Πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής – Καίγεται το όρος Πατέρας (συνεχής ενημέρωση)

Update 23 Αυγούστου 12:05 : Νέα πυρκαγιά στην περιοχή Προφήτης Ηλίας βορειοανατολικά των Βιλίων

Update 20/8/2021, 14:30 : Η τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε ο αντοδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μεγαρέων, Κωνστανίνος Φυλακτός, έχει ως εξής:

«Τώρα από Πανέικα η μεγάλη πυρκαγιά που μας ταλαιπώρησε 5 ημέρες φτάνει στο τέλος. Οριοθετήθηκε και τέθηκε υπό έλεγχο. Επιχειρούν ακόμα 3 Έρικσον σε μικρές εστίες. Τα πεζοπόρα τμήματα της Π.Υ.έχουν ακροβολιστεί στις πλαγιές και βαίνουν όλα καλά! Ας είναι η τελευταία πυρκαγιά για τον Δήμο μας και για όλη την ΕΛΛΑΔΑ! Ευχαριστώ από καρδιάς για το ενδιαφέρον τους τον Δήμαρχο Γρηγόρη Σταμούλη, τον Αντιπερ. Λευτερη Κοσμόπουλο, Άθ. Μπούρα Αντιπρόεδρο της Βουλής, τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Γεώργιο Κώτσηρα, τον Ευάγγελο Λιάκο βουλευτή Δυτ. Αττικής, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεγάρων κ Σαλαμίνος κ κ Κωνσταντινο! Επίσης τις Εθελοντικές ομάδες ΚΟΥΡΟΣ – ΣΕΔ- ΟΕΜ – ΛΕΜ – Κυνηγετικό Σύλλογο Μεγάρων εθελοντές Μεγαρίτες με υδροφόρες Δημ Μεξια – Σπ Ορφανό – Δημ Παντέλα- Νικ Παντέλα – Σ Μαζιώτη- Αλ Καρβέλα -Νικ Παπαθανασίου (Ζωοτροφές) τον φούρνο Μάρα για την προσφορά σε σάντουιτς κ όσους γνωστούς κ αγνώστους που βοήθησαν στο έργο της πυρόσβεσης! Όσους ξέχασα να με συγχωρέσουν λόγω αϋπνίας μου!!!».

Update 20/8/2021, 09:55 : Οι Θέσεις Αλωνάκια και Πανέικα αποτελούν πλέον κοινό μέτωπο φωτιάς, το οποίο όμως αντιμετωπίζεται μέχρι στιγμής σε ικανοποιητικό βαθμό, αφού σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προτασίας του Δήμου Μεγαρέων, Κωνσταντίνο Φυλακτό, τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα τα οποία έσπευσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή αντιμετωπίζουν το μέτωπο με επιτυχία και ακρίβεια. Ελικόπτερα Erickson και το Ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος εκτελούν ρίψεις νερού όπου χρειάζεται.

Συγκεντρωμένη και όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεγάρων με τους εθελοντές και τα πεζοπόρα τμήματα του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι άνεμοι πνέουν αυτή τη στιγμή με νοτιοανατολική κατεύθυνση, συνθήκη που εμποδίζει τη φωτιά να κατευθυνθεί προς τον Δήμο Μεγαρέων.

Νωρίτερα το πρωί τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, έθεσαν υπό έλεγχο τις εστίες φωτιάς στη «Στάνη Στρατούρη» όπου εκεί από εχθές επιχειρούσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με πεζοπόρα τμήματα παρόντος του Διοικητή, κ. Καϊάφα.

