Ενεργοί Πολίτες: Οι προτάσεις και οι επισημάνσεις μας για τον κανονισμό καθαριότητας του δήμου Μεγαρέων- Α

Πρόσφατα, από τη Διοίκηση του Δήμου, ήρθε ως θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ο νέος κανονισμός καθαριότητας, που ως περιεχόμενό του είχε την οργάνωση κατά κάποιο τρόπο της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων (οικιακών και όχι μόνο), καθώς και την επιβολή προστίμων στους παραβάτες.

Στο σύνολό του καλείται να αντιμετωπίσει υπαρκτά πλέον προβλήματα που συναντάμε στην καθημερινότητά μας. Κύριο ζητούμενό του, θα μπορούσε να πει κάποιος, αποτελεί η καλύτερη διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης με την θέσπιση μάλιστα και ορισμένων νέων όρων-κανονισμών που ως στόχο έχουν την καλυτέρευση της αποτελεσματικότητας του κύκλου της αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων.

Εμείς ως «Ενεργοί Πολίτες» θα θέλαμε επ’ αυτού να αναφερθούμε σε ένα διαφορετικό μεν, δοκιμασμένο όμως δε, τρόπο επιτυχούς συνολικής αντιμετώπισης του όλου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Κατά τη γνώμη μας βασικός στόχος του νέου κανονισμού καθαριότητας θα έπρεπε να ήταν η μείωση του όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων. Αποτέλεσμα της επίτευξης του ανωτέρου «στόχου» είναι σαφώς, εκτός των άλλων, και η οικονομικότερη πλέον διαχείριση των παραγόμενων απορριμμάτων μας.

Πιο αναλυτικά εμείς θα προτείναμε να γίνει σύνθημα του Δήμου μας η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση υλικών, η οικιακή κομποστοποίηση και τέλος το θάψιμο των υπολειμμάτων στους υπάρχοντες ΧΥΤΥ.

Πρακτικά χρειάζονται τα εξής:

–          Τοποθέτηση διαφορετικών κάδων ανακύκλωσης, ανά γειτονιά – συνοικία, για υλικά συσκευασίας (χαρτί – πλαστικό), για αλουμίνιο – μέταλλα, για γυαλί.

–          Τοποθέτηση μεταλλικών κάδων (skippers) σε επιλεγμένα σημεία περιμετρικά των πόλεών μας με εύκολη πρόσβαση για μικρά αυτοκίνητα για την απόρριψη (των μικρών ποσοτήτων) μπαζών.

–          Σε νοικιασμένο οικόπεδο κοντά στην πόλη, ενοικίαση ή αγορά κλαδοτεμαχιστή ανάλογων διαστάσεων με παράλληλη απασχόληση δύο-τριών εργατών, για την καταστροφή του μεγάλου όγκου των κλαδιών – λουλουδιών (θάμνων), που όλοι μας «παράγουμε» και μάλιστα σε διόλου αμελητέες ποσότητες ειδικά την περίοδο Άνοιξης – Καλοκαιριού, και τη δημιουργία πριονιδιού προς δωρεάν διοχέτευσή του για ποικίλες χρήσεις (από καύσιμη ύλη έως λίπασμα).

–          Με ευθύνη της Υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου μας, χορήγηση κάδων για αναερόβια ή αερόβια κομποστοποίηση των οργανικών τους απορριμμάτων σε όσους συμπολίτες μας το επιθυμούν, (ειδικά αυτοί που διαθέτουν αυλές και κήπους θα έχουν έτσι και λίπασμα αρίστης ποιότητος).

–          Οι μεγάλες μονάδες με μαζική εστίαση (όπως: supermarkets, στρατόπεδα, μεγάλα εστιατόρια κλπ.), να έχουν την υποχρέωση για κομποστοποίηση και παράλληλη συμπίεση του όγκου των υλικών συσκευασίας τους, με δικά τους μέσα (π.χ. πρέσες συμπίεσης όγκου).

