Γ. Κώτσηρας: «Θωρακίζουμε την εθνική ασφάλεια, τον ρόλο της ΕΥΠ και τα δικαιώματα των πολιτών»

Ως μία ακόμη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της περαιτέρω θωράκισης του Κράτους Δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών, χαρακτήρισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Δυτικής Αττικής, κ. Γιώργος Κώτσηρας, το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών», όπως αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου.

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Κώτσηρας έκανε ειδική μνεία στη δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε, με την Κυβέρνηση να φέρνει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο «επιτυγχάνει μία εξισορρόπηση δύο ευαίσθητων ζητημάτων και αξόνων για τη δημοκρατία μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Με τη συγκεκριμένη θεσμική πρωτοβουλία, αφενός ενισχύεται το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στην άρση του απορρήτου με πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας και αφετέρου ρυθμίζεται με αυστηρό και ολοκληρωμένο τρόπο η εμπορία, η κατοχή και η χρήση απαγορευμένων λογισμικών παρακολούθησης με σημαντικές προσθήκες στις υφιστάμενες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα», επισήμανε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας πως με τις νομοθετικές αλλαγές που προωθούνται, δημιουργείται ένα πιο αυστηρό ποινικό πλαίσιο για τα συγκεκριμένα αδικήματα.

Ο κ. Κώτσηρας σημείωσε ακόμη ότι στόχος του νομοσχεδίου αποτελεί, μεταξύ άλλων, η βελτίωση της οργάνωσης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) και η ενίσχυση της διαφάνειάς της, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της, κάτι «που γίνεται για πρώτη φορά με τόσο οργανωμένο και συντεταγμένο τρόπο».

Απαντώντας στις αιτιάσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης επί των διατάξεων του Σ/Ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων, ο κ. Κώτσηρας τόνισε ότι για πρώτη φορά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προσδιορίζεται η έννοια της εθνικής ασφάλειας, ενώ για το ζήτημα της άρσης του απορρήτου που ζητείται από κάποιον, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «οριοθετείται πλέον με ξεκάθαρο τρόπο ότι η άρση απορρήτου μπορεί να ζητηθεί είτε από την ΕΥΠ, είτε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κώτσηρας επανέλαβε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση καταβάλλει μία διαρκή προσπάθεια, μέσω δράσεων και πρωτοβουλιών που αφορούν τη Διαφάνεια και τη Λογοδοσία, προωθώντας μία σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Δικαιοσύνης, κάτι που αποτυπώνεται και στις Εκθέσεις του Κράτους Δικαίου.

«Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι μία ισορροπημένη και μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης, όπου μετά το 1994 βάζει όρους και συγκεκριμένους άξονες για τη διαχείριση των σύνθετων ζητημάτων που αφορούν στην εθνική ασφάλεια και την προστασία του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών», κατέληξε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, καλώντας παράλληλα την αντιπολίτευση να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button