Η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών στον γεωργικό χώρο

Δελτίο τύπου Δήμου Μεγαρέων για την πρόληψη πυρκαγιών σε γεωργικούς χώρους:

Σύμφωνα με εγκύκλιο της Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Δυτικής Αττικής και χρήσιμες οδηγίες από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών οικοσυστημάτων, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μεγαρέων τονίζει την ανάγκη επισήμανσης των κινδύνων πυρκαγιάς στον Γεωργικό χώρο, ιδιαίτερα μάλιστα αυτή την εποχή, που σημειώνονται στην περιοχή μας υψηλές θερμοκρασίες.

Είναι γνωστό ότι το 20% των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας προέρχονται από δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στον αγροτικό χώρο όπως:

κάψιμο καλαμιάς και βοσκοτόπων, κάψιμο κλαδιών και απορριμμάτων, εργασίες Μελισσοκόμων και άλλες εργασίες υπαίθρου. 

Πώς ξεκινούν οι πυρκαγιές στον Γεωργικό χώρο;

Πολλοί είναι οι παράγοντες που οδηγούν στο ξεκίνημα μιας πυρκαγιάς όπως π.χ. η άγνοια κινδύνου, οι λανθασμένες αντιλήψεις για τη χρήση του πυρός και η αμέλεια προληπτικών μέτρων.

Πολλές είναι επίσης και οι αιτίες που ξεκινούν οι δασικές πυρκαγιές.

  • Πυρκαγιές που ξεκινούν από Κτηνοτρόφους με στόχο την καύση της υπάρχουσας βλάστησης για να παραχθεί νέα, κυρίως ποώδης βλάστηση, για να βοσκήσουν τα κοπάδια τους.
  • Πυρκαγιές για καύση καλαμιάς (π.χ. σε σιτοχώραφα).
  • Πυρκαγιές για καύση υπολειμμάτων αγροτικών εργασιών, όπως κλάδεμα, καθαρισμός από αγριόχορτα.
  • Πυρκαγιές προξενούμενες από αγροτικά μηχανήματα όπως θεριζοαλωνιστικές μηχανές.
  • Πυρκαγιές προξενούμενες από Μελισσοκόμους από απροσεξίες κατά το κάπνισμα των Μελισσών.
  • Πυρκαγιές από χρήση διάφορων μηχανημάτων όπως αλυσοπρίονα, δισκοπρίονα, ηλεκτροσυγκολλήσεις κλπ.
  • Πυρκαγιές από επαφή ξερών χόρτων με καταλύτες κι εξατμίσεις αυτοκινήτων ή από αυτοκινητιστικά ατυχήματα, αναμμένα τσιγάρα, γκαζάκια και σπίρτα.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις επικίνδυνες και δυσάρεστες καταστάσεις τι πρέπει να κάνουμε;

  • Να αποφεύγουμε όλες τις παραπάνω επικίνδυνες εργασίες στον αγροτικό χώρο και να κάνουμε καύση μόνο εκτός της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαϊου έως 31 Οκτωβρίου) και πάντα ύστερα από σχετική άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία (Π.Υ.) και ενημέρωση όταν πρόκειται να κάψουμε καλαμιές, κλαδιά, χόρτα κι όταν πρόκειται να προβούμε σε διάφορες επικίνδυνες εργασίες στον αγροτικό χώρο.
  • Να φροντίζουμε να υπάρχει διαθέσιμο νερό και τουλάχιστον άλλοι δύο – τρεις άνθρωποι όταν κάνουμε αυτές τις εργασίες.
  • Να αποφεύγουμε κάθε εργασία όταν υπάρχει πρόβλεψη από την ΕΜΥ για ισχυρούς ανέμους στην περιοχή και αυξημένες θερμοκρασίες.
  • Να γίνονται προληπτικά καθαρισμοί χόρτων σε ελαιώνες, αμπελώνες κι άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες.

Αναγγελία Πυρκαγιάς:

Αν για οποιοδήποτε λόγο μία γεωργική φωτιά ξεφύγει από τον έλεγχο και ξεκινάει ανεξέλεγκτη πορεία, είτε είναι στην ευθύνη ενός Γεωργού ή Κτηνοτρόφου, Μελισσοκόμου είτε προέρχεται από αμέλεια κάποιου άλλου πρέπει αμέσως να ειδοποιηθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199 ή στην Δασική Υπηρεσία στον αριθμό 1591.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button