Ακυρώνεται η εκκένωση της προσφυγικής δομής της Ελευσίνας

Λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστή στους υπεύθυνους της προσφυγικής δομής της Ελευσίνας η αιφνιδιαστική απόφαση για εσπευσμένη εκκένωση του καμπ την Πέμπτη, προκειμένου να λειτουργήσει σαν δομή για όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιδοτούμενης απέλασης, γνωστό και ως εθελούσιων επιστροφών, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, νέα αιφνιδιαστική απόφαση ακυρώνει τελικά την εκκένωση «για επιχειρησιακούς λόγους», όπως αναφέρει η νεότερη ενημέρωση στους υπεύθυνους.

Τόσο η απόφαση ακύρωσης της εκκένωσης όσο και η απόφαση απομάκρυνσης περίπου 200 προσφύγων από το καμπ με διορία μόνο δύο ημερών αναδεικνύουν τις συχνά σπασμωδικές κινήσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου όπως και την έλλειψη ουσιαστικής προετοιμασίας που χαρακτηρίζουν τις αποφάσεις του, όπως βέβαια και την πλήρη αδιαφορία των αποφάσεων αυτών για τις επιπτώσεις τους στη ζωή των προσφύγων και μεταναστών, όπως και κάθε εμπλεκόμενου φορέα στη διαχείριση του προσφυγικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής του υπουργείου για εκκένωση ανακοινώθηκε ξαφνικά αργά το μεσημέρι της Δευτέρας στη διοικήτρια της δομής, αιφνιδιάζοντάς την. Λίγο νωρίτερα, βρισκόταν σε συνεννόηση για το πού θα πάνε κατασκήνωση το καλοκαίρι τα παιδιά του καμπ.

Περίπου 150 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται στη διαδικασία ασύλου, επρόκειτο να μεταφερθούν σε άλλες δομές της ενδοχώρας, καμπ και ξενοδοχεία, από τις Σέρρες μέχρι τις Θερμοπύλες. Η απόφαση είχε προκαλέσει τεράστια αναστάτωση, καθώς πολλά παιδιά έχουν γραφτεί στο σχολείο και παρακολουθούν μαθήματα ενώ οι πρόσφυγες έχουν προγραμματισμένες συναντήσεις σχετικά με τη διαδικασία ασύλου ή με γιατρούς, οι οποίες θα τινάζονταν στον αέρα.

Επτά οικογένειες, περίπου 50 άτομα, είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που είχαν κληθεί να εκκενώσουν το καμπ μέχρι το τέλος του μήνα, στο πλαίσιο της αμφιλεγόμενης απόφασης έξωσης 11.000 προσφύγων από καμπ και διαμερίσματα, που έχει πάρει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, χωρίς καμία μέριμνα για στέγη και κοινωνική ένταξη την επόμενη μέρα.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button