Ένταση στην πλ. Λυτάρα όταν αστυνομικοί ζήτησαν να κλείσουν τα μαγαζιά στις 3

Κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της περιοχής συνέβη εχθές το βράδυ (15/5) στον τομέα της διασκέδασης. Οι αστυνομικοί που πραγματοποιούσαν ελέγχους στα καφέ με άδεια μουσικής ζήτησαν να τηρηθεί το γράμμα του νόμου και να κλείσει τελείως η μουσική στις 3:00 τα ξημερώματα.

 

Στα Μέγαρα, όπως και σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, οι καφετέριες που παίζουν μουσική αντιμετωπίζουν πρόβλημα με μηνύσεις λόγω του ωραρίου ή της έντασης της μουσικής (κλείσιμο μαγαζιών για 10 ημέρες στις 3 μηνύσεις), αλλά σπανίως ζητείται να κλείσουν τη μουσική, τηρώντας επακριβώς το ωράριο.

 

Οι καταστηματάρχες της πλατείας Λυτάρα ήταν εξαγριωμένοι όταν οι αστυνομικοί ενημέρωσαν πως αν δεν κλείσει η μουσική στις 3 θα ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για τους υπεύθυνους των μαγαζιών. Οι πολίτες που διασκέδαζαν εκείνη την ώρα φάνηκαν και αυτοί αρκετά ενοχλημένοι από την απότομη διακοπή της μουσικής και όπως ήταν λογικό μετά από λίγα λεπτά τα μαγαζιά είχαν αδειάσει.

 

Φαίνεται βέβαια πως αυτό δεν αποτελεί “γραμμή” της Αστυνομίας, καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ελέγχων σε καταστήματα εστίασης, όταν βεβαιώνεται κάποια παράβαση, γίνεται η σχετική μήνυση αλλά δε ζητείται το κλείσιμο της μουσικής.

 

Να σημειωθεί πως από πλευράς διοίκησης του Δήμου έχει εξαντληθεί το νόμιμο περιθώριο σχετικά με την παράταση ωραρίου, που επιτρέπει στα μαγαζιά να έχουν μουσική μέχρι τις 3:00 τα ξημερώματα. Ωστόσο η εμπειρία πανελλαδικά δείχνει πως δεν υπάρχει αυστηρότητα στην τήρηση του ωραρίου από τις αρχές, ειδικά σε περιπτώσεις “καθαρών” καταστημάτων. Άλλωστε είναι και ζήτημα συνήθειας του Ελληνικού λαού (τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον) να βγαίνει αργά, οπότε ένας νόμος που υποχρεώνει σε κλείσιμο των μαγαζιών τόσο νωρίς (1:00-3:00) “συγκρούεται” όχι μόνο με τα συμφέροντα των καταστηματαρχών αλλά και με τον τρόπο ζωής του πολίτη. Στη λογική αυτή υπάρχουν και πολλές αθωωτικές αποφάσεις δικαστηρίων για ζητήματα μουσικής και τήρησης ωραρίου.

 

Τέλος, να αναφέρουμε πως τα παραπάνω αφορούν στις επιχειρήσεις καφέ-μπαρ, σε αντίθεση με τα κέντρα διασκέδασης (club, μπουζούκια κλπ) στα οποία δεν υπάρχει αυτός ο περιορισμός στο ωράριο (βάση άδειας) και μάλιστα οι ιδιοκτήτες τους κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό από τα καφέ που υπερβαίνουν το ωράριο λειτουργίας.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button