Όλα τα παραπάνω με σωστή εφαρμογή τους μπορούν να αποφέρουν έως και 80% μείωση του σημερινού όγκου των παραγομένων απορριμμάτων που πηγαίνει μέσω του σταθμού μεταφόρτωσης στη Φυλή.

Σκεφτείτε δηλαδή πως εάν καθημερινά πήγαιναν π.χ. πέντε νταλίκες με μικτά απορρίμματα στον ΧΥΤΑ Φυλής τώρα θα μπορούσε να πάει μόνο μία, και αναλογιστείτε την αντίστοιχη οικονομική ωφέλεια σε χρήματα για όλους μας.

Επιπρόσθετα, θα μπορούσε ο Δήμος μας, με νόμιμες διαδικασίες και με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας αλλά και τεχνογνωσίας, να διαχειρίζεται τα μπάζα (εννοείτε όχι χώματα ή κοπριές) με την χρήση φορητών «σπαστήρων» που θα παρήγαγαν έτσι αδρανή υλικά (τύπου χαλίκι 3Α, γαρμπίλι κλπ.) τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να επαναχρησιμοποιηθούν για επιδιορθώσεις δρόμων, για αγροτική οδοποιία (στρώσιμο αγροτικών δρόμων κλπ.) ή ακόμα και να διατεθούν σε εργολάβους αν αυτό ήταν δυνατό. Εδώ φυσικά απαιτείται η υιοθέτηση ενδεδειγμένων λύσεων για την αντιμετώπιση και επίλυση πιθανών προβλημάτων, όπως αυτού των παραγόμενων ρύπων αλλά και της ηχορύπανσης.

Απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση επιτυχίας όλων των ανωτέρω είναι η παροχή κινήτρων προς τους δημότες για να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν στην πράξη αυτές τις φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις. Τα πρόστιμα μπορεί να είναι ένας τρόπος εξαναγκασμού αρκεί βέβαια να εφαρμόζεται για παραδειγματισμό και όχι ως πηγή εσόδων, αφού το σημαντικότερο είναι να κερδηθεί το στοίχημα του να συνειδητοποιήσει ο καθένας μας πόσο πραγματικά ωφελούμαστε τελικά όλοι μας από την μείωση του όγκου των απορριμμάτων που οι ίδιοι παράγουμε και θέλουμε να διαχειριστούμε.

Έμφαση επίσης πρέπει να δοθεί στο ωράριο αποκομιδής των κάδων μέσα στον οικιστικό ιστό. Η εμπειρία από την Ελλάδα και το εξωτερικό δείχνει ότι μόνο το απόγευμα ή το βράδυ γίνεται αποτελεσματικότερα η αποκομιδή των κάδων από τα απορριμματοφόρα, καθώς τότε υπάρχει επίσης και ο απαραίτητος χρόνος για το πλύσιμό τους, (γιατί για να πλυθεί ένας κάδος πρέπει να είναι άδειος, εάν όμως μαζεύεις τα σκουπίδια στις 8.00 το πρωί, στις 8.10 θα είναι πάλι γεμάτος με σακούλες σκουπιδιών, άρα στην ουσία παραμένει άπλυτος, άρα αποτελεί συνεχή εστία μικροβίων).

Καθοριστική συμβολή για την εφαρμογή του κανονισμού αλλά και των παραπάνω προτάσεων-λύσεων είναι η σωστά οργανωμένη πληροφόρηση και ενημέρωση των δημοτών (π.χ. ανά επαγγελματική ομάδα, ανά εκπαιδευτικό ίδρυμα κλπ). Θα πρέπει επίσης να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα που αφορούν σε ομοειδής ομάδες κατοίκων (π.χ. καταστηματάρχες, αγρότες, μαθητές κλπ) και με ένα σχετικό φυλλάδιο και την παράλληλη ενημέρωση των φορέων τους να εκλαϊκευτούν συγχρόνως για να γίνουν πιο κατανοητά ως προς την εφαρμογή τους.

Κλείνοντας την παρέμβασή μας

θα θέλαμε να επισημάνουμε την

Παρόμοια άρθρα

Back to top button