Γιάννης Μαρινάκης για το Κέντρο Υγείας Μεγάρων: Κοιτάμε την ουσία κι όχι την προβολή

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου:
Αποτελεί θλιβερή εξέλιξη για το δήμο και τους δημότες μας η αναστολή της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μεγάρων και η μετατροπή του σε Κέντρο Αστικού τύπου με 8ωρη πρωινή και πενθήμερη λειτουργία.
Η αναλγησία της κεντρικής διοίκησης σε όλα τα επίπεδα, από το Διοικητή του Θριασίου Νοσοκομείου και τη Διοικήτρια της 2ης ΔΥΠΕ μέχρι τον Υπουργό Υγείας, που ανάθεμα κι αν γνωρίζει που βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Μεγάρων, οδήγησαν το Κέντρο στον εργασιακό μαρασμό και το δήμο μας στα τάρταρα της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.
Όμως σε αυτή την εξαθλίωση και τον καθημερινό κίνδυνο που δημιουργείται για την υγεία των δημοτών μας, έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης και η σημερινή διοίκηση του δήμου.
Σύμφωνα με την μαρτυρία της Διευθύντριας του ΚΥ ο Δήμαρχος ουδέποτε επισκέφθηκε το ΚΥ κατά τα 5 χρόνια της θητείας του, για να εκφράσει το ενδιαφέρον του και να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιατρονοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.
Πώς λοιπόν να μη φτάσει η ώρα της απορρύθμισης και της αναστολής της 24ωρης λειτουργίας του;
Η διοίκηση μας ήταν πάντα δίπλα στο προσωπικό του ΚΥ και αντιμετωπίζαμε τα προβλήματα που προέκυπταν από κοινού και άμεσα.
Μάλιστα σε κάποια στιγμή που επιχειρήθηκε η αποδυνάμωση του με απόφαση μετακίνησης παραϊατρικού προσωπικού στο Θριάσιο Νοσοκομείο, η παρέμβαση του τ. Δημάρχου κ. Ιωάννη Μαρινάκη ήταν άμεση και σταμάτησε αυτή η μετακίνηση εν τη γενέσει της.
Όμως στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας και της αλληλέγγυας σχέσης που είχε αναπτυχθεί, η διοίκηση του κ. Μαρινάκη είχε εκπονήσει σχέδιο εφημερίας ιδιωτών ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων πρώτης γραμμής, οι οποίοι θα συνηγορούσαν στην απρόσκοπτη 24ωρη λειτουργία του ΚΥ, με το σύστημα της on call εφημερίας.
Οι γιατροί αυτοί θα συμπλήρωναν την έλλειψη των αντίστοιχων ειδικοτήτων του ΚΥ και θα καλούνταν τηλεφωνικά από το Κέντρο Υγείας να συνδράμουν στην αντιμετώπιση επείγοντος περιστατικού της ειδικότητας τους, κατά τις ώρες από 15.00 έως και 7.00 της επομένης..
Το δίκτυο αυτό θα τελούσε υπό την πλήρη οργάνωση και εποπτεία του δήμου και το πρόγραμμα εφημεριών θα έβγαινε σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο Συντονιστή Διευθυντή του ΚΥ.
Σήμερα την ευθύνη αυτής της λειτουργίας μπορεί να αναλάβει η 2η ΔΥΠΕ, η οποία μπορεί να προκηρύξει εκδήλωση ενδιαφέροντος άμεσα και να συνάψει συμβάσεις μίσθωσης έργου με τους γιατρούς που επιθυμούν να συνδράμουν στην επαναλειτουργία των εφημεριών του ΚΥ και για όσο διάστημα εξακολουθεί να υφίσταται η κατάσταση ένδειας ιατρικού προσωπικού με την ειδικότητα κυρίως του Γενικού Ιατρού, που μπορούν να εφημερεύουν.
Πιστεύουμε πως μόνο με τέτοιες ρεαλιστικές προτάσεις αυτή την κρίσιμη στιγμή μπορούμε να συνδράμουμε στην έστω και πρόσκαιρη λύση του προβλήματος και να σωθούν ζωές.
Διαφορετικά αν περιμένουμε να δοθεί λύση από την κεντρική διοίκηση, μέχρι τότε, το έμφραγμα μόνο από τύχη θα προλάβει να φτάσει στο νοσοκομείο, το Εγκεφαλικό επεισόδιο το ίδιο, η κρίση βρογχικού άσθματος το ίδιο, το τροχαίο ατύχημα το ίδιο, η οξεία κοιλία το ίδιο, το πνευμονικό οίδημα το ίδιο και πολλές άλλες σοβαρές παθήσεις που απαιτούν άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση.
Κι επειδή έτρεξαν κάποιοι να βγάλουν επιδερμικά συμπεράσματα και να αποδώσουν τις ευθύνες της έλλειψης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους γιατρούς να στελεχώσουν το ΚΥ Μεγάρων στις επιδρομές των Ρομά (τις οποίες φυσικά καταδικάζουμε), τους λέμε ότι Ρομά που κάνουν παρόμοιες καταστροφές υπάρχουν παντού, στο Αιτωλικό, στο Ζεφύρι, τη Λειβαδιά, την Καρδίτσα και αλλού.
Αυτό που απωθεί τους γιατρούς από την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κάλυψη μιας θέσης είτε Επικουρικού ιατρού, είτε Επιμελητή Β΄, είναι η αναντιστοιχία της προσφοράς του ιατρού με τη μισθολογική μεταχείριση από την κεντρική διοίκηση.
Εκεί έγκειται η ουσία του προβλήματος.
Με τη ρεαλιστική πρόταση που καταθέσαμε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα αυτό και την αναλυτική και λεπτομερή αναφορά που έγινε παραπάνω εμείς προτιμούμε να είμαστε χρήσιμοι και ουσιαστικοί και να αποφεύγουμε τις φωτογραφίες στο Κέντρο Υγείας.
Εμείς κοιτάμε την ουσία και όχι την προβολή.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button