Δημόσιος Διάλογος: Διαχείριση Υδάτινων Πόρων – Οικονομική ελάφρυνση Αγροτών

Το τελευταίο διάστημα ο δήμος μας δέχεται πλήγματα από παράνομες και αυθαίρετες αποφάσεις διορισμένων ανεύθυνο-υπευθύνων και από την αναλγησία συγκεκριμένων αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας και κάποιων εταιρειών που δείχνουν να έχουν αναλάβει ρόλους ισχυρότερους από αυτούς που η Δημοκρατική κοινωνία και το Σύνταγμα αποδίδει στους αιρετούς.

 

Ταυτόχρονα παρατηρούμε ότι ο Δημόσιος Διάλογος κυριαρχείται και επικεντρώνει -και δικαίως- σε αυτές τις παράνομες και άδικες αποφάσεις. Η διοίκηση του δήμου, αναγνωρίζει ότι η αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε αυτές τις αποφάσεις και η αντίδραση μέχρι τη δικαίωση αποτελούν προτεραιότητα. Όμως, ταυτόχρονα η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να θέτει θέματα στο Δημόσιο Διάλογο, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες στις εκλογές κρίνουν έργο, προτάσεις και στόχους. Οι εκλογές αποτελούν την κορυφαία Δημοκρατική διαδικασία και μόνο οι ενημερωμένοι πολίτες μπορούν να διαμορφώσουν άποψη και να επιλέξουν ψύχραιμα τον καταλληλότερο συνδυασμό.

 

Με αυτό το στόχο, η διοίκηση και ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Μαρινάκης θέτουν στο Δημόσιο Διάλογο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και αναμένουν την τοποθέτηση, τις θέσεις και τις προτάσεις των συνυποψήφιων.

 

Διαχείριση Υδάτινων Πόρων – Επαναχρησιμοποίηση ύδατος

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τριετίας, τέθηκαν στέρεες βάσεις, αξιοποιήθηκαν στο έπακρο Ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης και είναι ήδη σε εξέλιξη σημαντικά έργα που αποτέλεσαν προτεραιότητα της διοίκησης. Έργα τα οποία συμβάλουν αποφασιστικά στην ποιοτική αναβάθμιση του δήμου μας με την ενίσχυση των υποδομών, την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική ελάφρυνση των πολιτών.

 

Ξεκίνησε και είναι σε εξέλιξη το σημαντικότερο έργο των τελευταίων ετών για την πόλη της Νέας Περάμου, το δίκτυο αποχέτευσης και ο βιολογικός καθαρισμός και τον Δεκέμβρη του 2013 εγκρίθηκε και δημοπρατείται στις 4/3/2014 η κατασκευή του έργου της επέκτασης του δικτύου ακαθάρτων της πόλης των Μεγάρων.

 

Σε συνδυασμό με το εργοστάσιο διαχείρισης της κοπριάς και διαχείρισης της λυματολάσπης, η διοίκηση προωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία του περιβάλλοντος και την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

 

Ο δήμος Μεγαρέων έχει ολοκληρώσει τις μελέτες και θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή μονάδας η οποία θα αξιοποιεί το υδάτινο υπόλειμμα του βιολογικού καθαρισμού. Στοχεύει και πετυχαίνει την αξιοποίηση του υδάτινου υπολείμματος, την σύνδεση του καθαρού νερού με το αρδευτικό δίκτυο και την παροχή δωρεάν νερού για αρδευτικούς σκοπούς στους αγρότες της περιοχής μας.

 

Πρωταρχικός στόχος της μονάδας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα από την υπερ-άντληση και φυσικά η οικονομική ελάφρυνση ενός σημαντικού παραγωγικού κλάδου για την τοπική και εθνική οικονομία.

 

Ο δήμος Μεγαρέων μπαίνει στην πανελλαδική και πανευρωπαϊκή πρωτοπορία, αξιοποιεί και επαναχρησιμοποιεί τον φυσικό πλούτο προστατεύοντας το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα. Ταυτόχρονα ενισχύει τον αγροτικό τομέα ελαφρύνοντας τους παραγωγούς από το σημαντικό κόστος της άρδευσης.

 

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, και τη συνετή χρήση των υδάτινων πόρων η διοίκηση έχει μελετήσει και προχωρά στην λειτουργική αξιοποίηση των ρεμάτων της περιοχής. Συγκριμένα έχουν μελετηθεί δυνατότητες διαμόρφωσης φραγμάτων και ταμιευτήρων στα ρέματα της περιοχής (ρέμα Μαυρατζά και Έξω Καμάρες).

