Άρση περιοριστικών μέτρων – Αλλαγές από σήμερα 14 Μαΐου

Από σήμερα 14 Μαΐου διανύουμε μια καινούργια περίοδο, που σύμφωνα με την κυβέρνηση, μας εισάγει προοδευτικά στην κανονικότητα. Οι επόμενες μέρες, αρχής γενομένης από σήμερα, διακρίνονται από μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων από μεριάς πολιτών και δραστηριοτήτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να απωλέσουμε την αίσθηση και την ευθύνη τήρησης των ατομικών μέτρων προφύλαξης.

Έτσι λοιπόν από σήμερα 14 Μαΐου:

– Καταργείται η αποστολή μηνύματος στους αριθμούς 13032 και 13033.

– Παρατείνεται η κυκλοφορία έως μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

– Ανοίγει ο τουρισμός.

– Ανοίγουν τα μουσεία.

– Ανοίγουν τα καζίνο.

– Ανοίγουν τα γραφεία συνοικεσίων.

– Ανοίγουν οι υπερτοπικές – διαπεριφερειακές μετακινήσεις υπό προϋποθέσεις – με τη χρήση του «πράσινου πιστοποιητικού», για τις μετακινήσεις προς τη νησιωτική χώρα.

Για τη μετάβαση προς και από τα νησιά – με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα – είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.

Ο έλεγχος θα διενεργείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω.

Η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Κατόπιν της απόφασης κατάργησης των γραπτών μηνυμάτων, αλλάζει από σήμερα και η συμπεριφορά των καταναλωτών:

– Το λιανεμπόριο επανέρχεται σε αυτό που ξέραμε, χωρίς ραντεβού, δηλαδή, (click in και click away), με ταυτόχρονη όμως τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε ό,τι αφορά των αριθμό των πελατών: ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα.

– Επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, η χρήση μουσικής δεν θα επιτραπεί στα καταστήματα εστίασης για όλο τον μήνα Μάιο.

Από τη Δευτέρα 17 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν:
– οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Από τις 21 Μαΐου:
– οι θερινοί κινηματογράφοι

Από τις 24 Μαΐου:
– τα ΟΠΑΠ PLAY

Από τις 28 Μαΐου:
– οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι

Από τις 31 Μαΐου:
– τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι χώροι δεξιώσεων

Από τις 7 Ιουνίου:
– οι οίκοι ανοχής

Ενώ από τον Ιούνιο προγραμματίζονται γάμοι και βαφτίσια σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.

Ο τουρισμός ανοίγει κατ’ ουσίαν σε δύο φάσεις: από σήμερα και ως το τέλος Ιουνίου περισσότερο προσεκτικά, και από τον Ιούλιο περισσότερο μαζικά. «Κλειδί» του κυβερνητικού σχεδίου είναι η ασφάλεια στον τουρισμό, με τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων των νησιών αφενός, με την τήρηση συγκεκριμένων μέτρων από τους τουρίστες αφετέρου.

Στο πρώτο σκέλος, όλοι οι ενήλικες κάτοικοι των μικρότερων νησιών, έως 10.000 κατοίκων, έχουν ήδη εμβολιαστεί, κάτι που θα συμβεί και με τους ενήλικους κατοίκους των μεγαλύτερων νησιών το αργότερο σε 1,5 μήνα από τώρα. Κατά συνέπεια, «εντός του Ιουνίου όλα τα νησιά, εξαιρουμένης της Κρήτης, για προφανείς λόγους, θα έχουν εμβολιαστεί καθολικά στον πληθυσμό τους με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί τείχος προστασίας», σημείωνε σε συνέντευξή του την Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σε ό,τι αφορά στους τουρίστες, από την 1η Ιουνίου τίθεται σε λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, ταυτόχρονα με τον αλγόριθμο EVA θα συνεχίσουν οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας μας, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη.

Σημειώνεται ότι οι επισκέπτες από το εξωτερικό θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τακτικά τεστ κατά τη διάρκεια της παραμονής τους και, πριν αναχωρήσουν για τις πατρίδες τους, να ξανακάνουν τεστ, έτσι ώστε να μην υπάρχει ανησυχία και στις χώρες προέλευσης, είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει, τέλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, από το βήμα του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Παρόμοια άρθρα

Back to top button