Γ. Τσίπρας: «Γιατί δεν έχουν ανακηρυχθεί ακόμα εντός προθεσμίας ως αναδασωτέα τα Γεράνεια;»

Δήλωση του Γιώργου Τσίπρα, βουλευτή Δυτικής Αττικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με την κήρυξη της περιοχής των Γερανείων ως αναδασωτέα, απεστάλη με δελτίο τύπου από το γραφείο του βουλευτή και έχει ως εξής:

Από την πρώτη ημέρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά των Γερανείων τον περασμένο Μάιο που κατέκαψε πάνω από 70 χιλιάδες στρέμματα, κυβερνητικοί παράγοντες, βουλευτές και τοπικοί άρχοντες έσπευσαν να δηλώσουν ότι η περιοχή θα κηρυχθεί άμεσα αναδασωτέα. Ο κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμα του στις 5/8/21, χωρίς να εξαιρεί την πυρκαγιά των Γερανείων, ανέφερε γενικά ότι οι «καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν αμέσως αναδασωτέες».

Όπως επισημάναμε και σε σχετική ερώτηση μας στη Βουλή, πράγματι το πρώτο βήμα που έπρεπε να γίνει για την επόμενη μέρα της αποκατάστασης της περιοχής είναι ακριβώς αυτό. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μας είχε απαντήσει επισήμως στις 26/7/21 ότι «κατ’ εφαρμογή του άρθρου 117 του Συντάγματος και του άρθρου 38 του ν. 998/1979, οι καμένες δασικές εκτάσεις θα κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες, με χρήση στοιχείων, τα οποία θα ληφθούν από τους δασικούς χάρτες των περιοχών, οι οποίοι στο σύνολό τους βρίσκονται σε ανάρτηση».

Παρόλα τα παραπάνω πληροφορούμαστε ότι η αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν έχει εκδώσει ακόμα την απόφαση για την κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας! Βάσει της δασικής και εθνικής νομοθεσίας (Άρθρο 41,παρ 3 του Ν. 998/1979) η προθεσμία για την έκδοση της απόφασης είναι τρεις μήνες μετά από την καταστολή της πυρκαγιάς. Μάλιστα αυτή η προθεσμία μειώθηκε σε έναν μήνα με την ΠΝΠ της 13/8/21 που κυρώνεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Στην ίδια ΠΝΠ συγκεντρώθηκαν όλες οι αρμοδιότητες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τι ακριβώς συμβαίνει με τον συντονισμό του «Επιτελικού Κράτους» και δεν έχει κηρυχθεί αναδασωτέα η περιοχή μέσα στην προθεσμία του Νόμου; Υπάρχει κάποια σκοπιμότητα; Θα κηρυχθεί επισήμως η περιοχή αναδασωτέα τώρα που παρήλθε η προθεσμία; Είναι το πρώτο δείγμα γραφής για το κομφούζιο θα επικρατήσει τώρα και στις υπόλοιπες καμένες περιοχές;

Παρόμοια άρθρα

Back to top button