Δήλωση Γ. Μπερδελή με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας της γυναίκας

Η ημέρα της γυναίκας, όπως όλες οι παγκόσμιες ημέρες, δεν πρέπει να αποτελούν τη δικαιολογία ώστε να μην έχουμε στο νου μας καθημερινά, τα γεγονότα που τις ενέπνευσαν και τους συμβολισμούς που τις ακολουθούν.

 

Ο συμβολισμός της 8ης Μαρτίου ως παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας,  πρέπει να μας ενεργοποιεί καθημερινά έτσι ώστε ίσα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, (που απαίτησαν οι εργάτριες στη Νέα Υόρκη το 1957), να απολαμβάνονται από τον άνθρωπο ανεξαρτήτως φύλου.

 

Ο συμβολισμός της συγκεκριμένης ημέρας, οφείλει να γίνεται φάρος και για κάθε άλλου είδους προστασία της γυναίκας, η θέση της οποίας παγκοσμίως, ακόμα και εν έτη 2016, βρίσκεται αντιμέτωπη με σεξουαλική κακοποίηση, ενδοοικογενειακή βία και δυσμενέστερη εργασιακή αντιμετώπιση, πράξεις που κρύβονται κάτω από το μανδύα ανδροκρατούμενων κοινωνιών.

 

Η ημέρα της γυναίκας έχει βαθιά πολιτικοποιημένο χαρακτήρα και αυτόν πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανό αν θέλουμε να εξαλείψουμε ουσιαστικά τις διακρίσεις μεταξύ των φύλων στις σύγχρονες κοινωνίες μας.

 

Εύχομαι χρόνια πολλά στην κάθε γυναίκα που αποτελεί σημείο αναφοράς στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην πολιτική κατάσταση του κάθε τόπου.

 

Στην γυναίκα που έχει καταφέρει να αποδείξει ότι ο ρόλος της οφείλει και πρέπει να είναι ισότιμος με το αντίθετο φύλο.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button