Επίσημη έναρξη εκπτώσεων σήμερα- Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Με τιμές στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων, όπως τουλάχιστον υπόσχονται οι έμποροι, αρχίζουν σήμερα, 15 Ιουλίου, οι θερινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου.
Στις καλοκαιρινές εκπτώσεις εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, περιμένοντας οι καταναλωτές, για άλλη μία φορά, να στηρίζουν το «πληγωμένο» λιανεμπόριο, ώστε να μπορέσει να ανακοπεί η πτωτική του πορεία.

Η προσδοκία της αύξησης του τζίρου της χρονιάς είναι για άλλη μια φορά το ζητούμενο, ωστόσο η αισιοδοξία στην αγορά δεν είναι μεγάλη. Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης «ακόμη και να κινηθεί η αγορά κατά την περίοδο των εκπτώσεων δεν θα αποκαταστήσει τις απώλειες ετών στα ταμεία των εμπόρων».

Η αγορά που έχει πληγεί σφόδρα από την οικονομική κρίση ήδη έχει ξεκινήσει τις προσφορές ενώ οι έμποροι ευελπιστούν ότι οι χαμηλές τιμές και η ποιότητα των προϊόντων θα προσελκύσουν τους εξαντλημένους, οικονομικά, καταναλωτές, οι οποίοι με τη σειρά τους περίμεναν την περίοδο των εκπτώσεων για τις βασικές τους αγορές σε ένδυση και υπόδηση.

Οι καταναλωτές τις επόμενες έξι εβδομάδες θα μπορούν να αγοράζουν περισσότερα, ποιοτικότερα και επώνυμα είδη με πολύ λιγότερα χρήματα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ και παράλληλα τους καλεί να ελέγχουν την τελική τιμή αγοράς, να πραγματοποιούν έρευνα για τις αγορές τους και να εμπιστεύονται τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα και όχι το κάθε μορφής παρεμπόριο.

Όπως εξάλλου επισημαίνεται:

1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται με απόλυτη ακρίβεια με την εκπτωτική αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

2. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα που λόγω τέλους εποχής και αλλαγής σαιζόν εκποιούνται σε χαμηλότερες τιμές και όχι ελαττωματικά και β’ διαλογής προϊόντα.

3. Οι καταναλωτές να μην παρασύρονται από ευφάνταστες δελεαστικές διαφημίσεις και να μην ενδίδουν στη μάχη τον μεγάλων ποσοστών εκπτώσεων από εταιρείες που “προσφέρουνμεγάλες εκπτώσεις όλο το χρόνο, αλλά σεφουσκωμένεςτιμές.

«Οι καταναλωτές θα κάνουν αγορές με το σταγονόμετρο κατά την διάρκεια των εκπτώσεων», εκτιμά από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος κ. Μ. Τσιφάκης. Η Ένωση Καταναλωτών συνιστά κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων:

Αγορές με βάση τις οικονομικές δυνατότητες και τις πραγματικές ανάγκες του νοικοκυριού.

Σύγκριση τιμών και ποιότητας.

Έλεγχο των τιμών πριν τις εκπτώσεις ώστε να διαπιστώνεται αν οι μειώσεις τιμών είναι πραγματικές.

Αγορές χωρίς βιασύνη.

Αποφυγή χρήσης πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων.

Προσοχή στα καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.

Ενημέρωση για το εάν μπορούν να πραγματοποιούν αλλαγές ειδών που αγοράζουν κατά την διάρκεια των εκπτώσεων.

Απόδειξη για όλες τις αγορές.

Πλήρη και επακριβή ενημέρωση όταν αγοράζει είδη με δόσεις (μηνιαία δόση, ετήσιο πραγματικό επιτόκιο, σύνολο δόσεων, έναρξη δόσεων, τιμή μετρητοίς, κλπ.).

Όταν διαπιστώνουν πλασματικές εκπτώσεις, οι καταναλωτές να το καταγγέλλουν στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (τηλ. 1520).

Παρόμοια άρθρα

Back to top button