Επίσκεψη Κινέζων εκπροσώπων τοπικής αυτοδιοίκησης

Επίσκεψη στο δημαρχείο πραγματοποίησε την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011 εξαμελής ομάδα Κινέζων παραγόντων τοπικής αυτοδιοίκησης, από την πόλη Ningbo.

Οι επισκέπτες επισκέφθηκαν τα Μέγαρα στα πλαίσια σειράς συναντήσεων με αρχές και άλλων Ελληνικών πόλεων με σκοπό να διαμορφώσουν γνώμη για τα ισχύοντα στην Ελλάδα σχετικά με την βιολογική γεωργία, τις υπάρχουσες πολιτικές του κράτους και την σχετική υποδομή.

Επιπροσθέτως έχουν ενδιαφέρον να αναπτύξουν εμπορικές σχέσεις στον τομέα των βιολογικών προϊόντων.

Η πόλη Ningboβρίσκεται στην επαρχία Jhejiang είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Κίνας. Η περιοχή είναι γνωστή για την βιομηχανική της παραγωγή αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες παραγωγής λαχανικών εξ αιτίας του πολύ υγρού και ήπιου κλίματος.

Η ετήσια βροχόπτωση πλησιάζει τα 1500 χιλιοστά και η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 4 και 29 βαθμών Κελσίου.

Ο δήμαρχος έδωσε συνοπτική περιγραφή της πρωτογενούς παραγωγής της πόλης των Μεγάρων αναφερθείς στα προϊόντα λάδι, κρασί, φιστίκια, όστρακα και αλιεύματα και εξέφρασε την πρόθεση να διερευνηθεί η πιθανότητα συνεργασίας στον εμπορικό τομέα αλλά και στον τομέα ανταλλαγής τεχνογνωσίας.

Ως ισχυρό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε την Ένωση Νέων Αγροτών οι οποίοι ασχολούνται επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα στηρίζοντας δυναμικά την τοπική οικονομία.

Με αφορμή την συνάντηση ο δήμαρχος επίσης εξήγγειλε την δημιουργία γραφείου αγροτικής ανάπτυξης, θεσμός ο οποίος θα συμβάλει στην τοπική οικονομία παρέχοντας εξειδικευμένες συμβουλές και υπηρεσίες προς του αγρότες.

Επίσης εξήγγειλε την θέσπιση βραβείου των καλύτερων τοπικών οικολογικών προϊόντων, διαγωνισμός ο οποίος θα κορυφωθεί κατά την έκθεση «Μεγάρων γη» τον φετινό Σεπτέμβριο.

Ο επί κεφαλής της αντιπροσωπείας και υποδιευθυντής του γραφείου αγροτικής ανάπτυξης Ningboκ. JiangGongShi, υπέβαλλε σειρά ερωτήσεων οι οποίες σκοπό είχαν να γνωρίσει την τοπική μας εμπειρία στη βιολογική γεωργία, τον τρόπο οργάνωσης, τυποποίησης και διάθεσης. Στις ερωτήσεις απάντησαν ο δήμαρχος, το μέλος του τοπικού συμβουλίου Μεγάρων κ. Ελευθέριος Σάλτας και ο κ. Αλέξανδρος Καρβέλας, εκπρόσωπος της Ένωσης Νέων Αγροτών Αττικής.

Η κ. Αλέξανδρος Καρβέλας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πρωτοβουλία του σωματείου του να πείσει τα μέλη του και άλλους αγρότες να κάνουν όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση χημικών προϊόντων.

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν οι επισκέπτες για το δημοτικό εργοστάσιο κοπριάς το οποίο συμβάλλει στην απορρύπανση του κάμπου αλλά και στην παραγωγή οικολογικού λιπάσματος.

Ο κ. Shiτόνισε ότι τα Ελληνικά προϊόντα έχουν πολύ μεγάλη δυνατότητα διείσδυσης στην Κίνα και ιδιαιτέρως το ελαιόλαδο εφόσον υπάρχουν ανταγωνιστικές τιμές.

Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Shiπροσκάλεσε τον κ. Μαρινάκη να επισκεφθεί την πόλη Ningbo, πρόσκληση την οποία ο δήμαρχος αποδέχθηκε.

Στους επισκέπτες προσφέρθηκαν ως δώρο τοπικά προϊόντα λάδι, κρασί, βιολογικό αρωματικό σαπούνι και φιστίκια.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button