Δ. Μεγαρέων: «Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για τον “Χορό της Τράτας” στο Δημαρχείο»

Δελτίο τύπου του Δήμου Μεγαρέων ενημερώνει ότι την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022, έλαβε χώρα, στην αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Μεγάρων, η ημερίδα με θέμα το πανάρχαιο τοπικό έθιμο του «Χορού της Τράτας».

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Μεγαρέων και τους 5 τοπικούς λαογραφικούς φορείς (Λαογραφικός Σύλλογος Μεγάρων “Ο χορός της Τράτας”, Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων, Λύκειο των Ελληνίδων Μεγάρων, Όμιλος Λαϊκής παράδοσης Μεγάρων “Αλκάθους και Καρία”, Χορευτικός Όμιλος Μεγάρων) και σημείωσε εξαιρετική επιτυχία.

Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Μεγάρων, υπήρξαν εισηγήσεις από τους φορείς που εμπλέκονται στον «Χορό της Τράτας». Πρώτος εισηγητής ο κ. Γιάννης Γκίνης, δημοσιογράφος και συγγραφέας ως εκπρόσωπος του Δήμου, ο κ. Τζίμης Ηλίας συλλέκτης Μεγαρικής λαογραφίας και πρόεδρος του Λαογραφικού Συγκροτήματος Μεγάρων, ο αιδεσιμολογιώτατος ιερέας π. Αλέξανδρος Κουργιαλής, η φημοσιογράφος και φιλόλογος Αικατερίνη Ι. Κορώση, η Δρ Ευαγγελία Καρβέλα, εκπρόσωπος του Λυκείου των Ελληνίδων Μεγάρων, ο καθηγητής κ. Γιώργος Βαρελάς, πρόεδρος του Ομίλου Λαϊκής Παράδοσης “Αλκάθους & Καρία” και Ηλίας Αντ. Πέγκος, γεωπόνος εκπρόσωπος του Λαογραφικού Συλλόγου Μεγάρων “Ο Χορός της Τράτας”. Την όλη συζήτηση διεκπεραίωσε με επιτυχία ως συντονιστής ο πρώην αντιδήμαρχος και πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γιώργος Μιχάλαρος.

Τίμησαν με την παρουσία τους ο γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Δυτικής Αττικής κ. Βαγγέλης Λιάκος, ο πρώην δήμαρχος Μεγαρέων κ. Χρυσόστομος Σύρκος, οι αντιδήμαρχοι Μεγάρων κ.κ. Ιερόθεος Πολυχρόνης και Κωνσταντίνος Φυλακτός, ο συμπολίτης μας καθηγητής πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Ευάγγελος Σαμπράκος, η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Μεγάρων κ. Ευαγγελία Πιπέρου, ο κ. Γιώργος Τζανετόπουλος, πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του Χορευτικού Ομίλου Μεγάρων, χοροδιδάσκαλοι και μέλη των χορευτικών ομάδων των τοπικών Λαογραφικών φορέων, εκπρόσωποι Λαογραφικών Συλλόγων από την Αθήνα και τον Ασπρόπυργο, ο μουσικός κ. Θανάσης Μαργέτης και ο μοναχός Σαράντης Μπακαούκας που ασχολείται από χρόνια με τη μουσική και τη λαογραφία, καθώς και άλλοι συμπολίτες.

Ο δήμαρχος Μεγαρέων, κ. Γρηγόρης Σταμούλης, ως οικοδεσπότης, στον σύντομο χαιρετισμό του ανοίγοντας τις εργασίες της Ηηερίδας τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Όλοι οι τοπικοί Λαογραφικοί Σύλλογοι προσφέρουν τεράστιο έργο στη διάσωση, διατήρηση και διάδοση της τοπικής λαϊκής παράδοσης και είναι αυτοί που κρατούν ζωντανά όλα τα έθιμά μας και τον περίφημο «Χορό της Τράτας», που είναι ένα από τα σπουδαιότερα έθιμα στον τόπο μας.

Τα Μέγαρα διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα με σεβασμό τις λαϊκές παραδόσεις και είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που διατηρεί ένα έθιμο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αναλλοίωτο και ζωντανό όπως είναι το έθιμο του Μάη, με το οποίο δεν γίνεται αναπαράσταση του γεγονότος, αλλά είναι η πραγματική υλοποίηση του εθίμου. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας με την πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα έργο σημαντικής πολιτισμικής αξίας και το υλικό που θα καταγραφεί σήμερα θα είναι χρήσιμο στις μελλοντικές γενιές».

Όλη η διαδικασία μαγνητοσκοπήθηκε με φροντίδες του γραφείου επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του Δήμου Μεγαρέων, το οποίο και θα επιμεληθεί ώστε να γίνει απομαγνητοσκόπηση και τα πρακτικά να δημοσιευθούν σύντομα.

Σε όλους όσοι παραβρέθηκαν στην ημερίδα διανεμήθηκε δωρεάν, σε ειδική έκδοση, το νέο Βιβλίο του κ. Γιάννη Γκίνη με θέμα “Ο Χορός της Τράτας στα Μέγαρα, Τα Ρουσάλια και το έθιμο του Μάη”.

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας
& Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Μεγαρέων

Παρόμοια άρθρα

Back to top button