Ερώτηση Βουλευτών ΚΚΕ για την εξόρυξη Βωξίτη στα Γεράνεια όρη του Δήμου Μεγαρέων

Συμπαριστάμενοι στο δίκαιο αγώνα της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων και των πολιτών των Μεγάρων και της Νέας Περάμου στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου οι Βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου υπέβαλλαν ερώτηση,  σχετική με την άδεια έρευνας για κοιτάσματα Βωξίτη στα Γεράνεια Όρη, από την Εταιρεία “Δελφοί – Δίστομο ΑΜΕ”, προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Θέμα: Ακύρωση της Αδειας για έρευνα και εξόρυξη κοιτασμάτων Βωξίτη στην περιοχή του Δήμου Μεγαρέων.

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους του Δήμου Μεγαρέων και της ευρύτερης περιοχής, η απόφαση της Κυβέρνησης να παραχωρήσει άδεια στην Εταιρεία “ Δελφοί – Δίστομον ΑΜΕ” για έρευνα κοιτασμάτων Βωξίτη με τη διεξαγωγή δεκαπέντε γεωτρήσεων σε χώρο έκτασης 49.865, 783 στρεμμάτων σε θέσεις που καθορίζονται συγκεκριμένα σε συνοδευτικό χάρτη γεωτρήσεων.

Σε πρόσφατη Συνεδρίαση του το Δημοτικό  Συμβούλιο  Μεγαρέων έλαβε ομόφωνα απόφαση για αρνητική γνωμοδότηση κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Εταιρείας με τίτλο: Έρευνα κοιτασμάτων Βωξίτη.

Στα σημεία των γεωτρήσεων συμπεριλαμβάνονται περιοχές μεταξύ άλλων και στα Γεράνεια ¨ορη, που αποτελεί Ειδική Ζώνη Διαχείρισης υψηλής περιβαλλοντικής και οικολογικής αξίας και έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή του θριασίου.

Επίσης φορείς της περιοχής έχουν ήδη αποφασίσει κινητοποιήσεις ενάντια στην προοπτική γεωτρήσεων έρευνας που ανοίγει το δρόμο για την εξόρυξη Βωξίτη στην περιοχή.

Οι αντιδράσεις είναι απολύτως δικαιολογημένες καθώς υπάρχει σχετική αρνητική εμπειρία από άλλες περιοχές της χώρας που αναπτύχθηκαν αντίστοιχες εκμεταλλεύσεις.

Τέτοιου είδους επιχειρηματικές δραστηριότητες παραδίδουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, που ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη τους κι όχι για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσει κάθε ενέργεια έρευνας και εξόρυξης Βωξίτη στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεγαρέων;»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button