Εκλογές 2023: Όλες οι αλλαγές και τι πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία και το αποτέλεσμα

Λίγα εικοσιτετράωρα απέμειναν για τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου που παρουσιάζουν δύο σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την αναμέτρηση της 21ης Μαΐου καθώς θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και με λίστα υποψηφίων αντί σταυρών προτίμησης.

– Σύμφωνα με το νέο σύστημα που αντικαθιστά την απλή αναλογική (εκλογές 21/05), το πρώτο κόμμα παίρνει αυτομάτως 20 επιπλέον έδρες εφόσον συγκεντρώσει ποσοστό 25% ενώ για κάθε μισή μονάδα επιπλέον λαμβάνει έξτρα μια ακόμα έδρα. Αυτό σημαίνει ότι για να καρπωθεί το σύνολο των 50 εδρών μπόνους πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 40%.

– Παράλληλα, οι επικείμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα) και όχι με σταυρό προτίμησης. Με αυτή τη διαδικασία, οι βουλευτές εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξής τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, η οποία καθορίζεται από τα εκάστοτε κομματικά επιτελεία. Ως εκ τούτου, την προσεχή Κυριακή οι ψηφοφόροι δεν θα χρειαστεί να «σταυρώσουν» τα ψηφοδέλτια γι’ αυτό άλλωστε τα παραβάν των εκλογικών κέντρων δεν θα διαθέτουν στυλό. Στην Εκλογική Περιφέρεια Β΄ Δυτικής Αττικής οι έδρες είναι 4.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία θα γίνει με νέα ψηφοδέλτια, ως εκ τούτου, ψηφοδέλτια που αφορούσαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 καθίστανται άκυρα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Πού ψηφίζω

Στα πενήντα έξι (56) εκλογικά τμήματα του Δήμου Μεγαρέων, τα οποία, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Δήμου Μεγαρέων, είναι ακριβώς ίδια με εκείνα της 21ης Μαΐου 2023, θα ψηφίσουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της Δημοτικής Κοινότητας Μεγαρέων (Μέγαρα και Κινέτα) και της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου.

Οι ετεροδημότες κάτοικοι του Δήμου Μεγαρέων, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, η οποία έχει διεκπεραιωθεί το αργότερο μέχρι 30 Απριλίου 2023, θα ψηφίσουν στα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, που συστάθηκαν με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής.

Βεβαίως, συνιστάται οι εκλογείς να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για το πού ακριβώς ψηφίζουν.

Απαιτούμενα έγγραφα για να ψηφίσουμε

Υπενθυμίζεται πως η εκλογική διαδικασία ξεκινά την Κυριακή 25 Ιουνίου στις 7:00 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 19:00. Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους (ακόμα και αν έχει λήξει) ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης wallet.gov.gr.

Πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα

Με βάση την εμπειρία της πρόσφατης αναμέτρησης του Μαΐου η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα θα δοθεί από τους υπεύθυνους του Υπουργείου Εσωτερικών και της Singular Logic που «τρέχει» τη διαδικασία περίπου μία με μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης ενώ έως τις 10 το βράδυ της Κυριακής θα έχει καταμετρηθεί περίπου το 80% των ψήφων.

Γενικότερα, η διαδικασία της καταμέτρησης αναμένεται να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές καθώς αυτήν τη φορά δεν θα υπάρχουν οι «σταυροί» προτίμησης στους υποψήφιους βουλευτές.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button