Update 19 Αυγούστου 19:30 :

Update 19 Αυγούστου 14:30 :

Update 19 Αυγούστου 10:30 :  Η αλλαγή κατεύθυνσης φοράς των ανέμων από νότια σε βορειοανατολική (στις 4 τα χαράματα) έστρεψε μέτωπο πυρκαγιάς προς τον Δήμο Μεγαρέων και αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις εστίες ενεργές εντός των ορίων του Δήμου μας. Στην Αμερικανική Βάση με κατεύθυνση δυτικά πάνω από 1 χιλιόμετρο μετά την Αγία Σκέπη, χωρίς να απειλεί μέχρι στιγμής βάσει της φοράς του ανέμου την Νέα Πέραμο, υπάρουν εστίες φωτιάς, καθώς και στη θέση Αλωνάκια και Κορομήλι.

Παρών είναι ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Μεγάρων, κ. Καϊάφας και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μεγαρέων, Κωνσταντίνος Φυλακτός, ο οποίος κάνει έκκληση για τρακτέρ με καλλιεργητές στο Κορομήλι πάνω από πεδίο βολής Μεγάρων Πυροβολικού και για εθελοντές με υδροφόρες.

Λόγω της πυρκαγιάς, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους: Στην επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας- Βιλίων από την Ψάθα προς Πόρτο Γερμενό – Βίλια, στην λεωφόρο Καταδρομών από το ύψος της οδού Νέας Ζωής στα Μέγαρα στο ρεύμα προς όρος Πατέρας, και στην Λ. Καταδρομών από το ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου Μεγάρων στο ρεύμα προς το όρος Πατέρας.

Update 17:30 :  Οι φλόγες έχουν κυκλώσει από δύο πλευρές την κοινότητα των Βιλίων, για την οποία μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εντολή εκκένωσης. Πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανακόψουν την πορεία των δύο εστιών.

Update 16:20 : Τα πρώτα στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις έρχονται στο φως και όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, έκανε λόγο για μέτωπο 20 χιλιομέτρων.

Εν τω μεταξύ οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή. Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων. Από το Copernicus και η φωτογραφία εξωφύλλου.

Update 10:20 : : Για τρίτη μέρα, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων στις 16 Αυγούστου 2021 είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 8 Ε/Π και 3 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Η φωτιά έχει κάψει σημαντικές εκτάσεις παρθένας δασικής βλάστησης και διακρίνεται από πολλά μέτωπα με διαρκείς αναζωπυρώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει μέτωπο που κατευθύνεται προς την περιοχή «Μελετάκι», καθώς έχει περάσει δυστυχώς από τη Μονή Αγίας Τριάδος στο Μυρίνι. Η γενικότερη όμως εικόνα σύμφωνα με την Πυροσβεστική είναι βελτιωμένη με το μεγαλύτερο μέτωπο να είναι αυτό που καίει προς την ανατολική πλευρά, δηλαδή προς το Παλαιοχώρι.

ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ – ΘΗΒΩΝ, ΑΠΟ ΤΗΝ 33 Χ/Θ (ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ) ΕΩΣ ΤΗΝ 30 Χ/Θ, ΕΧΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΘΑ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ Π.Α.Θ.Ε.

Update 21:35 : Σε επικοινωνία μας με το δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη και τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλο μας είπαν πως οι ίδιοι κατευθύνονται αυτή τη στιγμή προς το σημείο όπου οι φλόγες της φωτιάς είναι ορατές από τις περιοχές του Δήμου Μεγαρέων, ενώ έχουν την ίδια ενημέρωση από την πυροσβεστική, πως οι φλόγες που είναι ορατές στις περιοχές του Δήμου Μεγαρέων είναι πίσω από την κορυφογραμμή του όρους Πατέρας.

Update 20:45 : Ορατή από την πόλη των Μεγάρων πλέον η φωτιά καθώς οι φλόγες ανεβαίνουν πίσω από την κορυφογραμμή του όρους Πατέρας. Σύμφωνα με το διοικητή της Πυροσβεστικής, η φωτιά δεν έχει περάσει στην πλευρά του Δήμου Μεγαρέων, πρόκειται για το μέτωπο που ήδη υπήρχε στην πίσω πλευρά του βουνού και φαίνεται πιο έντονα στα Μέγαρα λόγω της νύχτας.

