Α. Υψηλάντης: «Οι Ενεργειακές Κοινότητες λύση για την ενεργειακή αυτάρκεια των Δήμων και των ευάλωτων συμπολιτών»

Άρθρο του υποψήφιου βουλευτή Β’ Δυτικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ, Αντώνη Υψηλάντη, που αφορά στην ενεργειακή κρίση και στην αντιμετώπισή της, θέμα που απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες και τα ευάλωτα νοικοκυριά, αναφέρει:

Όπως έχω αναφέρει σε προγενέστερα άρθρα μου, η ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής μας αλλά και η κατάθεση προτάσεων σε μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Αττικής θα αποτελέσουν τον πυλώνα της προεκλογικής μου εκστρατείας. Με αφορμή τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει από την ενεργειακή κρίση, έχοντας πάντα το θάρρος της γνώμης μου, καταθέτω δημόσια μέσω των τοπικών Μ.Μ.Ε. πρόταση που θα ωφελήσει τόσο τους Δήμους της Δυτικής Αττικής όσο και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πολιτών.

Αναζητώντας λύση προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να σταματήσουν να πλήττονται από την ενεργειακή κρίση, ξεκίνησα επαφές και συζητήσεις με ειδικούς επιστήμονες για να μπορέσω να διαμορφώσω μια ξεκάθαρη άποψη και να καταθέσω την πρότασή μου ως απάντηση στο τεράστιο αυτό ζήτημα.

Κατέληξα λοιπόν στο συμπέρασμα πως η λύση βρίσκεται στις Ενεργειακές Κοινότητες που όπως φαίνεται αποτελούν αναγκαιότητα για την ενεργειακή αυτάρκεια των Δήμων. Δήμοι όπως αυτός των Μεγάρων, μπορούν να δημιουργήσουν Ενεργειακές Κοινότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν ως μέλη τα Νομικά τους Πρόσωπα και όχι μόνο, προωθώντας για αυτό το σκοπό ακόμη και διαδημοτικές συνεργασίες με τους όμορους Δήμους.

Θεωρώ λοιπόν πως αποτελεί ευκαιρία για τον Δήμο Μεγαρέων αλλά και για τους υπόλοιπους Δήμους της Δυτικής Αττικής η συμμετοχή τους σε πρόγραμμα επιδότησης που είναι προ των πυλών να ανοίξει.
Τόσο ο Δήμος Μεγαρέων, όσο και οι υπόλοιποι Δήμοι της Δυτικής Αττικής επιβάλλεται άμεσα να προβούν στις απαραίτητες αιτήσεις για παραγωγή ενέργειας και έμμεση αποθήκευση της ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά τους συστήματα για αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό. Η ευκαιρία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε ότι οι Δήμοι που θα κάνουν αίτηση για την δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας με σκοπό την παραγωγή ενέργειας προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες και τους ευάλωτους καταναλωτές, έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τον οποιοδήποτε ιδιώτη, σε επιδοτούμενο πρόγραμμα (έως και 100% επιδότησης) που πρόκειται να ενεργοποιηθεί.

Όμως για να επιτευχθούν όλα όσα αναφέρω παραπάνω, πρέπει οι Δήμοι να εκμεταλλευτούν εκτάσεις που ανήκουν στην περιουσία τους, στήνοντας μέσα σε αυτές Ενεργειακές Κοινότητες. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι Ο.Τ.Α. της Π.Ε. Δυτικής Αττικής να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, έχοντας συνάμα την δυνατότητα να σταθούν αρωγοί και σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες πολιτών που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση, αφού οι πολίτες της ειδικής αυτής κατηγορίας έχουν την δυνατότητα να συνδέονται με τις Ενεργειακές Κοινότητες χωρίς να είναι μέλη τους, λαμβάνοντας όμως δωρεάν ρεύμα από αυτές.

Πιστεύω πως ήρθε η ώρα οι Δήμαρχοι της Δυτικής Αττικής να κάνουν την υπέρβαση, αξιοποιώντας την ευκαιρία για την οικοδόμηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας των Δήμων της Περιφέρειας μας. Θα είναι μια ευκαιρία προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και κυρίως των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Αντώνης Γ. Υψηλάντης
Υποψήφιος Βουλευτής Β’ Δυτικής Αττικής ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button