Εγκαινιάστηκε το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μεγαρέων

Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου εγκαινιάστηκε το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μεγαρέων, παρουσία του διευθυντή του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥ) Σωτήρη Παπασπυρόπουλου.

Ο Δήμος Μεγαρέων είναι ένα από τα 84 μέλη του ΕΔΔΥ και ήδη έχει αναπτύξει δράσεις ενημέρωσης και προληπτικών ιατρικών εξετάσεων των δημοτών μέσω των δομών υγείας που διαθέτει. Η ένταξη σε αυτή τη δράση για ΚΕΠ Υγείας στα Μέγαρα ήταν μια πρωτοβουλία του ιατρού, Δημοτικού Συμβούλου και πρώην Αντιδημάρχου Κωνσταντίνου Καράμπελα. Το ΚΕΠ Υγείας έχει ως σκοπό την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας και την ενημέρωση των κατοίκων του Δήμου για τις προληπτικές εξετάσεις οι οποίες ενδείκνυνται για την έγκαιρη διάγνωση συγκεκριμένων νοσημάτων.

Την τελετή των εγκαινίων, άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόριος Σταμούλης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο είναι αναμφισβήτητα η υγεία. Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος διατήρησης αυτού του αγαθού. Το προλαμβάνειν, κάλλιον του θεραπεύειν. Ότι λοιπόν συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση είναι χρήσιμο και πολύτιμο. Επομένως η λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας, που ο ρόλος τους είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας, θα ωφελήσει αφάνταστα δεδομένου, ότι απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας. Οφείλουμε λοιπόν όλοι να στηρίξουμε αυτόν τον θεσμό και να τον καταστήσουμε γνωστό σε όλους τους πολίτες, προκειμένου να κάνουν χρήση αυτού του ευεργετήματος».

Ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, Δημάρχος Αμαρουσίου λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης δεν παρέστη, όμως συνεχάρη θερμά τον Δήμαρχο Μεγαρέων. Στην συνέχεια ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από το Γενικό Δ/ντή του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Σωτήρη Παπασπυρόπουλο ο οποίος αναφέρθηκε στο σκοπό και τα προγράμματα προαγωγής υγείας του ΕΔΔΥΠΠΥ που βασίζονται στην πρόληψη αλλά και στους Δήμους-μέλη που απαρτίζουν το δίκτυο και που μέχρι σήμερα φθάνουν τους 202. Ακόμη συνεχάρη τις υπηρεσίες του δήμου για την ποιότητα της δουλειάς που μέχρι σήμερα έχουν κάνει, ώστε το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μεγαρέων να ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Με την παρουσία τους, τίμησαν την εκδήλωση Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι των Νομικών προσώπων, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Μεγαρέων και εργαζόμενοι που συνετέλεσαν στην εγκαθίδρυση αυτού του θεσμού στον Δήμο.

Ο ρόλος των ΚΕΠ Υγείας

Βασικό μέλημα του Προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας, όλων των πολιτών ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ικανότητας, με έμφαση στα συνηθέστερα νοσήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όπως:

α) Καρκίνος του παχέος εντέρου
β) Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
γ) Καρκίνος του μαστού
δ) Καρδιοαγγειακός κίνδυνος
ε) Ανεύρυσμα αορτής
στ) Καρκίνος του προστάτη
ζ) Μελάνωμα

Ο ρόλος των ΚΕΠ Υγείας είναι να διασυνδέει τις υπηρεσίες υγείας του Δήμου αλλά και όλων των φορέων που ασχολούνται με προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας. Ο πολίτης θα μπορεί να επικοινωνεί με τα ΚΕΠ Υγείας ή να επισκέπτεται τους χώρους τους και να ενημερώνεται για θέματα προληπτικής υγείας. Εφόσον το επιθυμεί θα δημιουργείται ένας ιατρικός φάκελος με τις προληπτικές του εξετάσεις. Το προσωπικό των ΚΕΠ Υγείας θα προμηθεύει στον δημότη μια λίστα με τους παρόχους ιατρούς και τα διαγνωστικά εργαστήρια του Δήμου. Υπάρχει ειδική πρόβλεψη και για τους ανασφάλιστους. Έχει δημιουργηθεί δίκτυο παραπομπών σε εξειδικευμένα νοσοκομειακά κέντρα, για τα αποτελέσματα των προληπτικών εξετάσεων που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση. Οι πάροχοι ιατροί αλλά και ο ίδιος ο δημότης μπορεί να ενημερώνει τον ιατρικό του φάκελο μέσω των ΚΕΠ Υγείας. Ο δημότης που έχει ιατρικό φάκελο στα ΚΕΠ Υγείας μέσω ειδικού λογαριασμού θα ενημερώνεται για την ημερομηνία που πρέπει να επαναλάβει τις προληπτικές εξετάσεις του.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button