Επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας Θριασίου Γενικού Νοσοκομείου

Καταγγέλει το σωματείο εργαζομένων και με αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Για επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας του Θριασίου Γενικού Νοσοκομείου κάνει λόγο το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου με διαρκή δελτία τύπου τα οποία εκδίδει κοινοποιώντας τα μάλιστα και στους δημάρχους της δυτικής Αττικής καθώς και στον αντιπεριφερειάρχη δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλο.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Μ. Βαρδαβάκης κάνει λόγο ακόμα και για ανασφαλή νοσηλεία ασθενών κορωνοϊού στο νοσοκομείο. Αξίζει να σημειωθεί πως σε επικοινωνία που είχαμε με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κοσμόπουλο μας δήλωσε πως δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του ο καθορισμός και η επίβλεψη λειτουργίας του νοσοκομείου η οποία είναι θέμα απολύτου ευθύνης του υπουργείου Υγείας, αλλά σε ό,τι τον αφορά έχει σταθεί αρωγός στα επί μέρους προβλήματα, όπως μάσκες, αντισηπτικά βοηθητικός εξοπολισμός κλπ.

Ο κ. Βαρδαβάκης από την άλλη έχει θέσει το θέμα με αναφορά του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με θέμα «επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας Θριασίου Γενικού Νοσοκομείου».

Αναλυτικά το δελτίο τύπου:

Δεκάδες ασθενείς με COVID νοσηλεύονται σε επικίνδυνες συνθήκες στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, όπου τα πρόσφατα θετικά κρούσματα σε εργαζόμενους έχουν ξεπεράσει τα δεκαπέντε, αλλά κυβέρνηση και 2η ΥΠΕ αρνούνται την ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό και την αποσυμφόρηση μέσω επίταξης ιδιωτικών κλινικών.

Εκατό ασθενείς με COVID – μετά την πρόσφατη εφημερία του Σαββάτου 6 Μαρτίου – νοσηλεύονται, καταλαμβάνοντας κάθε διαθέσιμο χώρο των κλινικών του 4ου ορόφου, σε επικίνδυνες συνθήκες, όπως επιβεβαιώνεται από αλλεπάλληλα έγγραφα της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου και του διευθυντή της Πνευμονολογικής κλινικής.

Κατόπιν εντολών της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ, αναπτύχθηκαν πρόσφατα περισσότερες από 46 επιπλέον κλίνες COVID (ΜΕΘ και απλής νοσηλείας), χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό, αλλά μόνο με μετακινήσεις από υπάρχοντα, ήδη υποστελεχωμένα, τμήματα, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους.

Αποτέλεσμα είναι οι επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας των ασθενών, αφού μόνο 10 ειδικευμένοι παθολόγοι και 5 ειδικευμένοι πνευμονολόγοι έχουν την ευθύνη για δεκάδες ασθενείς, COVID και μη, που είναι διασκορπισμένοι σε διαφορετικές κλινικές σε διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πνευμονολογικής κλινικής, όπου ένας μόνο γιατρός εφημερεύει για 69 ασθενείς!!!, ενώ παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και του Σωματείου μας, δεν έχει υλοποιηθεί η απαλλαγή της κλινικής από την εφημερία για τα αμιγώς πνευμονολογικά περιστατικά.

Για την ανάπτυξη των 9 νέων κλινών ΜΕΘ COVID, μετακινήθηκαν γιατροί από το Αναισθησιολογικό και τη Γενική ΜΕΘ – με αποτέλεσμα την ανασφαλή τους λειτουργία, ενώ το ιατρείο COVID του ΤΕΠ εξακολουθεί να στελεχώνεται και με ορθοπαιδικούς, χειρουργούς και καρδιολόγους.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό στην Πνευμονολογική, Α και Β Παθολογική – όπου οι ίδιοι εργαζόμενοι, από την αρχή της επιδημίας, βρίσκονται στα πρόθυρα εξάντλησης – αλλά και στην ΩΡΛ, τη Νευροχειρουργική, την Ορθοπαιδική και Χειρουργική, όπου νοσηλεύονται παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά.

Ανεπαρκέστατο είναι το νοσηλευτικό προσωπικό στη Γενική ΜΕΘ αλλά και στις δύο ΜΕΘ COVID του νοσοκομείου, που οι νοσηλευτές αναγκάζονται να παραμένουν πολλές ώρες, ντυμένοι με προστατευτικές στολές, αφού δεν «φτάνουν» σε κάθε βάρδια για να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας, ενώ οι τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου και οι φυσικοθεραπευτές δεν αρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Γίνονται συνεχώς μετακινήσεις νοσηλευτών για να καλυφθούν, με πρόχειρο τρόπο, οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

Για να εξοικονομηθεί νοσηλευτικό προσωπικό και κρεβάτια, εκτός από την περικοπές στα τακτικά χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία, συνεχίζονται εκτεταμένες συμπτύξεις κλινικών με αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της λειτουργίας τους (π.χ. Ορθοπαιδική, Νευροχειρουργική, Γεν. Χειρουργική, ΩΡΛ, Πλ. Χειρουργική κλπ). Ουσιαστικά το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο – που είναι το μοναδικό στη δυτική Αττική – κινδυνεύει να μετατραπεί σε «νοσοκομείο της μιας νόσου», αφήνοντας εκτεθειμένους εκατοντάδες ασθενείς με άλλες παθήσεις.

Ταυτόχρονα, αν και καταγράφονται διαρκώς κρούσματα μόλυνσης με SARS-CoV-2 σε εργαζόμενους και νοσηλευόμενους, εξακολουθεί να μην γίνεται συστηματικός προληπτικός έλεγχος κυρίως ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ τα μέτρα που προβλέπει το ΠΔ 102/2020. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν θάλαμοι αρνητικής πίεσης, ενώ οι ίδιοι γιατροί παρέχουν ιατρική φροντίδα σε ασθενείς με COVID και μη, ακόμα και ομάδων υψηλού κινδύνου.

Ζητάμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες σας, ώστε:

– να ανακληθεί η απόφαση για «ανάπτυξη» επιπλέον κλινών COVID και η μετατροπή σε νοσοκομείο «μιας νόσου».

– να ενισχυθεί άμεσα με προσωπικό το νοσοκομείο και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι

– να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο με την επίταξη ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών COVID

– να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και νοσηλευομένων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος
Βαρδαβάκης Μανώλης

Η Γραμματέας
Φεργάδη Άννα

Παρόμοια άρθρα

Back to top button