Εκδήλωση με θέμα την πασχαλινή λογοτεχνία από την Λέσχη Ανάγνωσης Κινέττας

Το Σάββατο του Λαζάρου 23 Απριλίου η Λέσχη Ανάγνωσης Κινέττας στο Πολιτιστικό Κέντρο Κινέττας παρουσίασε ακόμη μία ποιοτική λογοτεχνική εκδήλωση με θέμα την πασχαλινή λογοτεχνία και υμνολογία αυτή τη φορά. Μια εκδήλωση που μάγεψε και συνεπήρε το πολυπληθές ακροατήριο που την παρακολούθησε. Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης (αλφαβητικά) Δαλάκα Μαίρη, Μπαλτσιώτη Αλεξάνδρα, Παναγοπούλου Βάσω, Σανιδόπουλος Νίκος, Τσιτσιμπάκου Χριστίνα, Τσιφτσή Μαρία επιμελήθηκαν την εκδήλωση. Συνοδοιπόροι τους, τα μέλη της Μεικτής Εκκλησιαστικής Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Μεγάρων, υπό την διεύθυνση του κ. Ζήσιμου Πατέλη.

 

Αρχικά έγινε αναφορά στο έθιμο του Πάσχα  στο πέρασμα του χρόνου. Από τα εθιμικά στοιχεία που πήραν οι Εβραίοι από τους Αιγυπτίους και τον μύθο του Άδωνη και της Περσεφόνης μέχρι τον εορτασμό του από την ορθόδοξη εκκλησία.

 

Ακολούθως  ακούστηκαν ποιήματα που καθήλωσαν και συγκίνησαν όπως  «Η μάνα του Χριστού» του Βάρναλη, διηγήματα που χαλάρωσαν και έδωσαν μια νότα ευθυμίας  όπως «Ο Λαμπριάτικος ψάλτης » του Παπαδιαμάντη, περιέγραψαν πασχαλινά έθιμα του τόπου μας  όπως «Παιδικό Πάσχα» του Ξενόπουλου, «Γιορτές » του Παλαμά και βεβαίως αριστουργηματικά ποιήματα του Σολωμού , του Ρίτσου, του Βρεττάκου και άλλων σημαντικών λογοτεχνών .

 

Η Μεικτή Εκκλησιαστική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Μεγάρων απέδωσε σε άψογη εκτέλεση  αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα της βυζαντινής μελουργίας για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, όπως Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής και Αναστάσιμους ύμνους.

 

Μια εκδήλωση ανάταση ψυχής, με κατανυκτική ατμόσφαιρα, αναμμένα κεριά, ευωδιά ανοιξιάτικων λουλουδιών και εικαστική παρουσίαση στον προτζέκτορα έργων μεγάλων ζωγράφων  με πασχαλινή θεματογραφία.  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους σεβαστοί πατέρες της εκκλησίας, ο Αντιπεριφερειάρχης περιφερειακής ενότητας Δυτ. Αττικής κ. Βασιλείου, ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΤΩΡΑ» και Δημ. Σύμβουλος κ. Μπερδελής, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Δαλάκας, πρόεδροι των συλλόγων της Κινέττας και πλήθος κόσμου. 

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button