Ανακαινισμένο εργοστάσιο διαχείρισης της κοπριάς – Ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του

Μετά από «οδύσσεια» δεκαετιών και σημαντικό αριθμό αναποτελεσματικών εγχειρημάτων, όπως αποδείχθηκε το εργοστάσιο διαχείρισης της κοπριάς, ιδιοκτησίας του δήμου μας (ΔΕΜ), βρήκε το δρόμο του. Η σημερινή δημοτική αρχή σήμερα έδωσε την οριστική λύση με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος από τη ρύπανση και του παραγωγού από τα πρόστιμα επιβάρυνσης του περιβάλλοντος που επισύρει η μη σύννομη διαχείριση της!

5dem

 

Οριστική, ουσιαστική, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο πρόβλημα ορθής διαχείρισης της κοπριάς από τις πτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής του δήμου μας, έδωσε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μαρινάκης και οι συνεργάτες του.

 

Για δεκαετίες η διαχείριση της κοπριάς αποτελούσε ένα μεγάλο «αγκάθι» για το δήμο. Προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου είχαν αποπειραθεί να λύσουν το πρόβλημα, αλλά όπως αποδείχθηκε χωρίς να δοθεί μόνιμη διέξοδος στο πρόβλημα.

 

Το μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας πρόβλημα διάθεσης της κοπριάς, επέφερε παρενέργειες στο περιβάλλον της περιοχής, αφού δεν υπήρχε ο κατάλληλος μηχανισμός που θα απορροφούσε και θα διαχειριζόταν τα απόβλητα αυτά. Συνάμα για δεκαετίες οι ιδιοκτήτες αντίστοιχων μονάδων βρίσκονταν σε αδιέξοδο, για τον τρόπο διάθεσης της παραγόμενης κοπριάς από τις μονάδες τους νομίμως, αλλά και ζούσαν καθημερινά με το μόνιμο φόβο να υποστούν βαρύτατα πρόστιμα και κυρώσεις.

 

Παράλληλα ήταν γνωστά σε όλους τα παρατράγουδα με απορρίψεις κοπριάς χύμα σε χωράφια και άλλα σημεία του κάμπου, αλλά και η απίστευτη δυσοσμία ιδιαίτερα τα καλοκαίρια που έφτανε ως την πόλη των Μεγάρων, την Εθνική Οδό και ακόμη και… ως την παραλία.

 

Η διοίκηση Μαρινάκη δίνοντας ιδιαίτερη σημασία από την αρχή στο πρόβλημα για  την περιοχή προχώρησε με στοχευμένες κινήσεις στην επίλυση του σοβαρού προβλήματος.

 

Η συνεργασία με μεγάλο και έμπειρο φορέα σε τεχνογνωσία περί των εφαρμογών περιβαλλοντικής διαχείρισης, έπειτα από τις απαιτούμενες από το νόμο αντίστοιχες διαγωνιστικές διαδικασίες, αποτέλεσε (2012) το μεγάλο και δυσκολότερο βήμα για τη διαχείριση κοπριάς. Η σύμβαση μεταξύ δήμου Μεγαρέων και της εταιρείας ΜΕΓΑΕΚΟ ήταν το καθοριστικής σημασίας βήμα για να λυθεί άπαξ και δια παντός το πρόβλημα.

2dem

 

Σήμερα η εταιρεία ΜΕΓΑΕΚΟ έχει δημιουργήσει πλήρως σύγχρονες και λειτουργικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας κοπριάς στην περιοχή Καμπία, αποδίδοντας μάλιστα και 100.000 ευρώ ετησίως στο δήμο ως ενοίκιο. Από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες γίνεται εμφανές πως η εγκατάσταση δεν έχει τίποτα κοινό με το παρελθόν και μάλιστα χωρίς να επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ ο δημότης. Μια βόλτα στο χώρο θα πείσει και τον πιο δύσπιστο συμπολίτη μας.

 

Εκεί που άλλοτε υπήρχαν τα «κουφάρια» εγκαταστάσεων, που όμως ποτέ δεν απέδωσαν καρπούς στο δήμο, σήμερα λειτουργεί μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη εγκατάσταση που μπορεί να διαχειριστεί με τον ορθό τρόπο την κοπριά, παράγοντας λίπασμα, απαλλάσσοντας τους ιδιοκτήτες των πτηνοτροφικών μονάδων των Μεγάρων από το μόνιμο εφιάλτη της διάθεσης της παραγόμενης κοπριάς.

 

Παράλληλα από την πλήρη λειτουργία του ανακαινισμένου εργοστασίου διαχείρισης κοπριάς, η δημοτική αρχή έχει δρομολογήσει την κατασκευή όλων των απαραίτητων έργων και αδειοδοτήσεων, ώστε σύντομα να διατίθεται εκεί η ιλύς (λυματολάσπη) που παράγεται από το βιολογικό καθαρισμό του Δήμου μας, γεγονός που θα σημάνει μια τεράστια μείωση δαπανών για το δήμο μας.

 

Όπως σε όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο τόπος μας, η διοίκησή μας έσκυψε πάνω του, δούλεψε μεθοδικά και τελικά το έλυσε. Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μαρινάκης και οι συνεργάτες του επιλέγουν το δύσκολο δρόμο της συστηματικής και μεθοδικής δουλειάς ο οποίος οδηγεί πάντα στην επιτυχία.

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button