Άρθρο του Dr Ευάγγελου Οικονομόπουλου

Και όμως δεν είναι όλοι ίδιοι.

Και όμως στον καιρό της Τρόικας, που η κοινωνία χειμάζεται, δεν είναι όλοι όσοι ασχολούνται με την πολιτική ίδιοι. Και δεν αναφέρομαι τυχαία σε όσους ασχολούνται με την πολιτική, διότι στην τοπική αυτοδιοίκηση ως επί το πλείστον δεν πρέπει να εμπλέκονται επαγγελματίες πολιτικοί ή συνταξιούχοι, που θέλουν απλά να γεμίσουν το χρόνο τους. Συνήθως στην τοπική αυτοδιοίκηση οφείλουν να δραστηριοποιούνται άνθρωποι με διαπρεπή επαγγελματική καριέρα πίσω τους στην οποία μπορούν να επιστρέψουν, αν αυτό επιβάλλει η λαϊκή βούληση.

 

Στην εποχή λοιπόν που αποκαλύφθηκε το ύψος των κεφαλαίων που διαχειρίστηκαν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που συνεχίζονται οι πλουσιοπάροχες επιχορηγήσεις προς τα κόμματα και άλλα πολλά ανάλογα παραδείγματα (που δεν είναι της παρούσης να αναφέρω) κάποιος άνθρωπος κόπιασε και κράτησε ζωντανό το δήμο Μεγαρέων, παρά τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων κατά 67%.

 

Και όμως παρά την τεράστια αυτή έλλειψη κονδυλίων και χωρίς να μετακυληθεί αυτή η δυσπραγία στους δημότες με νέα τέλη, ο δήμος παραμένει πλήρως λειτουργικός.

 

Η αποκομιδή των απορριμμάτων πραγματοποιείται απρόσκοπτα, ενώ η χωματερή των Μεγάρων είναι κλειστή και τα σκουπίδια οδηγούνται καθημερινά στο ΧΥΤΑ της Φυλής. Οι υπάλληλοι του δήμου πληρώνονται (την ώρα που πολλοί δήμοι της Ελληνικής επικράτειας βρίσκονται σε καθεστώς χρεοκοπίας) και καμιά προσφερόμενη προς τους πολίτες υπηρεσία δεν υποβαθμίστηκε (για παράδειγμα η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου υπήρξε παραγωγικότερη από ποτέ). Αντίθετα στο δήμο Μεγαρέων προστέθηκαν πολλές νέες δομές, όπως το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, τα Κοινωνικά Ιατρεία, το Κοινωνικό Φροντιστήριο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο κλπ.

 

Εύκολα λοιπόν μπορεί να διαπιστωθεί από τις ανωτέρω δομές η κοινωνική ευαισθησία η οποία χαρακτηρίζει τη διοίκηση του δήμου μας, που ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο κάλεσμα των καιρών.

 

Μέσα στις υπηρεσίες του δήμου μας προσφέρθηκαν και προσφέρονται σχεδόν 400 θέσεις εργασίας από χρηματοδοτούμενα προγράμματα, αλλά και πολλές θέσεις εργασίας από ίδιους πόρους, μέσω συμβάσεων 12μηνης, 8μηνης και 2μηνης διάρκειας. Πως όμως να λυθεί από τις δράσεις ενός δήμου η ανεργία, με τα ασφυκτικά όρια που θέτει στα θέματα προσλήψεων η κεντρική κυβέρνηση? Οι  άνεργοι κατά το δ΄ τρίμηνο του 2013 πλησιάζουν τους 1.400.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Δυστυχώς το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο πιο δυναμικό κομμάτι της κονωνίας μας στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (57%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 62,5%.

 

Και όμως και σε αυτό το αμείλικτο ερώτημα ο δήμος προσπάθησε να δώσει απάντηση. Αξιοποίησε το εργαλείο των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων φέρνοντας στις δυο πόλεις μας έργα σχεδόν 70 εκατ. €, στα οποία απασχολείται μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας.

