Ζητήματα και προκλήσεις της επιχειρηματικής κοινότητας Δ. Αττικής τέθηκαν στον Α. Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στην Ελευσίνα

Κατόπιν προσκλήσεως του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της «Ένωσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δυτικής Αττικής» συζήτησε και αντάλλαξε απόψεις μαζί του για τα ζητήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής. Στη συνέχεια του δελτίου τύπου αναφέρεται:

Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα που υπεβλήθη τονίστηκε η ανάγκη, η Ελληνική Πολιτεία να δώσει βάρος στις πολιτικές που εφαρμόζει στην περιοχή της Δυτικής Αττικής διότι αυτές έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην παραγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων.

Έγινε ιεράρχηση των επιχειρηματικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων με τις οποίες η περιοχή – και κατ’ επέκταση και τα μέλη της Ένωσης – έρχονται αντιμέτωπα, όπως ενδεικτικά:

– Ανεξέλεγκτες χωματερές.
– Χωροταξία των βιομηχανιών, για τις περιπτώσεις που βρίσκονται εκτός νομοθετημένων βιομηχανικών περιοχών – ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων.
– Πλημμυρικά φαινόμενα.
– Ρέματα ως υποδοχείς αποβλήτων και καύσεις καλωδίων και άλλων υλικών από περιθωριοποιημένες ομάδες.
– Θαλάσσιο μέτωπο Ελευσίνας – Σαρωνικού (βιομηχανικά απόβλητα, διακίνηση φορτίων, παροπλισμένα πλοία, ναυάγια).
– Υφαλμύρωση εδάφους.
– Συγκέντρωση οχλουσών δραστηριοτήτων άναρχα, χωρίς οργανωμένους υποδοχείς – εξυγίανση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.
– Φθίνουσες βιομηχανικές δραστηριότητες – ανάγκη παραγωγικού μετασχηματισμού και αναπροσανατολισμού.
– Χάσμα καινοτομίας και σύνδεση του ερευνητικού έργου με την παραγωγή,

ενώ ζητήθηκε η ανασύσταση κεντρικών πολιτικών για τη βιομηχανία και την τοπική ανάπτυξη εν γένει στη χώρα, μέσω της δημιουργίας αυτοτελούς Υπουργείου Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, πρόταση με τεκμηρίωση που προέρχεται από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς (ΣΒΑΠ).

Οι άμεσες προτεραιότητες οι οποίες έχουν εντοπιστεί σχεδόν από το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής, τις οποίες καλούμε σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο της χώρας να αναδείξει και να εντάξει στην προγραμματική του ατζέντα ενόψει των επικείμενων Εθνικών εκλογών, είναι η αντιμετώπιση των κατωτέρω ζητημάτων:

– Έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, που καθιστά αναγκαία την εφαρμογή πλαισίου και την παροχή κινήτρων από την πλευρά της πολιτείας για την ανάπτυξη της κατάρτισης των τεχνικών επαγγελμάτων (μονταδόροι, τορναδόροι, συγκολλητές, ελασματουργοί, χειριστές πεδίου, κ.α.).

– Ενεργειακή φτώχεια της επιχειρηματικής κοινότητας, που επιβάλλει τη χρήση εφικτών εργαλείων για τις επιχειρήσεις, καθόσον η πρόκληση της ενεργειακής μετάβασης για τις επιχειρήσεις δεν δύναται να υλοποιηθεί. Τουναντίον, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο δεκάδων επιχειρήσεων που δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος.

– Ένταξη της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής σε μεγαλύτερη πρόσβαση και μεγαλύτερο ποσοστό επί τοις εκατό (από το σημερινό μόλις σχεδόν 30% ως μ.ο. και αυτό για μεγάλες επιχειρήσεις) ως προς την επιλεξιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία (εθνικά και συγχρηματοδοτούμενα τομεακά προγράμματα ΕΣΠΑ, αναπτυξιακό νόμο, ταμείο ανάκαμψης, κ.α.), αναγνωρίζοντας τις επί χρόνια ελλειμματικές πολιτικές που την έφεραν να θεωρείται ως η πίσω αυλή της Αττικής.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button