Άρθρο του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Άκη Βόρδου για τη διαχείριση απορριμμάτων

Ο δήμος Μεγαρέων τα τελευταία χρόνια έχει κάνει βήματα προόδου, όσον αφορά την αποκομιδή και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

 

Δόθηκε έμφαση, στην επαναλειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας της κοπριάς, με αποτέλεσμα, να μην υπάρχει, η χαρακτηριστική μυρωδιά που ενοχλούσε όλους μας. Έπειτα από την κατάλληλη αδειοδότηση που επετεύχθη, στο εργοστάσιο της ΔΕΜ, θα πραγματοποιείται και η επεξεργασία της παραγόμενης ιλύος, του βιολογικού καθαρισμού των Μεγάρων.

 

Με πρόγραμμα του οποίου έχει εξασφαλισθεί ήδη η χρηματοδότηση, 2.000 κάτοικοι των Μεγάρων και 1.000 κάτοικοι της Νέας Περάμου, καθώς και όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα συλλέγουν ξεχωριστά τα οργανικά απορρίμματά τους . Από αυτό θα προκύψει μείωση των παραγόμενων ποσοτήτων, με το αντίστοιχο οικονομικό όφελος, αλλά και η διαχειρισή τους, θα γίνεται με ορθότερο περιβαλλοντικά τρόπο, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Σχεδόν όλα τα υπόλοιπα απορρίμματα πια θα είναι δυνατόν να οδηγηθούν προς ανακύκλωση. Το όφελος του συγκεκριμένου προγράμματος θα είναι, εκτός των ανωτέρω και η δημιουργία συνείδησης διαχωρισμού των απορριμμάτων στην πηγή, από τους  συμμετέχοντες πολίτες.

 

Τέλος, τα τελευταία χρόνια, η αποκομιδή των απορριμμάτων, γίνεται κατά τις νυχτερινές ώρες, δίνοντας λύση, στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργούταν.

 

Αν και τα παραπάνω, αποτελούν μια καλή αρχή, δε σημαίνει ότι ο δήμος μας  δεν έχει κανένα πρόβλημα  με την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων. Ενώ βελτιώθηκε δραματικά η κατάσταση, υπάρχουν ακόμη σημαντικά βήματα να γίνουν. Μετά την επιβεβλημένη σφράγιση του ΧΑΔΑ Μεγάρων, ο δήμος αναγκάστηκε στη μεταφορά των απορριμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής, επιφορτίζοντας δυστυχώς τον προϋπολογισμό του, με 2.000.000 € περίπου ετησίως. Παράλληλα, λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας, οι επιχορηγήσεις από τη κεντρική διοίκηση μειώθηκαν με αποτέλεσμα να πληγεί και ο τομέας αποκομιδής των απορριμμάτων, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

 

Στόχος της επόμενης πενταετούς διοίκησης, πρέπει να είναι η καθολική και δια παντός επίλυση του προβλήματος της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων. Επιβάλλεται λοιπόν η αναζήτηση κονδυλίων, για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων. Το εργοστάσιο θα παραλαμβάνει τα απορρίμματα και θα πραγματοποιεί τη διαλογή τους. Το οργανικό μέρος θα γίνεται κομπόστ, τα ανακυκλώσιμα θα αξιοποιούνται καταλλήλως και τέλος ένα πολύ μικρό μέρος των εισερχόμενων απορριμμάτων, που αποτελεί το υπόλειμμα, θα θάβεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, ΧΥΤΥ).

 

Η δυναμικότητά του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μπορεί να καλύψει, εκτός από τις ανάγκες του δήμου μας και τις ανάγκες όμορων δήμων. Θα καταστεί έτσι, οικονομικά βιώσιμο, κερδοφόρο, αλλά και θα δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας.

 

Με την υλοποίηση του  εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, θα δημιουργηθεί περίσσεια χρημάτων από τα χρήματα που ο δήμος σήμερα δαπανά για τη μεταφορά των απορριμμάτων. Αυτά θα χρησιμοποιηθούν, ώστε να αγοραστούν νέα απορριμματοφόρα, κάδοι και να προσληφθούν εργαζόμενοι που θα ασχολούνται φυσικά και στον τομέα της καθαριότητας.

 

Για να γίνουν αυτά όμως, πρέπει εμείς οι πολίτες, να οπλιστούμε με υπομονή, γιατί όλα αυτά δε γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη και αν μη τι άλλο να συμβάλλουμε ότι μπορούμε από τη μεριά μας.

 

Ταυτόχρονα δε, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα, ενωμένοι, ανεξαρτήτως παρατάξεων και πολιτικών σκοπιμοτήτων, διότι αυτό είναι ένα μείζον θέμα που αφορά το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Τότε μόνο, θα μπορέσουμε να ζήσουμε σε μια καθαρή και σύγχρονη πόλη, αντίστοιχη των Ευρωπαϊκών, που θέλουμε να ανήκουμε.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button