Γ. Βασιλείου: «Η Δυτ. Αττική μπαίνει στο χάρτη της κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης»

Στο πλαίσιο συστηματικής συνεργασίας της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής με τους φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης, πραγματοποιήθηκε εχθές, 23 Μαρτίου 2015, στην Ελευσίνα, η ενημερωτική συνάντηση για το Μητρώο Φορέων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Κοινωνικής Φροντίδας που διοργανώθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σε συνεργασία με το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γιάννης Βασιλείου, στην εναρκτήρια ομιλία της ενημερωτικής συνάντησης, έκανε αναφορά στο απόθεμα φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης στη Δυτική Αττική, τη συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων σε δράσεις αλληλεγγύης και την ανάγκη εγγραφής όλων των σχετικών φορέων στο Μητρώο προκειμένου να υπάρχει η αντίστοιχη θεσμική κατοχύρωση. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης:

 

 «Η Δυτική Αττική μπαίνει στο χάρτη της κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης, στη βάση όμως συγκεκριμένων αρχών και αξιών:

  • Δεν υπάρχουν εκλεκτικές συγγένειες με φορείς, υπάρχουν θεσμικές συνεργασίες,
  • Δεν μας αφορούν φορείς- σφραγίδες αλλά φορείς με συγκεκριμένη και καταγεγραμμένη κοινωνική δράση,
  • Δεν μας αφορούν τα εσωτερικά θέματα των φορέων, μας αφορά η συμβολή όλων στην ανθρωπιστική κρίση, και
  • Η πληροφόρηση προς τους φορείς είναι ανοιχτή για όλους τους ενδιαφερόμενους και γίνεται συστηματικά και θεσμικά (όπως η σημερινή συνάντηση)».

 

Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι  η Δυτική Αττική της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, του πολιτισμού και των ανεκτίμητων περιβαλλοντικών πόρων μπορεί και πρέπει να βγει μπροστά και να ανατρέψει την Δυτική Αττική της ανομίας, της παραβατικότητας και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

 

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο ότι η Δυτική Αττική στο πλαίσιο της συνολικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας έχει και αξιώνει να έχει μια ιδιαίτερα πλεονεκτική στρατηγική προοπτική σε όλους τους τομείς της οικονομίας και κάλεσε όλους να βοηθήσουν στην ανάδειξη και ισχυροποίηση των σημαντικών και σπουδαίων, αναιρώντας έτσι και το άλλοθι που ορισμένοι και χρειάζονται και επιδιώκουν με σκοπό την περαιτέρω υποβάθμιση της Δυτικής Αττικής.

 

Τα αρμόδια στελέχη της  Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας παρουσίασαν αναλυτικά την διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο, την ανάγκη εγγραφής και επικαιροποίησης όλων των φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης και φροντίδας στη Δυτική Αττική, καθώς και τα δυνητικά οφέλη από την εγγραφή και την πιστοποίηση των φορέων. Παρείχαν, επίσης, χρηστικές πληροφορίες για το έντυπο εγγραφής, τους τρόπους διάθεσής του και τους επιλέξιμους φορείς για ένταξη στο Μητρώο.

 

Επίσης, τα στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης απάντησαν σε πολυάριθμες ερωτήσεις σχετικά με την διαδικασία λειτουργίας του Μητρώου και την διαδικασία πιστοποίησης, επισημαίνοντας την ανάγκη τακτικής επικαιροποίησης των στοιχείων των φορέων με σχετική κοινοποίηση στην αρμόδια Διεύθυνση.

 

Οι εκπρόσωποι των φορέων χαιρέτισαν την προσπάθεια της Αντιπεριφέρειας για τη συστηματική και θεσμική ενημέρωση, τονίζοντας τις τεράστιες κοινωνικές ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή και τις δυσχέρειες των φορέων στην εξεύρεση πόρων ακόμα και για τα λειτουργικά έξοδά τους.

 

Στην ενημερωτική συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι εθελοντικών συλλόγων, φιλανθρωπικών σωματείων, συλλόγων, αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών, εξωραϊστικών συλλόγων, συλλόγων ΑΜΕΑ, συλλόγων τσιγγάνων, συλλόγων γονέων αλλά και μέλη άτυπων πρωτοβουλιών και κινήσεων αλληλεγγύης της Δυτικής Αττικής. 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button