Ελένη Ρήγα: «Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά»

Επιστολή απέστειλε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Απασχόλησης & Πολιτισμού κ. Ελένη Ρήγα για το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Μεγαρέων 2020.

Διαβάστε την επιστολή της:

Τα τελευταία τρία χρόνια, στο κομμάτι του Πολιτισμού, αυτό που προσπαθήσαμε ως Διοίκηση είναι να αναδείξουμε την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά.

Δύο σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν πρώτον η ένταξη των δύο σημαντικών εθίμων μας («Χορό της Τράτας» και «Έθιμο του Μάη») στο Πρόγραμμα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και δεύτερον η μετάφραση και έκδοση του μοναδικού έργου για την πόλη των Μεγάρων με τίτλο: «Μέγαρα, η πολιτική ιστορία μιας ελληνικής πόλης – κράτους έως το 336 π.Χ.» του Ronald P. Legon. Πολύ σύντομα, θα ακολουθήσει η παρουσίαση ενός λευκώματος που ετοιμάστηκε και που αφορά στον Δήμο μας από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Παράλληλα, προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ζωντανά κι άλλα έθιμα του τόπου μας και συγχρόνως να τα αναβαθμίσουμε. Για να το πετύχουμε αυτό, συνεργαζόμαστε αρμονικά με όλους τους πολιτιστικούς και λαογραφικούς συλλόγους των πόλεών μας, οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στην ενδυνάμωση της πολιτιστικής δραστηριότητας του Δήμου μας.

Ένα από τα αγαπημένα έθιμά μας, το άναμμα της φωτιάς, που τα τελευταία χρόνια απλώνεται σε κάθε γειτονιά των Μεγάρων και συγκεντρώνει παιδιά κι ενήλικες, φέτος για πρώτη φορά, τουλάχιστον όσο γνωρίζω, θα διεξαχθεί και στη Ν. Πέραμο.

Επίσης μια καινοτομία των φετινών εκδηλώσεων είναι το γαϊτανάκι που θα προστεθεί στο άναμμα της φωτιάς: κατασκευάστηκαν εξ’ολοκλήρου 9 καινούρια γαϊτανάκια, ώστε να διατεθούν σε κάθε σύλλογο για το άναμμα, αλλά και να ενσωματωθούν στην Καρναβαλική Παρέλαση, η οποία θα είναι μία, μόνο στα Μέγαρα, την Κυριακή 1 Μαρτίου.

Κι αυτό γίνεται, διότι οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων των σχολείων της Ν. Περάμου δήλωσαν πως δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε καρναβάλι, αλλά προτιμούν για τα παιδιά τους ένα πάρτι. Για το λόγο αυτό ετοιμάζεται Το Μαγικό Πάρτι, το οποίο θα λάβει χώρα στην παιδική χαρά της Ν. Περάμου το πρωί της Κυριακής 23 Φεβρουαρίου.

Επίσης για πρώτη φορά φέτος, θα έχουμε το Αποκριάτικο χωριό, στην πλατεία Λυτάρα, το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου το πρωί. Και στις δύο αυτές εκδηλώσεις, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ταχυδακτυλουργό και χορευτικά, να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς, να γευθούν λιχουδιές και όλα αυτά δωρεάν χάρη στην ευγενική χορηγία των Αφών ΦΑΝΗ, τους οποίους ευχαριστούμε πολύ για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημά μας, όπως φαίνεται και στο πρόγραμμα που επισυνάπτεται.

Άλλη μία καινοτομία για το φετινό Καρναβάλι είναι η χορήγηση των στολών σε παιδιά και γονείς, χωρίς να τους επιβαρύνουμε με οποιοδήποτε αντίτιμο, και μάλιστα στολές που ανανεώθηκαν και εμπλουτίστηκαν δίνοντας μια νέα πνοή στην τελική παρουσία. Η μόνη υποχρέωση που αναλαμβάνουν οι γονείς είναι να επιστρέψουν τις στολές καθαρές και άρτιες με όλα τα αξεσουάρ που τις συνοδεύουν.

Οι καινοτομίες όμως δεν σταματούν εδώ. Για πρώτη φορά επιτυγχάνεται άνοιγμα σε άλλους Δήμους. Πιο συγκεκριμένα, μέσω του αθλητικού συλλόγου «Νηρέας» της Ν. Περάμου, θα συμμετάσχουν στην Καρναβαλική Παρέλαση μαθητές/τριες από σχολεία του Δήμου Ελευσίνας.

Εδώ θέλω να επισημάνω πως το Μεγαρίτικο Καρναβάλι έχει γίνει γνωστό πια στην ευρύτερη περιοχή και αρχίζει να καταλαμβάνει τη θέση που του αρμόζει στη συνείδηση των περισσοτέρων. Αξιοποιώντας οτιδήποτε υπήρχε στο βεστιάριο της Διεύθυνσης Πολιτισμού, με τα μαγικά χέρια της κ.Αιμιλίας Μπεναρδή, η οποία εμπνεύστηκε τις αλλαγές, και με την βοήθεια τριών μελών των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων, του 3ου Δ.Σ. Μεγάρων & του 2ου Γυμνασίου, καταφέραμε να φθάσουμε τις 1.800 στολές, οι οποίες υπερκαλύπτουν τις τοπικές μας ανάγκες και είμαστε σε θέση να δανείσουμε και σε άλλον Δήμο, από τον οποίο μας ζητήθηκε.

Πολύτιμες συνεργάτιδες για την επίτευξη όλων των παραπάνω είναι τα μέλη της Επιτροπής που συγκρότησε ο Δήμαρχος με την υπ’αριθμ. 88/οικ. 2316/3-2-2020 απόφασή του, η οποία απαρτίζεται, εκτός από την κ. Μπεναρδή, την κ. Σάντυ Μωραΐτου και την κ. Έφη Τσεγκέλη.

Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω στην Διευθύντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας, η οποία είναι η κινητήριος δύναμη. Διότι χωρίς την δική της συμβολή, θα ήταν πολύ δύσκολη η πραγματοποίηση του στόχου μας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνετέλεσαν στην επίτευξη όλων των παραπάνω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων και των Υπαλλήλων των Εξωτερικών Συνεργείων, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κ. Φυλακτό Κωνσταντίνο, τον Πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ., κ. Καλλιπόζη Γιάννη, και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ν. Περάμου, κ. Σεβαστή Ιωάννη, για την άψογη συνεργασία.

Οι εκδηλώσεις μας ξεκίνησαν ήδη με το άνοιγμα του Τριωδίου και το πρώτο άναμμα φωτιάς, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, και θα κορυφωθούν με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου στο λιμάνι της Ν. Περάμου.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button