Η «Φιλική Εταιρεία» στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη Χορευταρά στις 17/9

Τη θεατρική παράσταση «Φιλική Εταιρεία Φιλίας Ελληνικός Δεσμός Άλυτος» των Γιώργου Κοζυράκη και Νεκτάριου Παλαιολόγου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι δημότες του Δήμου Μεγαρέων στην πλατεία του Αγίου Ιωάννου Γαλιλαίου (Χορευταρά), αυτήν την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30, στα πλαίσια των εκδηλώσεων εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Το έργο πραγματεύεται την ιστορία και τις άγνωστες πτυχές του Αγώνα της μυστικής οργάνωσης για την απελευθέρωση των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Οδησσός, 1814. Τρείς διανοούμενοι, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ο Νικόλαος Σκουφάς και ο Εμμανουήλ Ξάνθος προσπαθούν να προσφέρουν στον σκλαβωμένο Ελληνικό λαό.

Αποφασίζουν να ιδρύσουν την ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Καταφύγιό τους η αποθήκη του δημάρχου της Οδησσού Γρηγορίου Μαρασλή, ανθρώπου που προσέφερε πολλά στην πολιτική κατάσταση του τόπου του και τιμήθηκε πολλάκις στην Ιστορία.

Συζητήσεις, συγκρούσεις, προτάσεις, μυστικοί χαιρετισμοί και ο διάσημος όρκος της Φιλικής Εταιρείας είναι μερικά απ τα πράγματα που γνωρίζουμε για τις μαζώξεις που γίνονταν μυστικά, σε εκείνη την αποθήκη. Αποτέλεσμα εκείνης της ιστορικής βραδιάς; Τα θεμέλια για την επανάσταση του 1821.

Η μυσταγωγική τελετή, που αποτέλεσε το εφαλτήριο και την αρχή, ο όρκος των μελών της Φιλικής εταιρείας, που ψιθυρίστηκε απ τα χείλη όλων, όσοι μυήθηκαν ως μέλη της, οι προσπάθειές τους να βρούν ηγέτη ξεκινώντας από τον Καποδίστρια, αναζητώντας για σειρά ετών μέλη που θα στελεχώσουν τον αγώνα, όταν θα έρθει η ώρα, η κούραση και το πείσμα τους είναι μερικά απ τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων αυτών στα 6 χρόνια που ακολούθησαν μέχρι να σημάνει ο ήχος της επανάστασης και η αρχή του αγώνα για την απελευθέρωση.

Η Ελισάβετ Υψηλάντη – Βακαρέσκου, μητέρα του πρίγκηπα Υψηλάντη, η λεγόμενη και «μάνα της Επανάστασης», και ο ρόλος που έπαιξε πριν καν ο γιος της βγει να πολεμήσει τους Τούρκους στο πλευρό των Ελλήνων αναδεικνύεται.

Και η επιστροφή τους στο ίδιο μέρος, 6 χρόνια μετά, λίγο πριν την έναρξη της επανάστασης. Οι πέντε αυτοί άνθρωποι, θέτουν τους κομβικούς άξονες και προετοιμάζουν το έδαφος για τη μέρα που ξημερώνει για το έθνος των Ελλήνων.

Ένα έργο, για όλες τις ηλικίες, που μας μαθαίνει τις λεπτομέρειες της σπουδαίας ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, και την σημαντικής συνεισφοράς της στην προετοιμασία του αγώνα κατά των Τούρκων, ξεκινώντας απ’ την πρώτη συνάντηση των τριών Φιλικών, φτάνοντας μέχρι και το 1820, ένα βήμα πριν την Ελληνική Επανάσταση, που θα φωτίσει όλα αυτά που δεν γνωρίζουμε για την εισφορά αυτών των ανθρώπων στον αγώνα για τη λευτεριά του γένους.

Στόχος του να γεμίσει όλους τους θεατές με γνώσεις, που μέχρι τώρα δεν είχαν για τη ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ αλλά και να τους κάνει να συγκινηθούν με το πείσμα, τον αγώνα και την πυγμή των ανθρώπων που έδρασαν, πριν απ’ τους γνωστούς σε όλους μας, ήρωες του 1821.

Μέσα σε ένα μυσταγωγικό κλίμα, τονισμένο απ’ το υπέροχο σκηνικό, αντίγραφο της αποθήκης του Δημάρχου της Οδησσού, επιβλητική μουσική και υπέροχα κοστούμια, η παράσταση αποτελεί μία απ τις καλύτερες επιλογές, για το επετειακό έτος 2021.

Διαρκεια : 90 ‘
Σκηνοθεσία: Άλ. Λιακόπουλος
Ερμηνεύουν: Γ. Κοντοπόδης, Ν. Μπράβος, Δ. Τοπαλίδης, Γ. Φάκου.
Σκηνικά: Γ. Αρβανίτης
Κοστούμια: Γ. Παυλίδης
Φωτισμός: Αλ. Αλεξάνδρου.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button