Update 16:50 : Για ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή κάνει λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, καθώς έχουν καταστραφεί χιλιάδες στρέμματα παρθένου πευκοδάσους στο Όρος Πάτερας. Έκκληση κάνει επίσης για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή εναέριων μέσων όσο διαρκεί ακόμα το φως της ημέρας.

Η μεγάλη πυρκαγιά στα Βίλια, που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας και κατακαίει χιλιάδες στρέμματα παρθένου πευκοδάσους στο Όρος Πατέρας, βρίσκεται σε εξέλιξη, με τα δύο ρωσικά αεροσκάφη να ενισχύουν τα 14 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το άλλο ρωσικό Beriev-200.

Όπως γνωστοποιήθηκε από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε τρία μέτωπα και καίει πευκοδάσος στους λόφους του Όρους Πατέρας, στο τμήμα από Παλαιοχώρι, Αγία Σωτήρα και Παλαιοκούνδουρα, ωστόσο η κατάσταση φαίνεται να εμφανίζει ελαφρά βελτίωση σε σχέση με τη νύχτα και τις πρωινές ώρες.

Ο Λευτέρης Κοσμόπουλος ενημερώνει ότι το πύρινο μέτωπο αυτή τη στιγμή φθάνει πλέον σε περίμετρο 20-25 χιλιόμετρα και συνεχίζει να κατακαίει ένα μεγάλο μέρος δάσους, καθώς έχουν παραδοθεί στις φλόγες τουλάχιστον πέντε σπίτια τα οποία είναι πλέον κατεστραμμένα ολοσχερώς.

Update 13:30 : Στη μάχη για την πυρκαγιά στα Βίλια μπήκαν πριν από λίγα λεπτά και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια «Ιλιούσιν» χωρητικότητας 40 τόνων, που πλέον κάνουν ρίψεις νερού πάνω στα μέτωπα στο όρος Πατέρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μεγάλη πυρκαγιά μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Τα δύο ρωσικά αεροσκάφη έρχονται να ενισχύσουν την δύναμη κρούσης του μηχανισμού πυρόσβεσης και ειδικότερα τα εναέρια μέσα, που έχουν ήδη ενισχυθεί, και επιχειρούν συνολικά 14 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το άλλο ρωσικό Beriev-200.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε τρία μέτωπα και καίει πευκοδάσος στους λόφους του όρους Πατέρας, στο τμήμα από Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας και Παλαιοκούνδουρα, αλλά η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με την νύχτα και τις πρωινές ώρες, που εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί και ένα γηροκομείο.

Βέβαια υπάρχει και η έκκληση από Αγία Σωτήρα (Παλαιοκούνδουρα) – Μάνδρα Αττικής για μεγάλη ανάγκη εναέριων μέσων ΑΜΕΣΑ και από αυτή τη πλευρά του όρους Πατέρα και ότι δεν αρκούν μόνο οι ρίψεις προς τα Βίλια.

Φωτογραφία ώρα 13:00

Update 12:30 : Σύμφωνα με τον με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Βασίλη Κόκκαλη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα, το ένα με κατεύθυνση τα Μέγαρα, το δεύτερο στο όρος Πατέρας και το τρίτο με κατεύθυνση προς την Οινόη.

Στο σημείο επιχειρούν 330 πυροσβέστες με 115 οχήματα, 8 ομάδες πεζοπόρου και ένα Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, καθώς και 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα από την Πολωνία.

Έχει ενεργοποιηθεί το Σχέδιο Δευκαλίων και συνδρομή παρέχουν, επίσης, πολλοί εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί από χθες το Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο και το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων καθώς και τα Κέντρα Υγείας Μεγάρων και Ελευσίνας.

