Χορογραφικός περίπατος εθνικοτοπικών συλλόγων της Ελευσίνας σε ακόμα «Ένα Άλλο Μυστήριο»

100 κάτοικοι και συμμετέχοντες σε έξι εθνικοτοπικούς συλλόγους της Ελευσίνας λαμβάνουν μέρος στον χορογραφικό περίπατο Ένα Άλλο Μυστήριο (Un Autre Mystère), που διοργανώνει η Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης στις 13 και 14 Νοεμβρίου, στις ανενεργές σιδηροδρομικές γραμμές της πόλης. Μια καλλιτεχνική περιπλάνηση στα αντιφατικά τοπία της Ελευσίνας, στις χορευτικές και μουσικές της παραδόσεις, σε σύλληψη και χορογραφία της σπουδαίας Γαλλίδας χορογράφου Julie Desprairies και τη συμμετοχή πέντε Ελληνίδων και Γαλλίδων χορευτριών σύγχρονου χορού. Μια αποκαλυπτική διαδρομή δύο χιλιομέτρων σε κείμενα, χορούς και τραγούδια, φόρος τιμής όχι σε κάποια θεά, αλλά στους ίδιους τους πολίτες της Ελευσίνας.

Η «Αγία Μαρκέλλα» Χιακή Ένωση Ελευσίνας, η «Ήπειρος» Σύλλογος Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου, «Η Μεγαλόνησος» Ένωση Κρητών Ελευσίνας, ο Πανηπειρωτικός Σύνδεσμος Ελευσίνας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας και ο Σύλλογος Πελοποννησίων Ελευσίνας στήνουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο του χορογραφικού περιπάτου «Ένα Άλλο Μυστήριο», ένα υπαίθριο γλέντι, με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και ζωντανή μουσική κατά μήκος των ανενεργών σιδηροδρομικών γραμμών, που διαπερνούν την πόλη από τη δύση ως την ανατολή. Για δύο μέρες, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ελευσίνας θα διασχίσουν τα τοπία της πόλης, και θα αποκαλύψουν τους κρυμμένους θησαυρούς της, από την τοπική κηπουρική ως την επηρεασμένη από όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα χορευτική παράδοση.

Η κορυφαία Γαλλίδα χορογράφος Julie Desprairies και η ομάδα της, Compagnie des Prairies, έχοντας πραγματοποιήσει ήδη δυο καλλιτεχνικά residencies στην Ελευσίνα με τη συμμετοχή κατοίκων και εθνοτοπικών συλλόγων, μέσω του έργου της “Ένα Άλλο Μυστήριο” θα αναδείξει τις διαφορετικές κοινότητες που συνθέτουν τον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πλούτο της πόλης μέχρι και σήμερα. Ο χορογραφικός αυτός περίπατος θα αποτελέσει μια σπουδαία ευκαιρία απογραφής των χορών, των τραγουδιών και της μουσικής που λαμβάνουν χώρα στην Ελευσίνα.

«Η παράσταση «‘Ένα Άλλο Μυστήριο» περιλαμβάνει την από κοινού δημιουργία και υλοποίηση. Η καταγραφή των χορευτικών κινήσεων, όσο και η δραματουργία της περιπλάνησης, έχει συσταθεί από αρχεία και εικονογραφικές ή κειμενικές πηγές, οι οποίες συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια δύο μεγάλων επισκέψεων στην πόλη», αναφέρει η Julie Desprairies. Προβάλλοντας την πλούσια μουσική και χορευτική παράδοση που έχει αναπτυχθεί μέσα στην κοινότητα, η σπουδαία Γαλλίδα χορογράφος θα δημιουργήσει μία ενσώματη χαρτογράφηση των χορών της Ελευσίνας και θα διερευνήσει τον ρόλο του χορού σε σχέση με τη σύγχρονη βοτανική και τον αστικό σχεδιασμό.

Με περισσότερα από 30 in-situ έργα στο ενεργητικό της, στην Ευρώπη, τη Βραζιλία και τη Μέση Ανατολή, από χορευτικές παραστάσεις, εγκαταστάσεις και video χορού, μέχρι χορογραφημένα πάρτι και εκθέσεις, η Julie Desprairies δημιουργεί εδώ και 20 χρόνια χορογραφικά έργα στον δημόσιο χώρο. Με εξειδίκευση στη δημιουργία παραστάσεων από τους κατοίκους για τους κατοίκους, χρησιμοποιώντας πολλές και διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές, τα έργα της Γαλλίδας χορογράφου διακρίνονται από μια θεμελιώδη ιδέα: η πόλη είναι η σκηνή της και οι κάτοικοι οι ερμηνευτές.

