Έπαρση της σημαίας για την Εθνική Επέτειο Μνήμης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή στη Νέα Πέραμο

Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 11:00, στο «Παλαιό Ελαιοτριβείο Ν. ΠΕΤΚΑ» στη Νέα Πέραμο Αττικής, ο Σύλλογος Περαμίων Κυζικηνών πραγματοποίησε εκδήλωση κατά την οποία έλαβε χώρα τελετή έπαρσης της σημαίας για την Εθνική Επέτειο Μνήμης των 100 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή και τελετή παράδοσης παραλαβής της ίδιας σημαίας στον Δήμαρχο Μεγαρέων για να την ανυψώσει στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν η φιλαρμονική του Δήμου Μεγαρέων και οι νέες σε ηλικία κοπέλες του Συλλόγου Περαμίων Κυζικηνών, οι οποίες ντυμένες με την παραδοσιακή φορεσιά της Περάμου παρέδωσαν στον Περαμιώτη Κωνσταντίνο Βάγια, ένθερμο μέλος του Συλλόγου και απ’ τους τελευταίους εναπομείναντες της παλαιάς γενιάς, τη σημαία προς έπαρση. «Ιδιαίτερης σημασίας κίνηση που συμβολίζει τη μετάβαση και το πέρασμα των αξιών από τη μία γενιά στην άλλη», όπως χαρακτηριστικά μας δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου, Ελπίδα Χονδρίδου.

Στην ομιλία της η Πρόεδρος καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους «στον μικρασιατικό πυρήνα της Νέας Περάμου. Καλωσορίσατε εδώ όπου χτυπά η καρδιά του προσφυγικού στοιχείου της πόλης μας, στο Ελαιοτριβείο Ν. Πέτκα, στον Σύλλογο Περαμίων Κυζικηνών. Βρισκόμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε τους προγόνους μας και την ιστορία μας, για να φωτίσουμε και να λαμπρύνουμε όλοι μαζί, την μία και μοναδική αυτή τελετή. Την τελετή για την «έπαρση της σημαίας της μνήμης για τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή».

Στο βίντεο που ακολουθεί αποσπάσματα από τις ομιλίες της προέδρου, κ. Χονδρίδου, του δημάρχου, κ. Σταμούλη και η τελετή έπαρσης της σημαίας.

Στη συνέχεια της ομιλίας της επεσήμανε ότι «είμαστε σήμερα εδώ για να ανυψώσουμε τη σημαία «σύμβολο». Το σύνθημα μας είναι ένα: «Δεν ξεχνάμε – Η Μικρά Ασία ζει» Δεν ξεχνάμε τον ξεριζωμό των Ελλήνων Μικρασιατών, δεν ξεχνάμε την εξόντωση χιλιάδων Ελλήνων χριστιανών, Ποντίων, Αρμενίων, δεν ξεχνάμε τις καταστροφές των προγονικών εστιών, δεν ξεχνάμε τις φρικαλεότητες και τους βασανισμούς, δεν ξεχνάμε ότι πέρασαν 100 χρόνια από τότε που οι δικοί μας άνθρωποι, οι γονείς μας, οι παππούδες μας, τα αδέλφια μας οι Έλληνες, κατασφαγιάστηκαν, βιάστηκαν, σκοτώθηκαν, εκδιώχθηκαν με βιαιότητα και απανθρωπιά από τις προγονικές εστίες τους, από τα εδάφη αυτά, που για χιλιάδες χρόνια ήταν ελληνικά. Βρισκόμαστε όμως και δεν ξεχνάμε, αλλά θυμόμαστε. Βρισκόμαστε εδώ για να διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη και την ιστορία μας, τις παραδόσεις μας τα ήθη και τα έθιμα μας και να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές».

Στην εκδήλωση παρέστησαν μέλη του Συλλόγου Περαμίων Κυζικηνών, ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Θανάσης Μπούρας, ο βουλευτής Δ. Αττικής, Ευάγγελος Λιάκος, επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Μεγαρέων οι οποίοι απηύθηναν και χαιρετισμό, Δημοτικοί σύμβουλοι και η κ. Ακαμιωτάκη, υποψήφια βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Σταμούλης, απηύθυνε χαιρετισμό και σύντομη ομιλία δηλώνοντας ότι ο Δήμος κήρυξε το επετειακό έτος 2022 – 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή – ως έτος Μικρασιατικού Πολιτισμού. «Σήμερα σε μια ωραία εκδήλωση του συλλόγου Περαμίων Κυζικηνών στο ωραίο και παραδοσιακό κτήριό του, στη Νέα Πέραμο, έγινε η έπαρση της επετειακής σημαίας. Θερμά συγχαρητήρια στην Πρόεδρο, στο Δ.Σ και σε όλα τα μέλη του Συλλόγου.

Κατόπιν της έπαρσης και παράδοσης και παραλαβής της σημαίας ακολούθησε η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου.

Ο κ. Κοσμόπουλος ανήρτησε δήλωση για την εκδήλωση στην οποία αναφέρει:
«Η επέτειος της Μικρασιατικής καταστροφής μάς υπενθυμίζει την αξία της ιστορικής μνήμης για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Σήμερα παρευρέθηκα στην εκδήλωση έπαρσης της σημαίας της επετείου του 1922, στο ζεστό Νεοπεραμιώτικο σπίτι του Συλλόγου Περαμίων Κυζικηνών.
Η Περιφέρεια Αττικής και εγώ προσωπικά οργανώνουμε σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς των μικρασιατικων στοιχείων στην περιοχής μας μεγάλες εκδηλώσεις για να τιμήσουμε την ιστορία μας».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button