 

Αντιπλημμυρικά

Η προστασία της περιοχής μας από το ενδεχόμενο πλημμύρων ήδη συντελείται με την ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων στα ρέματα της περιοχής. Έχει σχεδιαστεί η εκτροπή του ρέματος Αγίας Παρασκευής στο ρέμα Μαυρατζά, καθώς και η διευθέτηση του ρέματος «Έξω Καμάρες» με την κατασκευή δύο μεγάλων φραγμάτων και ταμιευτήρων ύδατος, το οποίο ακολούθως θα χρησιμοποιηθεί από τους αγρότες για άρδευση. Στόχος είναι η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση των πόλεων των Μεγάρων και Νέας Περάμου από πλημμυρικά φαινόμενα, αντίστοιχα αυτών του 1999. Ο δήμος Μεγαρέων ολοκλήρωσε και παρέδωσε τις μελέτες στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία πρόκειται να υλοποιήσει το έργο. Έτσι προστατεύεται πλήρως με αυτά τα αντιπλημμυρικά έργα η ευρύτερη περιοχή Μετόχι- Ακρογιάλι. Παράλληλα την ίδια στιγμή ολοκληρώνεται από την Περιφέρεια Αττικής το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στο «Κουλουριώτικο Μονοπάτι», ένα έργο το οποίο ξεκίνησε επί Νομαρχίας Αρ. Αρκουδάρη.

 

Υδροδότηση όλων των περιοχών του δήμου

Μετά από δεκαετίες αναμονής η διοίκηση σχεδίασε και υλοποιεί ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής που έγιναν στην πόλη των Μεγάρων. Το παλαιό δίκτυο ύδρευσης, το οποίο αποτελούσε αιτία οικονομικής αιμορραγίας για το δήμο με τις διαρκείς φθορές και διαρροές, αλλά και προβληματισμό για την ποιότητα του πόσιμου νερού (αμιαντοσωλήνες) αντικαθίσταται. Η διοίκηση του δήμου διασφαλίζει την ποιότητα του πόσιμου νερού, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους Δημότες.

 

Η διοίκηση του δήμου έδωσε βαρύτητα και εφαρμόζει λύσεις σε βασικά ζητήματα που απασχολούσαν τους κατοίκους του δήμου. Στα τέλη του 2013 εγκρίθηκε η μελέτη και ξεκινάει η διαδικασία δημοπράτησης των έργων κατασκευής του δικτύου των αγωγών που θα υδροδοτήσουν τις περιοχές της Κινέττας του Πανοράματος και της περιοχής Σκαλιστήρι.

 

Ταυτόχρονα προωθείται η επέκταση υδροδότησης μέσω ΕΥΔΑΠ στην Αγία Τριάδα, Ήρεμο Κύμα, Πέραμα, Βλυχάδα και το Καντήλι.

 

Συμμετοχή στο Διάλογο

Η διοίκηση του δήμου και ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Μαρινάκης, σχεδιάζουν, επιδεικνύουν έργο και καταθέτουν προτάσεις για την επόμενη διοικητική περίοδο. Το όραμά μας για το δήμο Μεγαρέων, στο συγκεκριμένο ζήτημα του νερού και της διαχείρισης υδάτινων πόρων, συνοψίζεται στην ολοκλήρωση των έργων υποδομής που θα αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο νέων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή, την πλήρη υδροδότηση όλων των οικισμών του δήμου μας, την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα με την επαναχρησιμοποίηση των υδάτινων πόρων και την οικονομική ανακούφιση των αγροτών ενός σημαντικού παραγωγικού τομέα της περιοχής μας.

 

Η διοίκηση του δήμου παρουσιάζει έργο, καταθέτει μελετημένες και εφαρμόσιμες προτάσεις, σχεδιάζει για το αύριο των πόλεών μας. Θεωρούμε ότι ο διάλογος με βάση τις τεκμηριωμένες προτάσεις αποτελεί Δημοκρατική αναγκαιότητα. Είμαστε βέβαιοι ότι οι κραυγές, ο λαϊκισμός και η επένδυση στην καταστροφή δεν συμβάλουν στην ενημέρωση των πολιτών και στον δημοκρατικό διάλογο, όσοι επιμένουν να χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους προφανώς το κάνουν για να καλύψουν την αδυναμία κατάθεσης προτάσεων. Τους καλούμε, ευελπιστώντας να συμμετάσχουν, στο γόνιμο διάλογο για το μέλλον του τόπου μας

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button