Δημιουργία: Compagnie des Prairies (FR)
Σύλληψη – Χορογραφία: Julie Desprairies
Βοηθός Χορογράφου: Elise Ladoué
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Μελίνα Φάκα
Τεχνικός Διευθυντής: Αναστασία Τσοπελάκη
Τεχνικός Εξοπλισμός: Kariotis Audio & Lighting
Διεύθυνση Παραγωγής: TooFarEast | Χρήστος Χριστόπουλος, Νίκος Μαυράκης
Συντονισμός Συμμετεχόντων – Mentor: Γιάννης Παππάς
Διοίκηση, παραγωγή και περιοδεία: La Magnanerie – Anne Herrmann, Victor Leclère, Martin Galamez and Lauréna de La Torre (FR)
Ερμηνευτές: Δάφνη Κουτσαφτή, Δέσποινα Γκουγκουλιάνα, Elise Ladoué, Θέμις Χατζή, Βάσια Δεμίρη

Με τη συμμετοχή των παρακάτω – κατά σειρά εμφάνισης – εθνοτοπικών συλλόγων της Ελευσίνας:
«Ήπειρος» Σύλλογος Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου
«Η Μεγαλόνησος» Ένωση Κρητών Ελευσίνας
«Αγία Μαρκέλλα» Χιακή Ένωση Ελευσίνας
Σύλλογος Πελοποννησίων Ελευσίνας
Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας
Πανηπειρωτικός Σύνδεσμος Ελευσίνας

Παραγωγή: Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Τη διεθνή περιοδεία και το έργο της Compagnie des Prairies – Julie Desprairies υποστηρίζουν το Γαλλικό Ινστιτούτο και η Ville de Lyon.
Φωτογραφίες: https://bit.ly/3q3vUj0
©Παντελής Λαδάς | LDSPRO
Trailer: https://bit.ly/3mUzt93
©GTMH Digital Tribe

Πληροφορίες

Τέσσερις χορογραφικοί περίπατοι, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, στις 11:00 και στις 16:00.
Αφετηρία: Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας
Τέρμα: Πάρκο Πλάτωνος
Χάρτης της διαδρομής εδώ
Διάρκεια περιπάτου: 1 ώρα και 30 λεπτά
Απόσταση: Δυο (2) χιλιόμετρα

Χάρτης της διαδρομής ΕΔΩ

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, χωρίς προκράτηση και βάσει διαθεσιμότητας, στον χώρο διεξαγωγής της δράσης, 30′ πριν την έναρξή της. Τα ηλεκτρονικά δελτία ελεύθερης εισόδου εξαντλήθηκαν.

Ο μέγιστος αριθμός θεατών ανά παράσταση ορίζεται στα 40 άτομα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατότητα θέασης για όλους. Ο αριθμός ενδέχεται να μεταβληθεί βάσει των νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Website: 2023eleusis.eu
Facebook: facebook.com/2023eleusis.eu
Instagram: instagram.com/2023eleusis
E-mail: [email protected]

Λίγα λόγια για τη Julie Desprairies

Η Julie Desprairies γεννήθηκε το 1975 και ζει στο Παρίσι. Η ομάδα της δημιουργεί εννοιολογικά χορογραφικά έργα κι έχει έδρα την Λυών (Auvergne-Rhône-Alpes). Έπειτα από λεπτομερή έρευνα των τόπων και των απαιτήσεών τους, δημιουργεί έναν “εφαρμοσμένο χορό” που συχνά περιλαμβάνει τους κατοίκους τους, καθώς και όσους τους χρησιμοποιούν. Τα έργα της ποικίλλουν ως προς την κλίμακα, περιλαμβάνοντας ένα κτίριο, μια γειτονιά, μια πόλη, ένα τοπίο, παίρνοντας κάθε φορά διαφορετική μορφή: παραστάσεις, ταινίες, εκθέσεις, ραδιοφωνικές εκπομπές, performances. Για την ίδια, τα έργα της έχουν στόχο “να γίνει ορατή η κίνηση των χώρων”. Η Julie Desprairies συχνά διοργανώνει ομιλίες σε καλλιτεχνικές και αρχιτεκτονικές σχολές, πανεπιστήμια, σεμινάρια και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, αναδεικνύοντας τη σχέση του χορού με την αρχιτεκτονική, το σινεμά αλλά και τη συμμετοχική δημιουργία με ερασιτέχνες.