Update 17/8, 09:23: Ενημέρωση από Τροχαία: H KINHΣH TΩN OXHMATΩN ΣTHN ΠAΛAIA EΘNIKH OΔO EΛEYΣINAΣ – ΘHBΩN, AΠO THN 33 X/Θ (ΘEΣH AΓIOΣ XPIΣTOΦOPOΣ EPYΘPΩN) ME KATEYΘYNΣH ΠPOΣ EΛEYΣINA, EXEI ΔIAKOΠEI ΠPOΣΩPINA KAI H KINHΣH TΩN OXHMATΩN ΘA ΔIEΞAΓETAI MEΣΩ THΣ EΘNIKHΣ OΔOY.

Update 17/8, 07:27: Το πύρινο μέτωπο είναι ορατό στην κορυφογραμμή του όρους Πατέρας και υπάρχει κίνδυνος να κατευθυνθεί προς Βένιζα, ενώ άλλο μέτωπο κατευθύνεται προς Πόρτο Γερμενό. Έντονος ο καπνός και τα σωματίδια στάχτης στις περιοχές του Δήμου Μεγαρέων.

Update 17/8, 07:12:
Με μήνυμα που εστάλη από το 112, δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης των οικισμών Θέα, Παλαιοχώρι, Αγία Σωτήρα και Παλαιοκουνδούρα. Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη νύχτα εκκενώθηκαν ακόμα πέντε οικισμοί καθώς οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο πλησίασαν την κατοικημένη περιοχή και τον οικισμό των Βιλίων καίγοντας πυκνό παρθένο πευκοδάσος και δυσπρόσιτο στο όρος Πατέρας.

Update 17/8, 06:50: Ενημέρωση από Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος:

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων οκτώ (8) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 6Ε/Π και 5Α/Φ συμπεριλαμβανομένου και του Beriev-200. Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών στην Λαυρεωτική και στα Βίλια.

Update 17/8, 06:01 : ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΒΙΛΙΩΝ ΛΟΓΩ ΕΚΛΗΛΩΘΕΙΣΑΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ :1. ΑΝΩΝΥΜΗ ΟΔΟΣ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΔΟΥ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ) ΑΠΟ ΕΠΑΡΧ. ΟΔΟ ΑΛΕΠΟΧΩΡΙΟΥ – ΨΑΘΑΣ – ΒΙΛΙΩΝ (ΤΑΒΕΡΝΑ « ΚΡΥΟ ΠΗΓΑΔΙ») ΠΡΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟ ΆΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ. 2. ΕΠΑΡΧ. ΟΔΟΣ ΟΙΝΟΗΣ – ΠΟΡΤΟ ΓΕΡΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΡΤΟ ΓΕΡΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΒΙΛΙΑ. 3. ΟΔΟΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ ΠΡΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟ. 4. ΑΝΩΝΥΜΗ ΟΔΟΣ ΑΠΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΠΡΟΣ ΠΟΡΤΟ ΓΕΡΜΕΝΟ.5. ΕΠΑΡΧ. ΟΔΟΣ ΟΙΝΟΗΣ – ΠΟΡΤΟ ΓΕΡΜΕΝΟΥ ΑΠΟ Ε.Ο ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ – ΘΗΒΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΒΙΛΙΑ. 6. Ε.Ο.ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ-ΘΗΒΩΝ, ΑΠΟ ΥΨΟΣ ΟΔΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ (ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ «AVIN- CYCLON»), ΜΑΝΔΡΑ, ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΘΗΒΑ.

Update 23:30 : Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μεγαρέων, Κωνσταντίνος Φυλακτός, κάνει εκκλήσεις για συμμετοχή εθελοντών με τρακτέρ – καλλιεργητές στην περιοχή της Βένιζας και ο αντιπεριφερειάρχης, Λευτέρης Κοσμόπουλος, κάνει λόγο για «κόλαση», μια λέξη που «περιγράφει αυτό που συμβαίνει τώρα στα πανέμορφα δάση μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Είναι δυστυχώς ξεκάθαρο ότι προμηνύεται μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα έως το ξημέρωμα όπου και πάλι θα είναι ενεργά τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης.

