Ημερίδα για τους Ρομά: «Λειτουργεί κανονικά το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Τσιγγάνων»

Ημερίδα με θέμα την «παρουσίαση στατιστικών στοιχείων και αποτελεσμάτων της λειτουργίας του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Τσιγγάνων» του Δήμου Μεγαρέων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Ιουνίου στο Δημαρχιακό κατάστημα Μεγάρων.  Στην ημερίδα εκτός από μέλη της Τοπικής αυτοδιοίκησης συμμετείχαν παράγοντες του ΙΑΚ, εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και Σουηδοί επισκέπτες, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις πληροφορίες της παρουσίασης. Μάλιστα  πριν την παρουσίαση των στοιχείων, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη περιοχή Βλυχό Μεγάρων, μιας και «ο Δήμος Μεγαρέων αποτελεί έναν από τους πιο πολυπληθέστερους δήμους σε μόνιμο πληθυσμό τσιγγάνων, αλλά και από τους πιο οργανωμένους σε θέματα πολιτικής τακτικής», όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Μεγαρέων, κ. Αθ. Δρένης.

 

Αθ. Δρένης: «Σημαντικό το έργο της λειτουργίας του ΙΑΚ»:

   Την αρχή της συζήτησης έκανε ο πρόεδρος τηςΔΗΚΕΔΗΜΕ, κ. Δρένης, ο οποίος αρχικά καλωσόρισε την Πανεπιστημιακή Ομάδα έρευνας της Σουηδίας ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας που επέλεξαν το Δήμο Μεγαρέων ως τόπο παρουσίασης των καλών πρακτικών που ακολουθεί ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την βελτίωση συνθηκών ζωής των Ρομά, (Τσιγγάνων). Στην συνέχεια της εισήγησης του ο κ. Δρένης, πληροφόρησε τους παρευρισκόμενους ότι ο Δήμος έχει κάνει μια σειρά ενεργειών για την οργάνωση της ζωής των Τσιγγάνων, όπως η πλήρης καταγραφή του πληθυσμού των Τσιγγάνων και των συνθηκών διαβίωσης τους το 2000.

     «Αρχικός σχεδιασμός ήταν να πολιτογραφηθούν οι μόνιμοι Αθίγγανοι και να βοηθηθούν ώστε να αποκτήσουν μια μόνιμη στέγη, «βγαίνοντας» από τις ανθυγιεινές σκηνές- «τσαντίρια» και τα παραπήγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΜΕ. Το 2007 λοιπόν ξεκινάει να υλοποιείται το Ιατροκοινωνικό Κέντρο ως βασικό βήμα για την εξάλειψη των ανθυγιεινών συνθηκών διαβίωσης, την καταπολέμηση επιδημιών, την εξασφάλιση προνοιακής και ιατρικής φροντίδας. «Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιητικά» τόνισε ο κ. Δρένης, ωστόσο « έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε διότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε προβλήματα που αφορούν και άλλους τομείς όπως η εκπαίδευση των Τσιγγάνων, η απασχόληση τους, οι παραβατικές και παράνομες δράσεις τους και άλλα στοιχεία που προκύπτουν από τον ιδιάζοντα πολιτισμό τους» ανέφερε και τόνισε στο τέλος της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΜΕ.

Κλ. Βαρελάς: «Το ΙΑΚ κέρδισε την εμπιστοσύνη των κατοίκων της περιοχής»:

   Τον λόγο στην συνέχεια της ημερίδας πήρε ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Μεγαρέων «Ηρόδωρος», κ. Κλ. Βαρελάς, ο οποίος καλείται με την εφαρμογή του Νέου Νόμου για την Τοπική αυτοδιοίκηση (Καλλικράτης) να αναλάβει τα προβλήματα της ομάδας των ROM. Oπρόεδρος των Νομικών Προσώπων χώρισε σε   τρείς κατηγορίες τα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η Δημοτική Αρχή: α) τα προβλήματα των ίδιων των ROM, β) τα προβλήματα των υπηρεσιών με τους ROMκαι γ) τα προβλήματα μεταξύ Δημοτών.

  «Ως αιχμή του Δόρατος» στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αποτελεί το Ιατροκοινωνικό Κέντρο, ανέφερε ο κ. Βαρελάς, αφού το ΙΑΚ κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των κατοίκων της περιοχής. «Ωστόσο», όπως τόνισε ο κ. Βαρελάς στην εισήγηση του, «σκοπός είναι να σχεδιάσουμε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που θα αφορούν όλους τους τομείς και που θα μας οδηγήσουν μακροπρόθεσμα στον αλληλοσεβασμό των διαφόρων ομάδων που θα απαρτίζουν το Δήμο μας».