 

Φυσικά όμως τα έργα δε δρομολογήθηκαν μόνο για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας, διότι η ΚΥΡΙΑ συνεισφορά τους θα είναι η ουσιαστική αλλαγή του δήμου. Μετά την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών ο δήμος κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάπτυξης. Επίσης,  μετά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής θα ανακατασκευαστεί από το μηδέν το οδικό δίκτυο των δύο πόλεων μας και θα μεταβληθεί η συνολική αισθητική του δήμου μας προς το καλύτερο.

 

Στο δήμο μας την τελευταία τριετία σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται:

  • το δίκτυο αποχέτευσης της Νέας Περάμου,
  • η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Μεγάρων,
  • η επέκταση του δικτύου αποχέτευσης Μεγάρων,
  • το σύστημα ελέγχου πίεσης και διαρροών του δικτύου ύδρευσης,
  • ο κόμβος Νέας Περάμου (περιοχή Γεφυράκι) και
  • το Δημοτικό Γηροκομείο (το οποίο θα απασχολεί 23 εργαζόμενους).

 

Μέσα σε αυτή την τριετία παραδόθηκε ένα νέο νηπιαγωγείο στην πόλη των Μεγάρων (δίπλα στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων) μαζί με την παρακείμενο νέο κλειστό γυμναστήριο/ αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και ένα νέο δημοτικό σχολείο στον Αϊ Γιάννη (6ο Δημοτικό και 2ο Νηπιαγωγείο). 

 

Επίσης, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση και ξεκινά άμεσα η κατασκευή δύο νέων σχολικών κτηρίων σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο, όπου θα στεγαστούν το 3ο Γυμνάσιο Μεγάρων και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Περάμου, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Προχωρά η κατασκευή «πράσινων δωμάτων» στο δημοτικό κατάστημα Νέας Περάμου και στο 5ο Δημοτικό σχολείο Μεγάρων.

 

Ανακαινίστηκε πλήρως το Δημοτικό Στάδιο Μεγάρων και κατασκευάστηκε το βοηθητικό γήπεδο των εγκαταστάσεων. Ανακαινίστηκε το κλειστό γυμναστήριο Νέας Περάμου.

 

Σχεδιάστηκε, μελετήθηκε και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την άμεση κατασκευή του Νέου Κλειστού Γυμναστηρίου 2500 θέσεων, το οποίο θα βρίσκεται απέναντι από το Δημοτικό Στάδιο Μεγάρων.

 

Ολοκληρώνεται η ανακαίνιση του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Περάμου. Ανακαινίσθηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη στη Νέα Πέραμο.

 

Αναπλάστηκε το Άλσος Θεόγνιδος.

 

Ανακαινίσθηκαν οι παιδικές χαρές του δήμου και εντός ολίγων εβδομάδων ολοκληρώνονται οι εργασίες ανάπλασης της παιδικής χαράς Νο 1 της Νέας Περάμου.

 

Επαναλειτούργησε το Εργοστάσιο Διαχείρισης Κοπριάς (ΔΕΜ) του δήμου, δίνοντας λύση στο πρόβλημα της διάθεσης κοπριάς των πτηνοτρόφων της περιοχής μας.

 

Τέλος, μετά από συντονισμένες προσπάθειες, ολοκληρώθηκε το όνειρο δεκαετιών, η έγκριση του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μεγάρων, που θέτει τις βάσεις για την πολύπλευρη ανάπτυξη του δήμου. Μεγάλες αναξιοποίητες περιοχές του δήμου, παύουν να αποτελούν τόπο για βυρσοδεψεία, πτηνοτροφεία και αποθήκες και μετατρέπονται σε εμπορικά αξιοποιήσιμες εκτάσεις (παρέχεται οικοδομησιμότητα σε 26.500 στρέμματα).

 

Και όλα αυτά στη δυσκολότερη μεταπολεμική περίοδο της χώρας.

Τελικά μήπως δεν είναι όλοι ίδιοι????????

 

Dr ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Μεγαρέων

Παρόμοια άρθρα

Back to top button