Γ. Κώτσηρας: «Η προστασία της ανηλικότητας στο επίκεντρο των πολιτικών της Κυβέρνησης»

Δελτίο τύπου περιέχει την ομιλία του υφυπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή Δυτικής Αττικής της Ν.Δ., Γιώργου Κώτσηρα, για το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση».

Ως μία συλλογική κυβερνητική προσπάθεια, που προήλθε από τη συντονισμένη συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείων, χαρακτήρισε το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση», ο κ. Γιώργος Κώτσηρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής.

«Η σημασία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για μία πολυδιάστατη, οριζόντια πρωτοβουλία, η οποία δεν μένει σε αποσπασματικές ρυθμίσεις ή μεμονωμένες διατάξεις», επισήμανε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για μία εθνική προσπάθεια που αποδεικνύει εμπράκτως το ουσιαστικό ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την προστασία της ανηλικότητας. Ο κ. Κώτσηρας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την προστασία της ανηλικότητας και ειδικότερα στάθηκε στη σύσταση του Ειδικού Ποινικού Μητρώου που θα αφορά αδικήματα εις βάρος ανηλίκων.

«Στην υφιστάμενη διάταξη του Ποινικού Μητρώου θα προστεθεί ένα ειδικό σκέλος που θα αφορά στα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ανηλίκων, προκειμένου να υπάρχει μία αυτοτελής καταγραφή αυτών των ειδεχθών αδικημάτων, ώστε όλοι όσοι έχουν ανάγκη πληροφόρησης και ενημέρωσης, βάσει νόμου, να μπορούν και να προστρέχουν σε αυτό το Ειδικό Ποινικό Μητρώο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Κώτσηρας επικεντρώθηκε στην εφαρμογή του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2021-2023), «με στόχο να διατρέξουμε ωφέλιμες και φιλικές πολιτικές που αφορούν στα παιδιά», όπως υπογράμμισε, ενώ ταυτόχρονα έκανε ειδική μνεία στις τελευταίες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μιλώντας για μία ουσιώδη προσθήκη στο «νομικό οπλοστάσιο» που έχει ως κεντρικό άξονα την προστασία της ανηλικότητας.
Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης εστίασε στην αυστηροποίηση των ποινών και ειδικότερα σε δύο νομοθετικές διατάξεις, που υιοθετήθηκαν με στόχο να βοηθηθούν τα ανήλικα θύματα.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε:
– Στην αυτεπάγγελτη δίωξη των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας, όταν στρέφονται σε βάρος ανηλίκων, με σκοπό οι εισαγγελικές αρχές να παρεμβαίνουν ανά πάσα ώρα και στιγμή.
– Στην αλλαγή του χρόνου παραγραφής για τα αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων, της αρπαγής ανηλίκου και τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Η παραγραφή ξεκινά, πλέον, από την ενηλικίωση του ανηλίκου με παρέκταση ενός επιπλέον έτους, εφόσον η πράξη είναι πλημμέλημα ή τριών επιπλέον ετών, εφόσον η πράξη είναι κακούργημα.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κώτσηρας, «υπάρχουν δύο ζητήματα που πρέπει να αξιολογούμε: Η απόλυτη προστασία των θυμάτων σε αυτές τις περιπτώσεις και η αυστηρή τιμωρία των δραστών που έχουν τελέσει τέτοιου είδους αδικήματα».

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης έκανε ειδική αναφορά και στη λειτουργία του «Σπιτιού του Παιδιού» στην Αθήνα, ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου με εξειδικευμένο προσωπικό όπου μπορούν να καταθέτουν τα ανήλικα θύματα εγκληματικών ενεργειών που σχετίζονται με τη γενετήσια ελευθερία και την εμπορία ανθρώπων, ενώ στάθηκε και στο θέμα της επιμόρφωσης των δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων, επισημαίνοντας: «Η Πολιτεία προσπαθεί να ενισχύσει το εκπαιδευτικό υπόβαθρο των δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις υποθέσεις οι οποίες θα κριθούν από τη Δικαιοσύνη. Έτσι, η Πολιτεία οφείλει να συνδράμει τους ανθρώπους του νομικού περιβάλλοντος και για πρώτη φορά -μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας που λάβαμε ως Υπουργείο Δικαιοσύνης- προβλέφθηκε ρητά ξεχωριστή θεματική μέσω υποχρεωτικών σεμιναρίων, για την επιμόρφωση των δικαστών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τη Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη».

Καταλήγοντας, ο κ. Κώτσηρας υπενθύμισε πως η πρόοδος που έχει σημειωθεί στα παραπάνω πεδία αποτυπώνεται σε ευρωπαϊκές αξιολογήσεις της χώρας, όπως η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου και ο Πίνακας Αποτελεσμάτων της Ε.Ε. στον τομέα της Δικαιοσύνης για το 2022 (EU Justice Scoreboard).

Παρόμοια άρθρα

Back to top button