Update 20:06: πριν από λίγο  εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση στην περιοχή Βένιζα. Να σημειωθεί ότι το μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται ακόμα μακριά από τα όρια του Δήμου Μεγαρέων και το μήνυμα είναι προληπτικού χαρακτήρα.

Το αρνητικό είναι ότι καθώς έρχεται η νύχτα τα πτητικά μέσα δεν θα μπορούν να επιχειρούν, αλλά υποχωρεί η ένταση του ανέμου και το μέτωπο της πυρκαγιάς απέχει ακόμα αρκετά από τους Κρύφτες. Από τον Δήμο Μεγαρέων επιβεβαιώνεται πως βρίσκεται στο σημείο δύναμη ικανή με ό,τι μέσο διαθέτει (υδροφόρες, μηχανήματα έργου κ.α.), ούτως ώστε να συνδράμει, με σκοπό να μην περάσει το μέτωπο πυρκαγιάς στον Δήμο μας.

Εν τω μεταξύ η τελευταία ενημέρωση με αναλυτικό δελτίο τύπου από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος στις 19:00, έχει ως εξής:

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν συνολικά 240 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων (4) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 82 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 Α/Φ και 9 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Update 19:50 : Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτωπο της πυρκαγιάς κατευθύνεται προς τη θέση Κρύφτες του όρους Πατέρας. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντικές ομάδες, λαμβάνουν μέτρα και θέση ούτως ώστε να αναχαιτίσουν το μέτωπο – με βάση πάντα τις μέχρι στιγμής καιρικές συνθήκες και πληροφορίες – σε περίπτωση που κατευθυνθεί προς Βένιζα.

Update 19:10 : Αγώνα με όσες δυνάμεις είναι διαθέσιμες δίνει η Πυροσβεστική με την συνδρομή εθελοντών, του Στρατού και της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, για να περιοριστεί η πυρκαγιά στα Βίλια πριν πέσει η νύχτα και αποχωρήσουν τα εναέρια μέσα.

Συνολικά στα Βίλια επιχειρούν 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη.

Update 18:40 : Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από εναέρια μέσα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς στα Βίλια Αττικής που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό καταγγέλει ο Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο κατευθύνονται νότια, (γεωγραφικά προς τα Μέγαρα) καίγοντας παρθένο πευκοδάσος, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη εκκενωθεί με μηνύματα του 112 έξι οικισμοί: Παλαιοχώρι, ‘Αγιος Γεώργιος, Κρύο Πηγάδι, Αγία Παρασκευή, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι.

Πριν από λίγο διακόπηκε από την Τροχαία η κυκλοφορία και επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού, από την εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών, προς τα Βίλια. Σημειώνεται οτι η κυκλοφορία έχει διακοπεί στους περισσότερους δρόμους της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη επιχειρούν 5 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, τα οποία θα ενισχυθούν, καθώς και ισχυρές επίγειες δυνάμεις, με την συνδρομή εθελοντών, καθώς και υδροφόρων και μηχανημάτων της περιφέρειας και των δήμων. Σημαντική η συνδρομή όλων των εθελοντών και εθελοντικών ομάδων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος αναφέρει ότι το μέτωπο βρίσκεται στις παρυφές του Όρους Πατέρας.

Ενημέρωση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων:

Ώρα 16:26 : 16-8-2021 ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΒΙΛΙΩΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ : ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧ. ΟΔΟΣ ΟΙΝΟΗΣ – ΠΟΡΤΟ ΓΕΡΜΕΝΟΥ ΑΠΟ Ε.Ο ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ – ΘΗΒΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΒΙΛΙΑ.

