Φυλακές στη Δυτική Αττική;

Η ευρύτερη περιοχή της Μαλακάσας, της Ελευσίνας και των Μεγάρων διερευνάται στο πλαίσιο αναζήτησης κατάλληλης έκτασης δημόσιας γης στη δυτική και βόρεια Αττική για τη χωροθέτηση νέας Δικαστικής Φυλακής Αθηνών.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Πεταλωτή,  που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιου Νεράντζη για τη χωροθέτηση νέων φυλακών Αττικής.

Στην απάντηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης επισημαίνεται πως ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας συμπεριέλαβε στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο τη χωροθέτηση νέας Δικαστικής Φυλακής Αθηνών.

Στο απόσπασμα όμως του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας που αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα δεν καθορίζεται επακριβώς ο χώρος, δίνεται όμως το περίγραμμα των εναλλακτικών λύσεων χωροθέτησης.

Θα γίνει διερεύνηση στις περιοχές (Βόρεια Αττική -ευρύτερη περιοχή Μαλακάσας και Δυτική Αττικήευρύτερη περιοχή ΕλευσίναςΜεγάρων), για να εξευρεθεί κατάλληλη έκταση δημόσιας γης από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων“, διευκρινίζει.

Προς απάντηση της ερώτησης του βουλευτή διαβιβάστηκε στη Βουλή και έγγραφο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της Αθήνας με το οποίο ενημερώνεται η Βουλή ότι “στο Ρυθμιστικό Σχέδιο έχει προστεθεί πρόβλεψη για την απομάκρυνση του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού και χωροθετείται νέο ολοκληρωμένο συγκρότημα δικαστικής φυλακής Αθηνών, με μονάδες θηλέων/αρρένων, νοσοκομείο και ψυχιατρείο κρατουμένων“.

Αναφέρεται δε ότι “αναζητείται εναλλακτικά στη Δυτική ή Βόρεια Αττική η ακριβής περιοχή χωροθέτησης, με βάση τα κριτήρια που προβλέπονται στο Ειδικό Πλαίσιο Χωρικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τα καταστήματα κράτησης“.

Αποκλείει Μαλακάσα ο Αβραμόπουλος

Ωστόσο σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο χωροθέτησης νέων φυλακών στη Μαλακάσα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος αποστέλλει στη Βουλή έγγραφο με το οποίο ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ίδρυση καταστημάτων κράτησης σε έκταση 200 στρεμμάτων του ΣτρατοπέδουΓερακίνη” στη Μαλακάσα.

Διευκρινίζει ότι το στρατόπεδοΓερακίνηείναι ενεργό και χρησιμοποιείται για το στρατωνισμό Μονάδων Διοικητικής Μέριμνας και ότι προγραμματίζεται εκεί η μετεγκατάσταση και άλλων Στρατιωτικών Μονάδων-Υπηρεσιών του Λεκανοπεδίου Αττικής. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισημαίνει ακόμα ότι “η γειτνίαση καταστημάτων κράτησης-φυλακών με υφιστάμενες ενεργές στρατιωτικές εγκαταστάσεις δεν κρίνεται σκόπιμη για λόγους ασφαλείας“.

[Πηγή: news247]

Παρόμοια άρθρα

Back to top button