Τα τελευταία 20 χρόνια, η Julie Desprairies δημιουργεί χορογραφικά έργα για αρχιτεκτονικές δομές. Για κάθε κτίριο όπου πραγματοποιούνται οι παραστάσεις, μελετώνται λεπτομερώς οι προθέσεις του αρχιτέκτονα. Αυτό προσανατολίζει και τη θεαματική μορφή που παίρνει το έργο της. Γοητεύτηκε πρώτα από τη δεκαετία του 1930 και τον μοντερνισμό (Willem Marinus Dudok 2000, André Lurçat 2004), και έκτοτε έχει σκηνοθετήσει «χορογραφικά περιβάλλοντα» για σύγχρονα κτίρια (Christian de Portzamparc 2008, Shigeru Ban 2010, Jean Nouvel 2012). Τα σώματα των χορευτών βοηθούν στη σχολαστική εξερεύνηση των δομικών, πλαστικών, χωρικών, φωτεινών και ηχητικών χαρακτηριστικών των επιλεγμένων τοποθεσιών.

Μελετώντας την ιστορία και τις χρήσεις των κτιρίων, η Julie Desprairies ενδιαφέρεται για τις κινήσεις του έργου (artist in residency στο Manufacture Nationale de Sèvres, 2006-2008) και για τη συμμετοχή κατοίκων και χρηστών των αρχιτεκτονικών κατασκευών που έχουν στηθεί (Printemps, για 155 χορευτές, εικαστικούς καλλιτέχνες και μουσικούς στη Ρεν και την ευρύτερη περιοχή, 2008). Όταν ο τόπος περιλαμβάνει ένα αστικό πλαίσιο, είναι η πόλη που γίνεται το θέατρο της έρευνάς της (Gratte-Ciel de Villeurbanne, Μπιενάλε της Λυών 2006).

Ανάμεσα στα έργα της περιλαμβάνεται και μια ταινία στο La Villeneuve de Grenoble με τη Louise Narboni, στο πλαίσιο της οποίας έφερε κοντά 80 παιδιά, κατοίκους, καταστηματάρχες και ανθρώπους που σύχναζαν στη γειτονιά. Δημιούργησε, επίσης, την L’Opera nell’opera, μια συμμετοχική όπερα για την Όπερα της Λυών (193 ερμηνευτές, το ένα τρίτο των οποίων ήταν καλλιτέχνες και τεχνικοί της όπερας, Lyon Biennale de la Danse), καθώς και το Paris à l’infini (la danse), μια δημιουργία για 200 δημοτικούς υπαλλήλους της πόλης του Παρισιού για το ολονύκτιο Φεστιβάλ Τεχνών «Nuit Blanche».

Αναπτύσσει, τέλος, θεματικά έργα («λούνα παρκ», «τοπίο») που μπορούν να υλοποιηθούν και να δημιουργηθούν in-situ σε διαφορετικά αστικά/αγροτικά/αρχιτεκτονικά πλαίσια, καθώς και διεθνείς συνεργασίες με τη συμμετοχή ντόπιων χορευτών, όπως η παράσταση στο αεροδρόμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο με χορευτές από την Favela de Mare.
Περισσότερες πληροφορίες για την Compagnie des Prairies εδώ

Για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η είσοδος του κοινού πραγματοποιείται αποκλειστικά με:

– Πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ (ενεργοποιείται 14 ημέρες μετά τη β’ δόση εμβολίου ή 14 ημέρες μετά το μονοδοσικό εμβόλιο)

– Πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ (εκδίδεται 30 ημέρες μετά το θετικό test και ισχύει για 180 ημέρες)

– Αρνητικό PCR test (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών) πριν την εκδήλωση.

– Μόνο οι επισκέπτες κάτω των 12 ετών μπορούν να εισέρχονται με self-test (24 ωρών), με υπογεγραμμένη από γονέα και πρωτοκολλημένη δήλωση μέσω του self- testing.gov.gr.

– Δεν γίνονται δεκτές χειρόγραφες βεβαιώσεις.

– Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους, καθ΄όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Πρόσβαση στην Ελευσίνα

– Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
– Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές)
– Με προαστιακό (στάση “Μαγούλα” και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863)
– Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)

Χορηγοί Επικοινωνίας
ΕΡΤ / Kosmos Radio 93.6 / 2o Πρόγραμμα 103.7 / Cosmote TV / Pepper 96.6 / Menta 88 / LIFO / LIFO.GR / Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων / Θριάσιο Ημερήσια Εφημερίδα της Δυτικής Αττικής / Επικαιρότητα Δυτικής Αττικής / In2life.gr / Monopoli.gr / Culturenow.gr / Clickatlife.gr / Debop.gr / Joinradio.gr/

Παρόμοια άρθρα

Back to top button