Εγκληματική οργάνωση στον Ασπρόπυργο με μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών

Σε εκατοντάδςες χιλιάδες ευρώ θα ανέρχονταν τα κέρδη οργανωμένης εγκληματικής ομάδας διακίνησης μεγάλων ποοσοτήτων ναρκωτικών, που εξαρθρώθηκε από τη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, έπειτα απο συντονισμένες επιχειρήσεις, σε δύο καταυλισμούς Ρομά, στον Ασπρόπυργο και το Ζεφύρι, σε συνεργασία με την ΕΚΑΜ, την ΟΠΚΕ και τα ΜΑΤ.

 

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε σήμερα εχθές (1-3-2015) ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης, μαζί με τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ Κλεάνθη Παπαγιαννόπουλο, η σπείρα τον τελευταίο μήνα είχε διακινήσει -στην Ελλάδα περίπου 30 κιλά ηρωίνης, η ελάχιστη τιμή της οποίας υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 500.000 ευρώ, ενώ κατασχέθηκαν άλλα 19 κιλά, ελάχιστης αξίας πάνω απο 250.000.

 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας:
 
Συνελήφθησαν, ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, σε Ζεφύρι και Ασπρόπυργο, 10 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της
 
Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από 16 κιλά ηρωίνης, σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης, 2 Kalashnikov, 2 πιστόλια, κυνηγετική καραμπίνα και 5 αυτοκίνητα ως μέσα διακίνησης και εμπορίας των ναρκωτικών.
 
Σε ενημέρωση που έγινε στους εκπρόσωπους του Τύπου ο Διοικητής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης ανέφερε:
 
«Στο πλαίσιο πολυεπίπεδης αστυνομικής δράσης, εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση ειδικευόμενη στην εμπορία, στην κατοχή, στη διακίνηση, στον περαιτέρω πολλαπλασιασμό και παροχέτευση στην αγορά μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών.
 
Ειδικότερα, συνελήφθησαν δέκα (10) άτομα, οκτώ (8) ενήλικοι και δύο (2) ανήλικοι, εκ των οποίων εννέα (9) ημεδαποί και ένας αλλοδαπός για παραβάσεις του άρθρου 187 Π.Κ. «Εγκληματική Οργάνωση», του Νόμου Περί Ναρκωτικών, καθώς επίσης και του Νόμου Περί όπλων.
 
Κατασχέθηκαν 16.175 γραμμάρια ηρωίνης, 773 γραμμάρια κοκαΐνης, 2.980 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης και 1.520 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, δύο πολεμικά τυφέκια Kalashnikov και ατομικός οπλισμός.
 
Ειδικότερα, συνελήφθησαν ένας 36χρονος υπήκοος Αλβανίας ως αρχηγικό μέλος, τέσσερις (4) άνδρες ημεδαποί Ρομά, ηλικίας 19, 20, 22 και 41 ετών, τρεις (3) γυναίκες ημεδαπές Ρομά, ηλικίας 32, 32 και 38 ετών, δυο (2) ανήλικες ημεδαπές Ρομά, ηλικίας 15 και 16 ετών.
 
Μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, δημιουργίας προφίλ (profiling) ατόμων και γεωγραφικών τόπων και χρησιμοποιήσεως ειδικών ανακριτικών τεχνικών, πιστοποιήθηκε η εγκληματική δράση της προαναφερόμενης ομάδας και η μεθοδολογία δράσης της (modus operandi), η οποία συνίστατο στην προμήθεια ποσοτήτων ναρκωτικών υψηλής καθαρότητας, στην πρόσμιξη αυτών με διάφορες ουσίες ώστε να αυξηθεί η ποσότητά τους, η επανατυποποίηση τους και η πώληση αυτών, τόσο σε μέλη του κυκλώματος, τα οποία ήταν επιφορτισμένα με την περαιτέρω διακίνηση (εμπορία), όσο και σε τοξικοεξαρτημένα άτομα.
 
Από την όλη διερεύνηση της υποθέσεως προέκυψε η δράση της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας αποτελούσαν κρίκους μιας οργανωμένης αλυσίδας αποθήκευσης, επανατυποποίησης και διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών.
 
Ο 36χρονος αλλοδαπός προμηθευόταν μεγάλες ποσότητες οπιούχων ναρκωτικών (κυρίως ηρωίνης) μεγάλου ποσοστού καθαρότητας, τις οποίες σε εργαστήριο – νοθευτήριο που είχε εγκαταστήσει με την 32χρονη σύζυγό του και την 15χρονη ανήλικη κόρη τους, καθώς επίσης και με την 32χρονη συνεργό τους, σε καταυλισμό ΡΟΜΑ σε περιοχή της Δυτικής Αττικής και κυρίως του Ασπροπύργου, προέβαιναν σε νόθευση των ποσοτήτων ηρωίνης με σκοπό τον πολλαπλασιασμό τους, στην επανατυποποίησή τους και στην παροχέτευσή τους στην αγορά σε μεγαλύτερες ποσότητες.
 
