Απάντηση Ι. Πολυχρόνη στον Ανδριανό Μιχάλαρο για το ζήτημα των δημοτικών τελών

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

 

Διάβασα στον τοπικό τύπο της πόλης μας την προηγούμενη εβδομάδα τις απόψεις σας σχετικά με την αύξηση τωντελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2015. Ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος, εισηγητής επί του θέματος και συντονιστής των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, κρίνω σκόπιμο – λαμβάνοντας υπόψη το διαχρονικό ενδιαφέρον σας για τα κοινά, είτε με την συμμετοχή σας στην τοπική αυτοδιοίκηση είτε με την υποψηφιότητά σας στις εθνικές εκλογές με το Πα.Σο.Κ – να σας απαντήσω και να σας λύσω οποιαδήποτε απορία στο μέτρο του εφικτού.

 

Αρχικά σας ενημερώνω πως συμφωνώ στα περισσότερα σημεία της τοποθέτησής σας και κυρίως στην περιγραφή της «δύσκολης οικονομικής συγκυρίας των τελευταίων ετών, κατά την οποία νοικοκυριά και επιχειρήσεις μαστίζονται από την κρίση και παλεύουν να επιβιώσουν». Πράγματι, οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων επιδείνωσαν περαιτέρω και σε βαθμό ολικής καταστροφής, θα τολμούσα να πω, τον οικονομικό «ιστό» της χώρας μας. Ιδιαίτερα η ένταξη της χώρας μας σε καθεστώς επιτήρησης και στο μνημόνιο, οδήγησαν τις τοπικές κοινωνίες σε οικονομικό μαρασμό.

 

Πρέπει όμως να σας ενημερώσω κύριε Πρόεδρε για την κατάσταση που παραλάβαμε και κυρίως για την αδυναμία των υπηρεσιών καθαριότητας να αντιμετωπίσουν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, τις ανάγκες που έχει ένας δήμος, όπως ο Δήμος Μεγαρέων. Τεράστιες εκτάσεις, κακοσυντηρημένος και σε ορισμένες περιπτώσεις διαλυμένος εξοπλισμός, ελλιπής προγραμματισμός και οργάνωση εξαιτίας άστοχων πολιτικών επιλογών, κατέστησαν ανέφικτη, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές του Μαΐου και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, την αποκομιδή των απορριμμάτων. Μικρές χωματερές ακόμη και στα αστικά κέντρα και κίνδυνοι για την δημόσια υγεία σε βαθμό αδιανόητο για τη σύγχρονη εποχή.

 

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως η πολιτική απόφαση για αύξηση μόνο αυτών των τελών (τα υπόλοιπα τέλη και φόροι παρέμειναν αμετάβλητα), είχε συγκεκριμένο χαρακτήρα, αδιαπραγμάτευτη στόχευση και κυρίως απουσία μικροπολιτικής προσέγγισης. Στις μεγάλες αποφάσεις χρειάζεται θάρρος και τόλμη και όχι υπολογισμός του πολιτικού κόστους. Ίσως και αυτό αξιότιμε κ. Πρόεδρε ναήταν η βασική αιτία της σημερινής κατάντιας -αν μου επιτρέπετε- σε εθνικό  και τοπικό επίπεδο.

 

Όσον αφορά στα τεχνικά στοιχεία, σας ενημερώνω πως η αύξηση 12,89% στο συγκεκριμένο και μόνο τέλος, αντιστοιχεί σε ένα μέσο νοικοκυριό 80 τετραγωνικών μέτρων σεαύξηση 1.73€ ανά λογαριασμό ΔΙΜΗΝΟΥ. Αντιλαμβάνεστε, ότι το διακύβευμα της δημόσιας υγείας είναι σπουδαιότερο από μία τόσο ασήμαντη επιβάρυνση. Να είστε σίγουρος, ότι εάν οι συμπολίτες μας είχαν να επιλέξουν μεταξύ της προηγούμενης κατάστασης και στην επιβάρυνση αυτού του ποσού, θα μας κατηγορούσαν για καθυστέρηση στην λήψη της απόφασης. Γι΄αυτό και στην παρούσα φάση, αντιλαμβανόμενοι τις καταστάσεις, συγχαίρουν  την νέα διοίκηση, της οποίας έχω την τιμή να είμαι μέλος, για την τόλμη της, την ειλικρινή στάση της και την ξεκάθαρη θέση της.

 

Επιπροσθέτως, θα επιθυμούσα να σας τονίσω ότι για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου μας εισηγηθήκαμε την πλήρη απαλλαγή(100% δηλαδή) σε κατηγορίες συμπολιτών μας που θεωρούμε ότι πρέπει να στηριχθούν, όπως ΑΜΕΑ και πολύτεκνοι, καθώς και 50% έκπτωση σε απόρους και νέες επιχειρήσεις (το δεύτερο σκέλος ήταν αίτημα στο παρελθόν και της απερχόμενης διοίκησης). Κατανοείτε λοιπόν πως η κοινωνική πολιτική πρέπει να εκφράζεται με προτάσεις, αποφάσεις και με πολιτική βούληση όπως οι παραπάνω απαλλαγές και μειώσειςκαι όχι με τυμπανοκρουσίες, δηλώσεις επί δηλώσεων και άκαιρες παρεμβάσεις. Κάτι για το οποίο πιστεύω θα είστε και εσείς σύμφωνος.

 

Ευελπιστώντας σε περαιτέρω συνεργασία για τα θέματα που θεωρείτε πως προβληματίζουν τους συμπολίτες μας και αντιλαμβανόμενος τον σπουδαίο ρόλο που επιτελείτε, σας δηλώνω πως θα βρίσκομαι οποιαδήποτε στιγμή στην διάθεσή σας για διευκρινήσεις.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button