Απάντηση σε άρθρο του κ. Αλκιβιάδη Μπεναρδή

Κύριε Μπεναρδή,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ο Δήμος Μεγαρέων είναι στη δυσάρεστη θέση να μη μπορεί να διαψεύσει τον ισχυρισμό σας ότι στη χωματερή (ΧΑΔΑ) των Μεγάρων απορρίπτονταν βιομηχανικά απόβλητα επί σειρά ετών, καθώς είναι κάτι που έχει βεβαιωθεί έπειτα από σειρά επισκέψεων των επιθεωρητών περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κατά τα έτη 2009 και 2010.

Άλλωστε, αυτό το γεγονός είχε πέρα από το περιβαλλοντικό και τεράστιο οικονομικό κόστος για το δήμο μας, καθώς οι αυτοψίες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου στο δήμο μας ύψους 394.000 ευρώ.

Το τελευταίο έγινε γνωστό στους πολίτες του δήμους μας μέσω του τύπου, καθώς η διοίκηση του δήμου με τη συμβολή της νομικής υπηρεσίας πέτυχε την αναστολή πληρωμής των 300.000 από τα 394.000 ευρώ του προστίμου. Αυτό επιτεύχθηκε, διότι η σημερινή διοίκηση του δήμου Μεγαρέων απέδειξε εμπράκτως τη διαφορετική της αντιμετώπιση στα θέματα που σχετίζονται με τον ΧΑΔΑ Μεγάρων. Αυτό είναι άλλωστε σαφές, καθώς η διοίκηση του δήμου μας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής εκπόνησε την προσωρινή μελέτη αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Μεγάρων.

Επίσης, το Δεκέμβριο του 2011 πέτυχε την έκδοση της άδειας αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Μεγάρων και στη συνέχεια την οριστικοποίηση της μελέτης αποκατάστασης. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η ένταξη στο ΕΣΠΑ της αποκατάστασης της χωματερής, έργο που η υλοποίηση του ξεκινάει μέσα στο καλοκαίρι του 2013. Εδώ αξίζει να σημειωθεί, πως η μη αποκατάσταση της χωματερής του δήμου μας θα λειτουργούσε σαν ωρολογιακή βόμβα για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής μας, κυρίως λόγω της ποιοτικής σύστασης των αποβλήτων που είχαν στο παρελθόν απορριφθεί εκεί.

Συνεπώς η διοίκηση μας σε θέματα «ζωής και θανάτου» των κατοίκων της περιοχής μας, όπως ακριβώς αναφέρετε, όχι μόνο δε σιώπησε, αλλά αντιθέτως λειτούργησε με τον πιο ταχύ και ορθό τρόπο. Και οι δράσεις του δήμου μας δε σταματούν εδώ. Η μελέτη του ΕΜΠ, για την οποία γίνεται μνεία στο άρθρο σας, σας ενημερώσουμε πως παραγγέλθηκε από το δήμο Μεγαρέων το 2012 και όλα τα ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψαν από αυτή αξιοποιήθηκαν για τον εμπλουτισμό της οριστικής μελέτης αποκατάστασης της χωματερής.

Μια ακόμα σημαντική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το δήμο μας είναι αυτή της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης που έγινε σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ. Από τα παραπάνω δε νομίζω να παραμένετε με την εντύπωση πως η διοίκηση του δήμου μας χαρακτηρίζεται από αναλγησία?

Τέλος, για τις 4 ιδιωτικές χωματερές που επισημαίνετε την ύπαρξη τους, σας ενημερώνουμε ότι τον έλεγχο τους έχουν αναλάβει οι επιθεωρητές περιβάλλοντος που είναι και η κατά νόμο υπεύθυνη υπηρεσία για τέτοιες παραβάσεις.

Ευελπιστώντας ότι σας διαφωτίσαμε με τις διευκρινήσεις μας είμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω συνεργασία σε τέτοια ζητήματα που αφορούν στο μέλλον των παιδιών μας.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button