Η θέση του ΚΚΕ για την παραβατικότητα στα Μέγαρα

Η παραβατικότητα στην περιοχή μας είναι ένα πραγματικό γεγονός, που προκαλεί τη δικαιολογημένη αγανάκτηση, αλλά και το φόβο που αισθάνονται οι πολίτες. Κανένας από μας δε θα ήθελε να γυρίσει μια μέρα στο σπίτι του και να το βρει ρημαγμένο ή πολύ περισσότερο να κινδυνέψει η ζωή του η αυτή του παιδιού του. Τι διαπιστώσαμε από τη συζήτηση που έγινε:

·         Υπήρχε διάχυτη η αντίληψη πως για την παραβατικότητα ευθύνονται αποκλειστικά οι μετανάστες και οι τσιγγάνοι της περιοχής. Εκτός κι αν το θέμα ήταν το πώς θα φύγουν οι τσιγγάνοι από την περιοχή κι όχι η εγκληματικότητα! Δεν είναι όμως λίγοι-και μάλιστα γνωστοίΈλληνες που έχουν προβεί σε εγκληματικές πράξεις, πολλές φορές σε συνεργασία με τσιγγάνους και αλλοδαπούς. Το θέμα λοιπόν δεν είναι το χρώμα της επιδερμίδας αυτού που διαπράττει το έγκλημα.

·         Από τη δημοτική αρχή και την αστυνομία δεν υπήρχε καμιά, τουλάχιστον σοβαρήπρόταση για την επίλυση του προβλήματος, αφού ποτέ δε θα αγγίξουν τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος. Έτσι, ενώ πάρθηκε απόφαση στη συνέλευση για συνάντηση όλων των εκπροσώπων των παρατάξεων με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο δήμαρχος επέλεξε τρεις μόνο-προφανώς της αρεσκείας του- για να παραβρεθούν.

·         Μια μερίδα των πολιτών φάνηκε διατεθειμένη –τουλάχιστον στα λόγιανα «πάρει το νόμο στα χέρια της» ή πρότεινε τη σύσταση «εθελοντικών ομάδων».

·         Κάποιοι συμπολίτες μας, πιεσμένοι από το πρόβλημα ή για άλλους λόγους επιτέθηκαν στο δημ. Σύμβουλο Αντώνη Χοροζάνη γιατί «πολιτικοποιεί» την κουβέντα. Προφανώς δεν ήθελαν να ακουστούν οι αιτίες του προβλήματος, που θα έδειχναν ίσως και τους πραγματικούς ενόχους.

Τι πιστεύουμε εμείς:

·         Η κυβέρνηση και οι τοπικές εξουσίες που υπηρετούν την πολιτική της, δεν πρόκειται ποτέ να εξαλείψουν πλήρως την εγκληματικότητα και πολύ περισσότερο την οργανωμένη (ναρκωτικά, πορνεία, ληστείες κλπ.) γιατί τη γεννά η ίδια η πολιτική τους (όσο κι αν κάποιοι δε θέλουν να το ακούνε). Τη γεννά η φτώχεια, η ανεργία, οι αξίες που προωθεί το σύστημα: πως μόνο όποιος έχει χρήμα «μετράει», πως ο σκοπός του καπιταλιστικού κέρδους αγιάζει κάθε μέσο. Πως μόνο αν πατήσεις πάνω από πτώματα θα σε υπολογίζουν. Και είναι γεγονός πως όσο η φτώχεια αυξάνεται, αυξάνεται και η εγκληματικότητα.

·         Το κεφάλαιο, που είναι θεμελιωμένο πάνω στη βία και την εκμετάλλευση των εργατών, όχι μόνο δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της εγκληματικότητας, αλλά αντίθετα τη χρησιμοποιεί για να εδραιώσει την εξουσία του. Ενισχύει από τη μια το ρατσισμό και την ξενοφοβία για να σπρώξει την οργή και την αγανάκτηση του εξαθλιωμένου λαού εναντίον της πιο εξαθλιωμένης και αδύναμης κατηγορίας (τους μετανάστες) ώστε να μην στραφεί εναντίον του. Καθώς τρέφει την ανεργία, τρέφει και την παραβατικότητα. Από την άλλη, αυξάνει (και με τη θέληση των πολιτών!) την αστυνομοκρατία και την καταστολή, όχι όμως για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αλλά για τον εκφοβισμό και την καταστολή του εργατικού κινήματος που φοβάται πως θα φουντώσει και θα πάρει «ανεξέλεγκτες» αντίθετα διαπλέκεται στενά με αυτήναλλά ο αγωνιζόμενος λαός που μάχεται, μέσα από απεργίες και διαδηλώσεις για να ανατρέψει αυτό το σύστημα και να οικοδομήσει τη δική του κοινωνία.

·         Η δημιουργία παιδικών σταθμών και πολιτιστικών κέντρων μπορεί να συμβάλει στη μείωση της παραβατικότητας. Κι όμως, από τον προϋπολογισμό του Δήμου περικόπτονται άλλα 5 εκατ.€, που προορίζονταν για κοινωνικές παροχές. Πώς θα καλυφθούν; Με επιπλέον φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν, αντί για αυτά που έχει ανάγκη ο λαός, να αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες (security) την «προστασία» της περιοχής μας.

·         Κάθε τίμιος πολίτης, που δεν έχει παραιτηθεί από τον αγώνα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες στον τόπο μας, πρέπει να γυρίσει την πλάτη σε ρατσιστικά ιδεολογήματα που δηλητηριάζουν τη σκέψη τη δική του και των παιδιών του. Να εγκαταλείψει αντιλήψεις περί αυτοδικίας και ομάδων που θα περιφέρονται και θα αναλάβουν την «προστασία μας». Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, από το σήμερα, όπου στην Αμερική παιδιά σκοτώνονται στα σχολεία, ως την ιστορία, όπου ναζιστικά τάγματα εφόδου περιπολούσαν στη Γερμανία και σκότωναν Εβραίους και κομουνιστές.

·         Πραγματικός εχθρός για τους εργαζόμενους δεν είναι ο μετανάστης που ψάχνει να βρει ένα καλύτερο μέλλον αφήνοντας την πατρίδα και την οικογένειά του, αλλά αυτός που του στερεί τα απαραίτητα για τη ζωή του αγαθά. Τα αγαθά που ο ίδιος παράγει.

·         Λύση για την εγκληματικότητα μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να δώσει, μέσα από τους καθημερινούς αγώνες  για αξιοπρεπή δουλειά, Παιδεία, Υγεία, καθώς οραματίζεται την κοινωνία που του ταιριάζει. Γιατί έτσι μόνο θα χτυπά τις αιτίες που τη γεννούν. ΟΣΟ ΚΛΕΙΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ, ΤΟΣΟ ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τι προτείνουμε:

·         Ο Δήμος να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα της αρμοδιότητας του για την παρεμπόδιση εγκληματικών πράξεων (π.χ. επαρκής φωτισμός, παιδικές χαρές, παιδικοί σταθμοί, πολιτιστικά κέντρα).

Επαρκής αστυνόμευση με αλλαγή στον προσανατολισμό της, με περιφερειακό ή και κεντρικό σχεδιασμό, ώστε να συντονίζεται και να προσανατολίζεται στην παραβατικότητα και στο οργανωμένο έγκλημα, που ως τώρα βρίσκεται στο απυρόβλητο.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button