Έκτακτη υγειονομική κατάσταση και καταυλισμοί Τσιγγάνων / Ρομά

Με αφορμή ανησυχίες συμπολιτών μας που κατοικούν σε περιοχές με καταυλισμούς Ρομά αλλά και τις ανησυχίες των ίδιων των Ρομά, μερικές πληροφορίες:

1. Περίπου 20.000 τσιγγάνοι διαβιούν σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης (στοιβαγμένοι σε παράγκες, κοντά σε ρέματα και χωματερές κλπ). Όλες αυτές οι περιπτώσεις έχουν απογραφεί από την Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά (που η νέα κυβέρνηση βιάστηκε να καταργήσει τον περασμένο Ιούλιο) σε συνεργασία με το Υπ. Υγείας και τις Περιφέρειες.

2. Για τη συστηματική υγειονομική επιτήρηση και πρακτική βοήθεια των παραπάνω περιοχών, σχεδιάστηκε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την Ειδική Γραμματεία για τη δημιουργία Δομών Βελτίωσης Συνθηκών Διαβίωσης με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό και την παροχή υπηρεσιών υγιεινής, καθώς και μετεγκαταστάσεις σε οργανωμένους οικιστικούς χώρους.

3. Δυστυχώς, Δήμοι της χώρας με σημαντικά προβλήματα ως προς τη διαβίωση των τσιγγάνων, ουδέποτε κατέθεσαν πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα.

4. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Φυλής που δεν έχει καν τοπική έρευνα – απογραφή και τοπικό σχέδιο κοινωνικής ένταξης (που περιλαμβάνει και τον υγειονομικό τομέα).

Έστω και τώρα, οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη βάση δεδομένων και τα αναλυτικά στοιχεία ανά Δήμο, να συνεργαστούν επίσης με την Ένωση Διαμεσολαβητών και τα Παραρτήματα Ρομά, έτσι ώστε να γίνει ό,τι καλύτερο για την αυτο-προφύλαξη όσων διαμένουν σε καταυλισμούς.

*Πολλά αναλυτικά στοιχεία για την απαράδεκτη κατάσταση με το θέμα των καταυλισμών Ρομά και τις “εγκληματικές ευθύνες” της νέας κυβέρνησης αλλά και τα παιχνιδάκια Περιφερειαρχών και Δημάρχων, μετά την αντιμετώπιση της κρίσης, τώρα προέχει κυρίως η συμβολή όλων μας στο ξεπέρασμα της κρίσης!

Δημήτρης Μπουρίκος
Πολιτικός Επιστήμονας- Κοινωνικός Λειτουργός,
Αποφ. Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο αντιπρόεδρος της πανελλήνιας συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, Αντώνης Μπατζαλής.

Όπως τονίζει στους καταυλισμούς των Ρομά σε ολόκληρη την χώρα δεν έχει γίνει καμιά ενημέρωση για τον κορωνοϊό συμπληρώνοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν διαθέτουν καν αντισηπτικά.

Οι καταυλισμοί αποτελούν υγειονομικές βόμβες καθώς δεν τηρούνται έτσι κι αλλιώς οι κανόνες υγιεινής. Ωστόσο λόγω της επικίνδυνης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, λόγω της διασποράς του κορωνοϊού, πρέπει όπως τονίζει ο κ. Μπατζαλής όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες να ενσκήψουν στο πρόβλημα και να φροντίσουν για την ενημέρωση των πληθυσμών των καταυλισμών καθώς και για την παροχή υγειονομικού υλικού.

Όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος πανελλήνιας συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά στον δήμο Δυτικής Αχαΐας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του δημάρχου κ. Μυλωνά, ο οποίος άκουσε τα αιτήματά τους.

Τέλος, ενημερώνει ότι θα φροντίσει και για περαιτέρω επαφές τόσο με την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και με την κεντρική εξουσία καθώς όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του κινδύνου που εγκυμονεί στους καταυλισμούς και άμεσα να προχωρήσουν στην λήψη μέτρων.

Κυκλοφόρησε και ένα βίντεο στη γλώσσα των Ρομά στα Τρίκαλα:

Παρόμοια άρθρα

Back to top button