«Η τηλεκπαίδευση ως μέσο θεραπείας δια πάσα νόσο;»

Επιστολή της Α΄ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής σχετική με την τηλεκπαίδευση στα σχολεία με αφορμή την κακοκαιρία

Ακολουθεί η επιστολή που λάβαμε από την Α΄ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής σχετική με την τηλεκπαίδευση με αφορμή την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών.

Μετά από απόφαση της Περιφέρειας Αττικής τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σήμερα Παρασκευή 15-10-21. Τα φαινόμενα πλημμυρισμένων σχολείων στη Νέα Φιλαδέλφεια με τους μαθητές να περπατάνε στα θρανία και τα νήπια να μεταφέρονται με τα χέρια για να μην πνιγούν είναι απαράδεκτα και αποτελούν ντροπή για την κατάσταση των κτηριακών υποδομών των σχολείων.

Στην περιοχή μας που οι μαθητές κάνουν μαθήματα σε προκάτ αίθουσες σε αρκετές σχολικές μονάδες, η έλλειψη εργαστηρίων, βιβλιοθηκών και αιθουσών εκδηλώσεων, καθώς και οι συγχωνεύσεις τμημάτων έρχονται να υπογραμμίσουν την τραγική αντίφαση ανάμεσα στην υπάρχουσα κατάσταση και τις απαράδεκτες πιέσεις να αξιολογήσουμε τις σχολικές μονάδες με στόχο να απολογηθούμε ενώπιον της κοινωνίας για τις διαχρονικές ευθύνες της κυβέρνησης για όλες αυτές τις ελλείψεις.

Σε αυτές τις συνθήκες κληθήκαμε να κάνουμε τηλεκπαίδευση με βάση μήνυμα που εστάλη στα σχολεία από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες κυκλοφόρησε δήλωση από το ΥΠΑΙΘ ότι η τηλεκπαίδευση για σήμερα δεν είναι υποχρεωτική και αποτελεί επιλογή για την κάθε σχολική μονάδα.

Συνάδελφοι από διάφορες περιοχές μας πληροφορούν ότι στις περισσότερες περιοχές της Αττικής δεν υφίσταται ζήτημα τηλεκπαίδευσης.

Φαίνεται ότι η χρήση του webex θα επιστρατεύεται σε περιπτώσεις κατάληψης, φυσικών καταστροφών, φονικών πανδημιών, ίσως και σε εισβολή… εξωγήινων. Πρόσφατο ήταν το φιάσκο στην Κρήτη, όταν οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να κάνουν τηλεκπαίδευση την ώρα που οι άνθρωποι έψαχναν στα ερείπια των σπιτιών τους τα αναγκαία αντικείμενα για να περάσουν τις επόμενες δύσκολες ώρες.

Συνάδελφοι υπενθυμίζουμε ότι κανένας νόμος δεν μας υποχρεώνει να χρησιμοποιούμε προσωπικό μας εξοπλισμό και τον ιδιωτικό μας χώρο για να κάνουμε μάθημα στους μαθητές μας. Αποτελεί υποχρέωση του εργοδότη μας να μας προσφέρει όποια εργαλεία απαιτούνται, σύνδεση και χώρο για να εργαστούμε.

Συγκεκριμένα η ΚΥΑ 111525/ΓΔ4/2021 ΦΕΚ 4188/Β/10-9-2021 αναφέρει «οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Επομένως η ευθύνη οργάνωσης της εξ αποστάσεως ανήκει στη σχολική μονάδα και όχι σε κάθε συνάδελφο ξεχωριστά. Αυτό περιλαμβάνει προμήθεια εργαλείων και κατάλληλο χώρο. Παρακαλούμε τους Διευθυντές /τριες των σχολικών μονάδων και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε κατά την εφαρμογή των οδηγιών να μη δίνεται προέκταση που δεν προβλέπεται από πουθενά.

Επιτέλους καλό θα ήταν να ασχοληθούμε κάποτε με τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης αντί να υφιστάμεθα διαρκώς την ευθύνη της στοιχειώδους λειτουργίας των σχολείων και την ίδια στιγμή να μη λαμβάνεται κανένα μέτρο από τους αρμόδιους φορείς για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, την οδική κυκλοφορία, την αντιπλημμυρική προστασία.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Ιωαννίδης Τάσος

Ο Γραμματέας του Δ.Σ.
Λουκόπουλος Κώστας

Παρόμοια άρθρα

Back to top button