Ευάγγελος Δαλάκας: Ανικανότητα ή αδιαφορία;

Η Δυτική Αττική και μάλιστα το δυτικότερο άκρο της ο Δήμος Μεγάρων, φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια έχει επιλεγεί από τις κεντρικές διοικήσεις ως ο χώρος που θα φιλοξενήσει άτομα και δραστηριότητες που απορρίπτουν κατηγορηματικά οι άλλοι δήμοι της Αττικής.
Μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις κάποιες από αυτές τις αποτρέψαμε όπως την προσπάθεια μετεγκατάστασης των Ρομά Χαλανδρίου στο όρος Πατέρα και την δημιουργία μεταλλείων βωξίτη στα Γεράνεια, ενώ σε άλλες δεν κατορθώσαμε να εμποδίσουμε την λειτουργία τους όπως με την Ρεβυθούσα και τον διερχόμενο αγωγό της από τον κάμπο των Μεγάρων, την λειτουργία των πλευρικών διοδίων, καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες στην Κακιά Σκάλα, όπου αφού εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην παραλία μας, διεκδικούν συνεχώς αυξανόμενη έκταση.

Βλέπουμε λοιπόν πως υπάρχει μια τάση απαξίωσης και υποβάθμισης του δήμου Μεγάρων, καθώς αποτελεί την πρώτη επιλογή τους για κάθε επιβαρυντικό παράγοντα και ανάγκη που προκύπτει στην Αττική. Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρακτική πέρα από τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας με αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την προστασία της Μεγαρίδας, πρέπει να δούμε και τα δικά μας λάθη. Να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να σκεφτούμε μήπως τους διευκολύνουμε με την στάση μας στη λήψη τέτοιων αποφάσεων. Τα τελευταία χρόνια συνεχώς μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη του δήμου μας. Φορείς και σύλλογοι διοργανώνουμε ημερίδες, εκπρόσωποι αναδεικνύουμε τα προβλήματα, προτείνουμε λύσεις, καταθέτουμε φακέλους και αυτό συνεχίζεται ατέρμονα χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Κάθε φορά ξεκινάμε από την αρχή.

Το παραλιακό μας μέτωπο που θα μπορούσε να αποτελέσει τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της περιοχής μας μένει ανεκμετάλλευτο χωρίς κεντρικό σχεδιασμό. Το Γενικό Πολεοδομικό που θα μπορούσε να ρυθμίσει την όλη κατάσταση, εδώ και δεκαετίες μένει στο συρτάρι για λόγους που ποιός ξέρει ποιούς εξυπηρετούν. Η Πάχη η οποία λόγω της μορφολογίας της μοιάζει με νησιώτικη παραλία και θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό προορισμό των κατοίκων της Αττικής, λόγω της αναρχίας που επικρατεί στην δόμηση και του απέραντου πάρκινγκ που έχει δημιουργηθεί στον παραλιακό της δρόμο, δεν επιτρέπει την ανάδειξή της και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Και βεβαίως το επίμαχο κομμάτι ανάμεσα στην Βαρέα και την Κινέττα στο οποίο υπάρχει η τάση της συνεχούς επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών. Αλήθεια έχουμε αναρωτηθεί τι έχουμε κάνει εμείς γι’αυτό; Η Ομοσπονδία Σ. Κινέττας τα τελευταία χρόνια με ενέργειές της συνεχώς προσπαθεί να επισημάνει τα οφέλη που θα προκύψουν από τον τουριστικό προσανατολισμό της περιοχής και τους κινδύνους που ανακύπτουν από την αδράνεια της δημοτικής αρχής, καθώς δεν θα πρέπει να περιμένουμε η τουριστική ανάπτυξη να έρθει μόνη της. Οι επιχειρήσεις για να δημιουργηθούν χρειάζονται υποδομές που μεταφράζονται σε ύδρευση, αποχέτευση, διανοίξεις κλπ. Σε ολόκληρη την παραλία της Κινέττας μήκους 5 χιλιομέτρων περίπου έχουν διανοιχθεί μόνο μερικά μέτρα, με τα τελευταία χρόνια παρ΄όλες τις οχλήσεις και τις αντίστοιχες διαβεβαιώσεις, να μην έχει γίνει ούτε μια ρυμοτόμηση. Πολύ σημαντική είναι η δημιουργία σχολείου που θα συγκεντρώσει τους μικρούς μαθητές της Κινέττας και τις οικογένειές τους, δημιουργώντας έναν ισχυρό τοπικό ιστό.

Όταν λοιπόν σκύψουμε πάνω στην περιοχή μας, την φροντίσουμε, δείξουμε ότι την προστατεύουμε, δεν θα αφήσουμε περιθώρια να αποφασίζουν οι άλλοι για μας χωρίς εμάς. Αφήνοντάς την στην τύχη της από μικροσυμφέροντα, προσωπικές εμπάθειες ή πολιτικές σκοπιμότητες, δίνουμε τα όπλα που χρειάζονται κάποιοι να δημιουργούν και να εδραιώνουν επιχειρήσεις επιβλαβείς και ζημιογόνες για το περιβάλλον και τους κατοίκους. Τουλάχιστον σε τέτοια σημαντικά θέματα η μόνη μας σκέψη θα πρέπει να είναι τι μπορούμε να προσφέρουμε εμείς στον τόπο μας και όχι τι οφέλη μπορούμε να αποκομίσουμε σε προσωπικό ή πολιτικό επίπεδο. Όπως είχα επισημάνει και παλαιότερα δεν μπορείς να απαιτείς απαλλαγή ή μείωση των δραστηριοτήτων κάποιων επιχειρήσεων τη στιγμή που δέχεσαι από αυτές χορηγίες (ελαστικά από την ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ, ψάρια από τα ιχθυοτροφεία κλπ.) Δεν είσαι ελεύθερος να το κάνεις όταν είσαι υποχρεωμένος να δείχνεις εμπράκτως την ευγνωμοσύνη σου.

Αν και πιστεύουμε πως με το να αποφεύγουμε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καθαρού και μακρόπνοου προγράμματος τουριστικού προσανατολισμού αναγκαζόμαστε να καταφεύγουμε κάθε φορά σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να προστατεύσουμε την περιοχή μας, η Ομοσπονδία Σ. Κινέττας και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής μας θα είμαστε παρόντες σε κάθε μορφή κινητοποίησης που έχει στόχο την αποφυγή επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button