 

«Ρομά ή Τσιγγάνοι ή Αθίγγανοι ή Σίντηδες»:

  Η συνέχεια της ημερίδας, που αποτελεί και το κυριότερο μέρος της συζήτησης αφορούσε την μειονότητα των Τσιγγάνων, με παρουσίαση στατιστικών στοιχείων που αφορούν την συγκεκριμένη ομάδα. Οι Ρομά λοιπόν (στον ενικό αριθμό Ρομ), γνωστοί και ως Ρομ, Τσιγγάνοι, Αθίγγανοι ή Σίντηδες και με τον, κάποιες φορές υποτιμητικό χαρακτηρισμό Γύφτοι, είναι ένας κατά βάση νομαδικός λαός με Ινδική καταγωγή. Στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός Τσιγγάνων μετακινήθηκε, στην ανταλλαγή πληθυσμών του 1922, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

  Η Πολιτεία τους υπολογίζει σε 120- 150.000 άτομα, οι ίδιοι Τσιγγάνοι ανεβάζουν τον αριθμό σε 500.00 – 600.000 άτομα και η Τοπική αυτοδιοίκηση σε 200.000 -300.000. Οι περιοχές της Ελλάδας στις οποίες είναι μόνιμα εγκατεστημένοι οι  Ρομά μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού είναι η Αθήνα ( Αγία Βαρβάρα, Λιόσια, Ζεφύρι, Ασπρόπυργος), η Θεσσαλονίκη ( Δενδροπόταμος, Ελευθέριο- Κορδελιό, Έυοσμος, Μενεμένι), το Αγρίνιο, η Αλεξάνδρεια Ημαθίας, η Αμαλιάδα, η Γαστούνη, το Διδυμότειχο, το Εξαμίλι Κορινθίας, τα Μέγαρα, η Θήβα, η Κάτω Αχαΐα, το Μεσολόγγι, η Νέα Αλικαρνασσός, η Νέα Ιωνία Μαγνησίας, η Ξάνθη, ο Ορχομενός, οι Σέρρες, Σοφάδες, η Φλώρινα και η Νυμφόπετρα.

 

Ιατροκοινωνικά Κέντρα και δράσεις:

  Στην Ελλάδα το 2005 ξεκίνησε η δημιουργία Ιατροκοινωνικών Κέντρων για ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα για αθίγγανους και συνεχίζεται έως σήμερα. Πρόκειται για αποκεντρωμένες ευέλικτες μονάδες κοινωνικής υποστήριξης. Βασικός στόχος είναι  η προώθηση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η κοινωνική προστασία των αθίγγανων με απώτερο στόχο την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Τα ιατροκοινωνικά κέντρα στεγάζονται κυρίως σε χώρους που παραχωρούν οι Δήμοι εντός των ορίων των οικισμών. Το προσωπικό που τα στελεχώνει είναι ένας γιατρός, ένας κοινωνικός λειτουργός, επισκέπτρια υγείας, γυμναστής ή ειδικός παιδαγωγός, διαμεσολαβητής από την ομάδα στόχο.

 Τα κύρια επίπεδα δράσης των ΙΑΚ, αφορούν στην καταγραφή του πληθυσμού, στην αστικοδημοτική τακτοποίηση του πληθυσμού , σε ενέργειες προαγωγής της υγείας, στην απασχόληση, στην εκπαίδευση, στη συλλογική εκπροσώπηση των κατοίκων αλλά και στην στέγαση.

 

Επίσημα στοιχεία στατιστικής έρευνας ΙΑΚ Μεγάρων:

 

·         Στην περιοχή των Μεγάρων διαμένουν 1336 Τσιγγάνοι. Καταγεγραμμένοι από το ΙΑΚ είναι οι 1223.

·         Μόνο το 51% των οικιών είναι με κατάλληλα υλικά ενώ το υπόλοιπο αφορά κτίσματα με αμίαντο και παραπήγματα.

·         Το 43% των καταλυμάτων δεν διαθέτει τουαλέτα και σύστημα υγιεινής.

·         Συνολικά έγιναν εμβολιασμοί σε 181 παιδιά. Συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2007 εμβολιάστηκαν 34 παιδιά. Το Μάρτιο του 2008 εμβολιάστηκαν 37 παιδιά. Το Σεπτέμβριο του 2008 εμβολιάστηκαν 26 παιδιά. Το Φεβρουάριο του 2009 εμβολιάστηκαν 26 παιδιά. Το Μάιο του 2009 26 παιδιά και τον Ιούλιο του 2010 32 παιδιά.

·         Στον κοινωνικό τομέα εξυπηρετήθηκαν 2452 άτομα. ( νοσοκομεία, έκδοση πιστοποιητικού μόνιμης κατοικίας, επικοινωνία με σωφρονιστικά ιδρύματα, συμβουλευτικούς σταθμούς αλκοολισμού, διευθέτηση θεμάτων με δημόσιες υπηρεσίες).

·         Οι μισοί από τους τσιγγάνους δεν έχουν ρεύμα.

·         Το 86% των τσιγγάνων είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής.

·         Ο συνολικός αριθμός των κτιρίων είναι 357.

 

   Με το πέρας της συζήτησης, τέθηκαν ερωτήσεις για τον τρόπο διαβίωσης των Τσιγγάνων και των τρόπων που θα βελτιώσει την ζωή τους. Ωστόσο αυτό το οποίο τόνισαν όλοι και κυρίως ο κοινωνικός λειτουργός και Ψυχολόγος με πολύχρονη εμπειρία κ. Σπ. Σούντης ήταν το γεγονός ότι «οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να διατηρήσουν την ταυτότητα τους», και αναρωτήθηκε « ότι με πόση ευαισθησία πρέπει να προσεγγίσουμε αυτήν την ομάδα για να τους δείξουμε ότι πρέπει πάνω από όλα να σέβονται την ζωή τους».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button