Η Λαϊκή Συσπείρωση απαντά στη Συν. Τύπου του Ι. Κολάτα

Με αφορμή τη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής, αλλά και την παράσταση διαμαρτυρίας των (με σύμβαση έργου) καθαριστριών των δημοτικών σχολείων στο γραφείο του δημάρχου, ανακοινώνουμε τα εξής:

  • Ο κ. Κολλάτας αναφέρθηκε στην προηγούμενη δημοτική αρχή λέγοντας πως δεν απέδιδε τα χρήματα από την κρατική επιδότηση που προορίζονταν για τα σχολεία. Εμείς ρωτάμε: Η σημερινή αρχή τα αποδίδει; Κι αν ναι, τότε γιατί δεν έχουν τα σχολεία βιβλιάρια με ολόκληρο το ποσό που τους αναλογεί; Αν ζητηθεί, μπορούν να παρουσιάσουν πίνακα εσόδων εξόδων για κάθε σχολείο, έτσι ώστε να γνωρίζει ο Σύλλογος διδασκόντων, τι χρήματα έχει για τις λειτουργικές δαπάνες; Δεν μπορούν!
  • Για τις καθαρίστριες: Κάθε σχολείο οφείλει να έχει μόνιμη καθαρίστρια, που θα βρίσκεται στο σχολείο όλες τις ώρες λειτουργίας του, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η καθαριότητα (τάξεις, τουαλέτες) συνεχώς. Στα σχολεία, εκτός από τις μόνιμες, υπάρχουν και καθαρίστριες με σύμβαση έργου. Αυτές υπογράφουν σύμβαση με τη Σχολική Επιτροπή κι έχουν την υποχρέωση να καθαρίζουν το σχολείο μετά τη λήξη τουκαι να το παραδίδουν καθαρό την επόμενη μέρα.

 

Τι γίνεται όμως μετά το πρώτο διάλειμμα, όταν ήδη οι τουαλέτες (και άλλοι χώροι) λερωθούν; Το σχολείο παραμένει βρόμικο! Να γιατί είναι απαραίτητο να υπάρχουν μόνιμες καθαρίστριες. Επειδή όμως αυτό είναι πολυτέλεια για ένα σχολείο «σε συνθήκες κρίσης», ο Δήμος βρήκε «άλλον τρόπο» να ξεπεράσει το πρόβλημα: Θα βάζει τις με σύμβαση έργου καθαρίστριες να καθαρίζουν τις πρωινές ώρες το σχολείο εθελοντικά! Αυτό φαίνεται ότι είναι και το επικρατέστερο κριτήριο για τις νέες προσλήψεις στις οποίες προχωρά. Αναγκάζουν δηλαδή φτωχές γυναίκες των 400 ευρώ να δουλεύουν τζάμπα προφανώς « για το καλό της πατρίδας»! Αυτός είναι ο περίφημος εθελοντισμός τους, που τον χρησιμοποιούν όπου βρεθούν κι όπου σταθούν, διαλύοντας εργασιακά δικαιώματα και απολύοντας εργαζόμενους. Γεννιέται βέβαια εύλογα και το ερώτημα, πώς καλύπτεται μια τέτοια «εθελόντρια» σε περίπτωση ατυχήματος μέσα στο σχολείο. Πώς θα «καλύψει» ο Δ/ντης του σχολείου την ύπαρξη ενός εργάτη «φάντασμα»; Μήπως θα καλέσει το Σύλλογο Γονέων να βγάλει το «φίδι απ’ την τρύπα»;

 

Είπε ο κ. Κολλάτας πως οι συμβάσεις των καθαριστριών λήγουν κάθε Ιούνιο κι επομένως έχει δικαίωμα να πάρει το Σεπτέμβριο καινούριες καθαρίστριες με κοινωνικά κριτήρια, ώστε να δουλέψουν οι φτωχές κι όχι κάποιες που μάλλον «τον φυσάνε τον παρά»! Οι πραγματικοί λόγοι προφανώς είναι άλλοι:  Πέρα από το ότι ψάχνουν εργαζόμενες «διαθέσιμες» για εθελοντισμό, θέλουν να χάσουν οι επί πολλά χρόνια εργαζόμενες καθαρίστριες το δικαίωμά τους για μονιμοποίηση. Χάνεται έτσι η δυνατότητα από το να έχουν όλα τα σχολεία μόνιμες καθαρίστριες. Το «κέρδος» για το Δήμο είναι πολλαπλό. Σταματά εργαζόμενες που δούλευαν επί χρόνια καταδικάζοντάς τες στην ανεργία,  παίρνει άλλες άνεργες κι έτσι ανακυκλώνει την ανεργία, την ομηρία, στρέφει τον έναν ενάντια στον άλλον εργαζόμενο και δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για ρουσφέτια και εξαναγκασμούς.

 

Ο νόμος όμως για το συγκεκριμένο θέμα λέει άλλα: Οι συμβάσεις των καθαριστριών ανανεώνονται κάθε χρόνο και οποιαδήποτε καινούρια σύμβαση αφορά μόνο κενές θέσεις. Προφανώς αυτό θέλουν να το αλλάξουν, κυβέρνηση και ΕΕ, ενώ ο Δήμος για μια ακόμη φορά πρωτοστατεί στην εξυπηρέτηση αντιλαϊκών πολιτικών.

 

  • Πρέπει όλοι να στηρίξουμε τον δίκαιο αγώνα των καθαριστριών, όχι μόνο για την ανανέωση των συμβάσεών τους, αλλά και για τη μονιμοποίησή τους, αφού αυτό είναι κοινωνικά δίκαιο, μα και το πραγματικό συμφέρον μας για καθαρά σχολεία!
  • Γονείς, δάσκαλοι και μαθητές βλέπουν καθημερινά να εξαφανίζονται όλα όσα θεωρούσαν αυτονόητα: Δάσκαλοι για τα παιδιά, ένα στοιχειώδες επίπεδο ζωής, η υγεία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός. Κι όλοι βλέπουμε πως η με οποιαδήποτε σύνθεση κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με παλιάς και νέας κοπής κόμματα του κεφαλαίου, ψήφισαν, θα ψηφίσουν και θα εφαρμόσουν όλα τα μνημόνια που φέρνουν εφιαλτικές μέρες για το λαό. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί το  λαό να μην υποταχτεί στα σχέδιά τους, να μην κάνει ένα βήμα πίσω από τα δικαιώματά του, να οργανώσει τον αγώνα ενάντια σε όλους όσους του στερούν το μέλλον και την προοπτική για ένα καλύτερο αύριο.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button