Έκθεση της Επιτροπής για τις Προοπτικές Διαχείρισης Πυρκαγιών Υπαίθρου και Δασών στην Ελλάδα

Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου 2018 σε Μάτι και Κινέτα, συστάθηκε η Επιτροπή για τις Προοπτικές Διαχείρισης Πυρκαγιών Υπαίθρου και Δασών στην Ελλάδα ύστερα από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα -μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι- προς τον δρ Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών, που ιδρύθηκε το 1989, ως συμβουλευτικός σύνδεσμος μεταξύ επιστήμης και πολιτικής.

Κάνοντας αποδεκτό το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Γερμανός καθηγητής επέλεξε για στελέχωση της Επιτροπής τους ειδικούς επιστήμονες: δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλο (ερευνητή του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων – εκπρόσωπος της ομάδας), Αλέξανδρο Δημητρακόπουλο (καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Γεώργιο Ευτυχίδη (από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας), δρα Γεώργιο Μαλλίνη (καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης) και δρ Ιωάννη Μητσόπουλο (από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

Αυτή η Ανεξάρτητη Επιτροπή για τις Προοπτικές Διαχείρισης Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου στην Ελλάδα ανέλυσε τα στοιχεία που διαμόρφωσαν την κατάσταση στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, εντόπισε προβλήματα και καταστάσεις που οδήγησαν σε όξυνση της συμπεριφοράς των πυρκαγιών και σε μειωμένη αποτελεσματικότητα του συστήματος προστασίας από τις πυρκαγιές και κατέληξε σε ένα πλαίσιο προτάσεων που θεωρεί ότι μπορεί να βελτιώσουν τα αποτελέσματα του συντονισμού και της διαχείρισης των Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου στο μέλλον.

Η έκθεση για τη διαχείριση πυρκαγιών είναι πολύ ενδιαφέρουσα, πλήρης και τεκμηριωμένη.

Ορθά η έκθεση καταδεικνύει την υστέρηση της πρόληψης έναντι της καταστολής, επισημαίνοντας την απίσχανση της Δασικής Υπηρεσίας και την απουσία δασοφυλάκων που θα μπορούσαν να εντοπίζουν επικίνδυνες και ζημιογόνες για τα δάση δραστηριότητες.

Ενδιαφέρον είναι το συμπέρασμα της υπερβολικής εξάρτησης από ακριβά και κακοσυντηρημένα εναέρια μέσα. Σημειώνεται ότι συντομότατα τα παλαιά Canadair CL-215 δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται. Εξαίρεται όμως η αποτελεσματικότητα των Pezetel Dromader.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Έκθεση επισημαίνει πληθώρα διοικητικών αδυναμιών: επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, συντεχνιακά και υπηρεσιακά σιλό, νομοθετικά κενά, έλλειψη ενιαίου σχεδιασμού και κοινών ασκήσεων, έμφαση στην αποτελεσματικότητα χωρίς μέριμνα για την αποδοτικότητα.

Σύμφωνα με την Έκθεση, στην πρόληψή των δασικών πυρκαγιών συμμετέχουν 45 συναρμόδιοι φορείς και στην καταστολή τους 17! Όμως ως λύση προτείνεται η ίδρυση ενός ακόμα φορέα με τρεις διευθύνσεις, 15 τμήματα και 8 μόνιμες διεπιστημονικές επιτροπές.

Η πλήρης έκθεση της επιτροπής, στην οποία περιλαμβάνεται εκτενής περίληψη, είναι δημόσια προσβάσιμη για την αναλυτική ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου εδώ.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button