ΔΤ: Η Περιφέρεια και ο Αντιπεριφερειάρχης Κοσμόπουλος στα μέτωπα της πυρκαγιάς στα Βίλια

Ακολουθεί δελτίο τύπου από το γραφείο αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής

Στην πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από την Δευτέρα στα Βίλια και συνεχίζει την καταστροφική πορεία της στα δάση της Δυτικής Αττικής βρίσκεται και συμβάλλει με κάθε δυνατό μέσο στις επιχειρήσεις που συντονίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Με εντολές του Περιφερειάρχη Αττικής που έχει βρεθεί στο συντονισμό στα μέτωπα των Βιλίων, η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει εξ αρχής στις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας υδροφόρες, μηχανήματα βαρέως τύπου και οτιδήποτε χρειάζεται.

«Το 1/3 της Δυτικής Αττικής είναι δάσος. Είχαμε τα πιο παρθένα δάση της Αττικής, ήταν και τα τελευταία»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος βρίσκεται καθ’ όλη την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε διάφορα σημεία όπου χρειάζεται. Χαρακτηριστικά στην ραδιοφωνική εκπομπή της Χριστίνας Βίδου στο ΣΚΑΪ, την Τρίτη 17 Αυγούστου μίλησε για όσα διαδραματίζονται στα Βίλια:

«Είναι δύσκολες οι περιοχές δυσπρόσιτες, είναι δύσκολο να συντονιστούν τα επίγεια μέσα. Το μέτωπο είναι ανεξέλεγκτο με μέτωπα που κατευθύνονται προς διάφορα σημεία. Η πυροσβεστική συντονίζει όλες τις πυρκαγιές και δεν μπορώ να κρίνω τις αποφάσεις που λαμβάνονται για όλες τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, παρά αυτό που βλέπω στην περιοχή μας.

Από τη στιγμή που υπήρχε κι άλλη πυρκαγιά στην Αττική ήταν δύσκολο να έρθουν εδώ πολλά μέσα. Αφού «έκοψε» η άλλη πυρκαγιά, στην Κερατέα στην Ανατολική Αττική, ήρθαν κι άλλα μέσα. Η φωτιά όμως είχε πάρει τέτοια έκταση, ήταν τόσο πυκνό το δάσος και σήμερα (Τρίτη) κάνουν τόσες ρίψεις και η φωτιά δεν μαζεύεται. Τα ρωσικά αεροσκάφη συμμετείχαν από τη δεύτερη μέρα των πυρκαγιών αλλά μιλάμε για ένα δαχτυλίδι από μέτωπα που ανοίγει σε άλλα σημεία περισσότερο, σε άλλα λιγότερα, ανάλογα με το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής.

Την νύχτα έκαιγε η κορυφογραμμή που φαίνεται από τα Μέγαρα. Η κοιλάδα είναι καμμένη. Ό, τι δε φαίνεται πίσω από τα βουνά είναι καμμένα. Υπάρχει το μέτωπο που πηγαίνει προς Ψάθα και το μέτωπο προς Παλαιοκούνδουρα.

Αν ανοίξουμε τον χάρτη της περιοχής καταλαβαίνουμε ότι είναι το 1/3 της Δυτικής Αττικής που είναι δάσος. Γιατί πολλές φορές τη Δυτική Αττική την έχουμε ταυτίσει με τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Είχαμε τα πιο παρθένα δάση της Αττικής, ήταν και τα τελευταία. Γίνεται μεγάλος αγώνας και με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη παρέχουμε ό, τι χρειαστεί το πυροσβεστικό σώμα. Έχουμε διαθέσει 36 υδροφόρες και μηχανήματα βαρέος τύπου. Είναι στη διάθεση της πυροσβεστικής υπηρεσίας προσπαθούν και οι υπάλληλοι της πολιτικής προστασίας της περιφέρειας.

Έχουν έρθει πολλά οχήματα και οι πυροσβέστες από την Πολωνία και θέλω να τους ευχαριστήσω. Επίσης, τους εθελοντές που δίνουν αγώνες με την καρδιά και την ψυχή τους να μην μπει η φωτιά στους οικισμούς.

Έχουν δοθεί μεγάλες μάχες γιατί είναι ο τόπος μας. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για στρέμματα γιατί είναι κομμάτι της ψυχής μας. Το έχουμε ζήσει αυτό το μέρος. Είναι η ψυχή μας, δεν είναι κάποια στρέμματα που κάηκαν είναι πληγή είναι οικολογική καταστροφή».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις της δημοσιογράφου Χριστίνας Βίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος μίλησε για τις επόμενες μέρες των καταστροφών: «Πρέπει να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που έχει αλλά να πούμε και στον κόσμο την αλήθεια. Η Περιφέρεια έπρεπε να κάνει αυτό, η Πολιτική Προστασία έπρεπε να κάνει αυτό, το Δασαρχείο έπρεπε να κάνει αυτό, με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Πρέπει να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Δεν είναι θέμα πολιτικού κόστους είναι ο τόπος μου.

Πρέπει να κάτσουμε σαν χώρα να κάνουμε τις συζητήσεις γιατί μετά ξεχνιούνται. Κάηκαν τα Γεράνεια, έγιναν πάλι λάθη, να ανοίξει η συζήτηση. Δεν μπορεί ένα κράτος να συντονίζει 150 φωτιές σε όλη την Ελλάδα, δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει ανοίξει τη συζήτηση για αντιπλημμυρικά. Όμως, δεν πρόκειται να γίνουν αντιπλημμυρικά αύριο το πρωί γιατί δεν υπάρχει μια μελέτη ολοκληρωμένη. Πρότεινα και σαν Περιφέρεια προτείναμε για να σώσουμε την περιοχή του Αλεποχωρίου πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα α, β, γ πράγματα. Το θέμα των αρμοδιοτήτων είναι πολυσύνθετο και πρέπει να το δούμε. Τα ορεινά τμήματα των ρεμάτων ανήκουν στο Δασαρχείο. Τα πεδινά τμήματα των ρεμάτων ανήκουν στην Περιφέρεια. Τα έργα στα ορεινά πρέπει να γίνουν από το δασαρχείο.
Ξέρουμε ότι τα Γεράνεια κινδυνεύουν δεν το κρύβουμε.

Είναι σε εξέλιξη η οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων στην Κινέτα ως Αγίους Θεοδώρους, η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Ομοίως γίνονται μελέτες στη Μάνδρα, στα Μέγαρα, στον Ασπρόπυργο.

Και στη Δυτική Αττική, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης αντιμετωπίζει όλα όσα συμβαίνουν. Σε 18 μήνες έχουμε βγάλει διαγωνισμούς 6 εκατ. ευρώ για διευθετήσεις και οριοθετήσεις ρεμάτων που είναι σε εξέλιξη, αλλά χρειάζεται χρόνος, πρέπει να μετρήσουν όλα τα ρέματα. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, και χωρίς να θέλω να κατηγορήσω κανέναν, πολιτικά τα αντιπλημμυρικά «δεν πούλαγαν» για αυτό και στο παρελθόν δεν είχαν γίνει μελέτες και έργα. Πλέον στην Περιφέρεια Αττικής και στη Δυτική Αττική, βάζοντας στην άκρη το πολιτικό κόστος, δίνουμε προτεραιότητα στα αντιπλημμυρικά έργα, στην ασφάλεια των συμπολιτών μας, στην προστασία του περιβάλλοντος».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button