Ώρα 15:56 : 16-8-2021 ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΒΙΛΙΩΝ ΛΟΓΩ ΕΚΛΗΛΩΘΕΙΣΑΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ : 1. ΟΔΟΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ ΠΡΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟ, 2. ΑΝΩΝΥΜΗ ΟΔΟΣ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΔΟΥ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ) ΑΠΟ ΕΠΑΡΧ. ΟΔΟ ΑΛΕΠΟΧΩΡΙΟΥ – ΨΑΘΑΣ – ΒΙΛΙΩΝ (ΤΑΒΕΡΝΑ «ΚΡΥΟ ΠΗΓΑΔΙ») ΠΡΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟ ΆΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ,3. ΕΠΑΡΧ. ΟΔΟΣ ΟΙΝΟΗΣ – ΠΟΡΤΟ ΓΕΡΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΡΤΟ ΓΕΡΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΒΙΛΙΑ, 4. ΑΝΩΝΥΜΗ ΟΔΟΣ ΑΠΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΠΡΟΣ ΠΟΡΤΟ ΓΕΡΜΕΝΟ.

Update 15:20: Σύμφωνα με το νεότερο δελτίο τύπου της Πυροσβεστικής, στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων επιχειρούν 61 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένης μιας (1) ομάδας πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 5 Ε/Π και 8 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης σε δήλωσή του ανέφερε πως καταβάλλεται υπερπροσπάθεια ούτως ώστε το μέτωπο της πυρκαγιάς να μην κατευθυνθεί προς τον Δήμο Μεγαρέων.

Σε επικοινωνία που είχαμε, ο Δήμος Μεγαρέων βρίσκεται σε ετοιμότητα και έχει διαθέσει όλα τα απαραίτητα μέσα στην Πυροσβεστική η οποία είναι σε ετοιμότητα.

Αρχική Ενημέρωση 13:40: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων Αττικής σήμερα Δευτέρα 16 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλο, η φωτιά ξέσπασε κοντά σε κατασκήνωση, στη καρδιά του Κιθαιρώνα, ενώ δεν κινείται προς το χωριό των Βιλίων, που για την ώρα δεν κινδυνεύει.

Κινητοποίηση επίγειων και χερσαίων δυνάμεων σημειώνεται ούτως ώστε το μέτωπο της πυρκαγιάς να τεθεί υπό έλεγχο. Από αέρος επιχειρούν ελικόπτερα και αεροπλάνα και από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν πυροσβέστες με 17 οχήματα και το ΜΕΤΠΕ με τη συνδρομή υδροφόρων, ενώ λίγο πριν τις 14:00 στη μάχη της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 52 πυροσβέστες με ένα πεζοπόρο τμήμα, 22 οχήματα και ΜΕΤΠΕ, τρία ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη.

Στις 13:00μμ εστάλη μήνυμα από το 112 για «εκκένωση των οικισμών Άγιος Γεώργιος ή Παλαιοχώρι προς την Ψάθα» και λίγο μετά τις 14:00μμ, εστάλη νέο μήνυμα από το 112 «για εκκένωση προς Ψάθα, Αλεποχώρια αν βρίσκεστε στην Αγία Παρασκευή ή Κρύο Πηγάδι» και η κυκλοφορία διακόπηκε: στην Ανώνυμη Οδό, από ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι» προς οικισμό Άγιο Γεώργιο και στην επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού από Πόρτο Γερμενό προς Βίλια.

Φωτογραφίες από Μέγαρα

φωτογραφία από Ψάθα

φωτογραφία από Βίλια

Δυνάμεις της πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεγάρων, η Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων ΚΟΥΡΟΣ και η Ομάδα Εθελοντών Μεγαριτών ΟΕΜ, βρίσκονται αυτήν την ώρα (14:55) στους Πύργους στη θέση Κρύφτες κάνοντας περιπολίες και επιτηρώντας για το ενδεχόμενο πορείας του μέτωπου της πυρκαγιάς προς τον Δήμο Μεγαρέων.

φωτογραφία από τη θέση Κρύφτες

φωτογραφία από Μέγαρα (15:23)

Παρόμοια άρθρα

Back to top button