Α. Υψηλάντης: Νομοθετική ρύθμιση για τον προσεισμικό έλεγχο των δημόσιων κτηρίων με προτεραιότητα στα σχολεία

Ακολουθεί άρθρο – επιστολή του υποψήφιου Βουλευτή Β’ Δυτικής Αττικής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Αντώνη Υψηλάντη, με αφορμή την εξέλιξη για τη νομοθετική ρύθμιση προσεισμικού ελέγχου στα δημόσια κτήρια.

Πριν δύο εβδομάδες με παρέμβασή μου στα τοπικά ΜΜΕ, έφερα στην επιφάνεια ένα αρκετά σοβαρό ζήτημα, αυτό του προσεισμικού ελέγχου σε όλα τα σχολικά αλλά και στα δημοτικά κτίρια της Δυτικής Αττικής, επισημαίνοντας πως είναι επιβεβλημένη η διενέργεια μελετών στατικής επάρκειας προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα στην περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού.

Γνωρίζοντας ότι η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση, από άποψη σεισμικότητας, στην Ευρώπη και την έκτη σε παγκόσμιο επίπεδο, αγωνιούσα και ανησυχούσα, τόσο ως ενεργός πολίτης όσο και ως γονιός, όπως αγωνιούν και ανησυχούν εκατοντάδες γονείς. Και αυτό επειδή όλοι γνωρίζουν ότι τα σχολικά κτήρια είναι στην πλειονότητα τους παλαιά και με ξεπερασμένες αντισεισμικές προδιαγραφές, με τα κτίσματα της περιόδου 1959 – 1985 να αποτελούν το 55% του συνολικού αριθμού των σχολείων μας.

Υπενθυμίζω ότι ανησυχία για το μεγάλο αυτό ζήτημα, εξέφρασε με ερώτησή της προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Παιδείας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, ζητώντας άμεσα την διενέργεια προσεισμικού ελέγχου στα σχολικά κτίρια της χώρας.

Τα νέα που έρχονται από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι θετικά, αφού είναι προ των πυλών η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία ξεκινά άμεσα ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτηρίων της Ελλάδας. Στο επίκεντρο των ελέγχων τίθενται τα δημόσια κτήρια, με προτεραιότητα στα σχολεία και στα νοσοκομεία, με τον πρωτοβάθμιο έλεγχο να είναι υποχρεωτικός, ενώ εφόσον απαιτηθεί θα γίνεται και δευτεροβάθμιος έλεγχος.

Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο για τη διενέργεια προσεισμικού ελέγχου στα δημόσια κτήρια και ιδιαίτερα στα σχολεία, μπαίνει τέλος στην αγωνία και στον φόβο των χιλιάδων γονιών σχετικά με την ασφάλεια των σχολικών κτηρίων, την ασφάλεια των παιδιών μας και του συνόλου της σχολικής κοινότητας.

Ελπίζω βέβαια, όλα να γίνουν έγκαιρα και σωστά ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις…
Λειτουργώντας με γνώμονα την ανάδειξη των μεγάλων προβλημάτων του Δυτικής Αττικής συνεχίζω τον αγώνα μου, ώστε και εγώ από την πλευρά μου να συμβάλλω, προκειμένου να αλλάξει άρδην το επίπεδο ζωής των συμπολιτών μας.

Γιατί οι πολίτες της Δυτικής Αττικής αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον!

Αντώνης Γ. Υψηλάντης
Υποψήφιος Βουλευτής Β’ Δυτικής Αττικής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Παρόμοια άρθρα

Back to top button