Εργασίες συντήρησης στην “Κρήνη του Θεαγένους” μετά από 40 χρόνια

Η «Κρήνη του Θεαγένους» που εντοπίστηκε ανάμεσα στα σπίτια των Μεγάρων το 1899, τροφοδοτούνταν από υπόγειο υδραγωγείο, τμήμα του οποίου σώζεται σήμερα στην περιοχή του Ελαιώνα,  και μετέφερε το νερό με υδρομάστευση από τους πρόποδες των  Γερανείων μέχρι την πόλη. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κτίρια υδροδότησης και σημείο αναφοράς για την ιστορία της αρχιτεκτονικής και της υδραυλικής μηχανικής κατά την αρχαιότητα.

Ως κτίριο υποδεικνύει μια ώριμη και πλούσια κοινωνία που επέκτεινε με μνημειακό τρόπο τις δημόσιες υποδομές της. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των κατοίκων είχε κατασκευαστεί στο κέντρο της πόλης -δίπλα στην αγορά- και διατηρήθηκε εκεί ακόμα και όταν η πόλη επεκτάθηκε. Αποτελούσε μαζί με την αγορά την καρδιά της πόλης, όπου συγκεντρώνονταν οι δραστηριότητες των πιο σημαντικών τομέων της καθημερινής ζωής.

Αν και η γενική υφιστάμενη κατάστασή της δίνει εκ πρώτης όψεως την αίσθηση ενός άρτια διατηρημένου μνημείου, η διατήρηση των επιμέρους δομικών υλικών της, όπως το επιχρισματικό κονίαμα, το κονίαμα αδιαβροχοποίησης του δαπέδου και το μοναδικό επίστρωμα αλάτων που καλύπτει τις λεκάνες συλλογής της δεξαμενής, κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη. Ο ρυθμός οριστικής απώλειας των δομικών αυτών στοιχείων, πολύ σημαντικών για την τεχνολογία κατασκευής της κρήνης, χαρακτηρίζεται ως καταστροφικά γοργός.

 

Σκαριφηματική απόδοση φθορών του επιχρισματικού κονιάματος στον Ανατολικό (άνω) και Δυτικό (κάτω) περιμετρικό τοίχο της Κρήνης Θεαγένους. Με κόκκινο χρώμα σημειώνονται οι απώλειες του υλικού που προέκυψαν τα τελευταία είκοσι έτη.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών ανάσχεσης της φθοράς αυτής, ξεκίνησαν, το 2019, από το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, εργασίες διάγνωσης, μελέτης και εφαρμογής άμεσων σωστικών επεμβάσεων διατήρησης και αποκατάστασης των δομικών στοιχείων της Κρήνης καθώς και εργασίες στερέωσης.

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά εκτελούνται σε τόσο μεγάλη κλίμακα εργασίες αποκατάστασης στην «Κρήνη του Θεαγένους», ενώ μικρότερου μεγέθους επεμβάσεις είχαν υλοποιηθεί πριν σαράντα χρόνια. Επίσης, για πρώτη φορά, οι επεμβάσεις συντήρησης προσδιορίζονται από σχετική μελέτη και συνοδεύονται από φωτογραφική και σχεδιαστική τεκμηρίωση, καθώς και λεπτομερή καταγραφή υλικών και μεθόδων. Οι εργασίες θα διαρκέσουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button