Εν συνεχεία μετέφεραν και αποθήκευαν τις ανωτέρω ποσότητες σε περιοχή της Δυτικής Αττικής, στο Ζεφύρι συγκεκριμένα, σε κατοικία η οποία ήταν πλήρως εξοπλισμένη με μέσα θωράκισης στα σημεία προσβάσεως, δηλαδή στις θύρες και στα παράθυρα, με κεντρικό σύστημα επιτηρήσεως για αποτροπή του ελέγχου, της προσέγγισης και γενικότερα αστυνομικής επέμβασης, με αποτροπή της προσβασιμότητας (κάμερες επιτήρησης χώρων) και με τοποθέτηση και φυσικών προσώπων των λοιπών συνεργών του, οι οποίοι αναλάμβαναν την ασφαλή φύλαξη και περαιτέρω προμήθεια και διακίνησή ποσοτήτων ναρκωτικών.
 
Στη δραστηριότητά τους αυτή χρησιμοποιούσαν και την ανήλικη 16χρονη ημεδαπή Ρομά, ακριβώς λόγω της ανηλικότητάς της για να μην κινούνται υπόνοιες από τις αστυνομικές Υπηρεσίες.
 
Πρωινές ώρες της 28.02.2015 και με σκοπό την αποδόμηση του εγκληματικού κυκλώματος, η Υπηρεσία μας σε συνεργασία με μονάδες της Ε.Κ.Α.Μ., της Ο.Π.Κ.Ε./Δ.Α.Α. και της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, προέβη σε πολυεπίπεδη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, συγκεκριμένα στις περιοχές Ζεφυρίου και Ασπροπύργου, όπου όπως προαναφέρθηκε συνελήφθησαν όλοι οι δράστες και κατασχέθηκαν ποσότητες ναρκωτικών.
 
Κατασχέθηκαν ακόμα πέντε (5) Ι.Χ.Ε. αυτ/τα, διαφόρων τύπων, τα οποία αποτελούσαν τα μέσα για τη διακίνηση των ποσοτήτων ναρκωτικών.
 
Επιπλέον κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων :
 
  • Οκτώ (8) νάιλον συσκευασίες με σκόνη άγνωστης χημικής συνθέσεως, 4.580 γραμμαρίων.
  • Δύο (2) πολεμικά τυφέκια τύπου KALASHNIKOV, όπως προαναφέρθηκε.
  • Δύο (2) εύχρηστα πιστόλια μάρκας BERETTA διαμετρήματος 9mm.
  • Μία (1) κυνηγετική καραμπίνα.
  • Πενήντα πέντε (55) φυσίγγια.
  • Οκτώ (8) δισκία του φαρμακευτικού σκευάσματος SUBOXONE.
  • Ένα (1) δισκίο του φαρμακευτικού σκευάσματος LEXOTANIL.
  • Το χρηματικό ποσό των 2.260 ευρώ.
  • Κατασχέθηκαν ακόμα έξι (6) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, με τις οποίες γινόταν η μέτρηση και η περαιτέρω επανατυποποίηση.
 
Από τη διάρθρωση της εγκληματικής οργανώσεως, τη μεθοδολογία δράσεως και την κατασχεθείσα ποσότητα ναρκωτικών, 16.175 γραμμαρίων ηρωίνης, 773 γραμμαρίων κοκαΐνης, 2.980 γραμμαρίων κατεργασμένης κάνναβης και 1.520 γραμμαρίων ακατέργαστης κάνναβης, προκύπτει εκ μέρους των ανωτέρω, κατάρτιση επαγγελματικής υποδομής για την διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών, προς αποκόμιση εκ μέρους τους σημαντικών παρανόμων προσόδων. Το προσδοκώμενο χρηματικό όφελος από τις κατασχεθείσες ποσότητες ανέρχεται σε τουλάχιστον 250.000 € (υπολογισμός τιμής χονδρικής ανά κιλό με βάση την εκτίμηση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα).
 
Περαιτέρω από την ενεργηθείσα προανάκριση προέκυψε ότι στο χρονικό διάστημα του τελευταίου μηνός, είχαν διακινήσει τουλάχιστον 30 κιλά ηρωίνης, που με βάση τις εκτιμήσεις το παράνομο οικονομικό όφελος από την πώλησή τους υπολογίζεται σε 500.000 ευρώ μίνιμουμ.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, του Γραφείου όπως προαναφέρθηκε Ναρκωτικών και Εγκληματικότητας, οι Βαλκανικές και Βόρειες διαδρομές είναι οι κύριοι διάδρομοι διακίνησης ηρωίνης, που συνδέουν την Μέση Ανατολή με τις τεράστιες αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Η Βαλκανική οδός που διασχίζει ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη προς την αγορά της Δυτικής Ευρώπης, περνάει από τους δρόμους της Τουρκίας και της Ελλάδας.
 
Το κομμάτι αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την εξάρθρωση και για τις προσπάθειες εξάρθρωσης των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι στους δρόμους του διεθνικού εγκλήματος υπάρχουν οργανωμένες ομάδες (των Αρχών), οι οποίες μπορούν να καταστείλουν λυσιτελώς τη δράση τους».
 
Δείτε το βίντεο από τη συνέντευξη τύπου:
 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button