Δωρεάν rapid test για όλους κάθε εβδομάδα στα φαρμακεία

Τη δωρεάν παροχή ατομικών rapid test για όλο τον πληθυσμό της Ελλάδας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.

Από το τέλος Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου, κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται από φαρμακείο ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα παρέχοντας τον ΑΜΚΑ του. Πρόκειται για self test, δηλαδή τεστ τα οποία θα κάνει ο καθένας μόνος του, και είναι ένα καινούργιο προϊόν.

Στόχος είναι από τα περίπου 300.000 τεστ την εβδομάδα που γίνονται αυτή την περίοδο, ο αριθμός τους να αυξηθεί ακόμα στα 10 εκατομμύρια ανά εβδομάδα.

ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη χορήγηση δωρεάν τεστ, που ο καθένας θα μπορεί να προμηθεύεται από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ του.

«Με αυτό τον τρόπο τον Απρίλιο θα προχωρήσουμε σε ανοίγματα περισσότερων δραστηριοτήτων», συμπλήρωσε ο κ. Σκέρτσος.

Το μεσημέρι, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, είχε γνωστοποιήσει πως θα γίνονται υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα, σε όλο το προσωπικό του ΕΣΥ που δεν έχει εμβολιαστεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική απόφαση, η διεξαγωγή rapid test δύο φορές την εβδομάδα σε όλο το προσωπικό – ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, λοιπό – των Μονάδων Υγείας του Ε.Σ.Υ., που δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού καθίσταται υποχρεωτική.

Η ανακοίνωση της απόφασης έρχεται μετά τις περιπτώσεις γιατρών και νοσηλευτών, που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά έρχονται καθημερινά σε επαφή με ασθενείς.

Πώς λειτουργούν τα self test

Από την στιγμή που ο πολίτης, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο, θα το προμηθεύεται από τα φαρμακεία, θα μπορεί τηρώντας απαραίτητα τους κανόνες υγιεινής των χεριών να λαμβάνει δείγμα σάλιου με τον ειδικό στυλεό που θα υπάρχει στην συσκευασία από το στόμα και να κάνει το τεστ.

Η συσκευασία περιλαμβάνει τον ειδικό ανιχνευτή του κορωνοϊού, όπου θα μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί προκειμένου αυτό να δείξει το τελικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με οδηγίες του γερμανικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, οι λωρίδες που υπάρχουν στο κουτί των self test περιλαμβάνουν αντισώματα αντιγόνου που ενεργοποιούν κάποιο συγκεκριμένο ένζυμο.

Στην περίπτωση που το τεστ κορωνοϊού βγει θετικό, τότε θα παραχθεί μια εμφανής χρωστική.

Η ακρίβεια διάγνωσης του τεστ άγγιξε το 71%. Τα τεστ έγιναν σε 60 πολίτες που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό με την πραγματοποίηση PCR (μοριακού) τεστ.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button