Α. Χοροζάνης: «Κλεισθένης» & «Ευρύτερες Συνεργασίες» για την «Ανάπτυξη»

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα – και θα ενταθεί όσο πλησιάζουμε στις εκλογές – για τις «ευρύτερες συνεργασίες» που επιβάλλει ο «Κλεισθένης» σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Εκφράζονται έτσι απόψεις για ανάγκη υπερκομματικών υποψηφίων και ενός «συναινετικού» προγράμματος – πλαισίου που θα είναι απελευθερωμένο από κομματικά στεγανά, που θα αξιοποιήσει τίμιους και ικανούς πολίτες κι έτσι θα ‘ρθει η προκοπή και ευημερία στον τόπο. Απόψεις που λίγο πολύ θυμίζουν συνθήματα τύπου «μακριά από τα κόμματα», «οι 300 στο Γουδί», «να καεί να καεί…» και άλλα τέτοια που επιχειρούν να συσκοτίσουν τις αιτίες της εξαθλίωσης του λαού. Άλλωστε, κόμματα δεν είναι αυτά που προωθούν τις «υπερκομματικές συνεργασίες» στην Τοπική Διοίκηση;

Η αλήθεια βέβαια είναι πως εδώ και πολύ καιρό από «συνεργασίες» τα πάμε μια χαρά! Στα Αναπτυξιακά Συνέδρια παρέλασαν και χειροκρότησαν φορείς, παράγοντες διάφορων «πολιτικών αποχρώσεων και ταυτοτήτων» φτιάχνοντας «φυσικά και αβίαστα» ένα πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας: πώς θα δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις και πώς θα τονωθεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου πατώντας στα «αποκαΐδια» που άφησαν πίσω τους! Η ΓΣΕΕ είναι πολύ πιο μπροστά σε «υπερκομματικές» συνεργασίες. Εκεί υπάρχει συναίνεση για μειώσεις μισθών, για διάλυση εργασιακών σχέσεων και είναι τόσο ευρεία που απλώνεται μέχρι τον ΣΕΒ και τους μεγαλοεργοδότες συμμετέχοντας στο Βήμα Διαλόγου. Δε διστάζουν να φτιάχνουν «αντιπροσώπους» με εκλογές νοθείας ώστε να διασφαλιστεί αυτή η «ευρεία συνεργασία» στο όνομα της «ανάπτυξης». Και φυσικά να μην ξεχνάμε την τεραστίου εύρους συνεργασία ενός «αριστερού» κόμματος με ένα ακροδεξιό σε κυβερνητικό επίπεδο (ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) που ψήφισαν εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους διαλύοντας τις ζωές εκατομμυρίων μέσα σε λίγα χρόνια….
Είδατε πουθενά στεγανά; Όταν πρόκειται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, ξεχνούν και «τι σημαίνει δεξιά» και τι «σημαίνει ΝΑΤΟ».

Ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά την ουσία του «Κλεισθένη», που δεν είναι η απλή αναλογική (με την οποία συμφωνούμε) αλλά του πώς θα εξυπηρετηθεί καλύτερα η καπιταλιστική κερδοφορία. Κι εκεί «κομματικοί» και υπερκομματικοί» σιωπούν δηλώνοντας τη συμφωνία τους στο όνομα της «ανάπτυξης». Κρύβουν πως ο «Κλεισθένης» θεσμοθετεί το βασικότερο, το από πού θα προέρχονται οι πόροι της Τοπικής Διοίκησης: Από την ανταποδοτικότητα (θα ξαναπληρώνει ο λαός για κάθε υπηρεσία), την επιχειρηματικότητα (ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση βασικών αγαθών) και την κρατική χρηματοδότηση που θα έχει «χαρακτήρα εξισορρόπησης» μέσα από έναν ασφυκτικό ελεγκτικό μηχανισμό (δηλαδή και τα ψίχουλα θα δίνονται υπό όρους). Ο «Κλεισθένης» απαλλάσσει το κεφάλαιο από τυχόν «βαρίδια» ή γραφειοκρατίες και στρώνει το δρόμο για την απρόσκοπτη κερδοφορία του επιδεινώνοντας τη θέση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ακόμη περισσότερο.

Δεν ανησυχούμε καθόλου για το κατά πόσο το Δημοτικό Συμβούλιο, θα μπορεί ή όχι να παίρνει αποφάσεις. Είμαστε σίγουροι πως η πλειοψηφία θα βρει πλαίσιο συμφωνίας στα «βασικά», με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Εκεί που ανησυχούμε είναι το κατά πόσο θα παίρνονται αποφάσεις για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, για μέτρα ανακούφισης των φτωχών στρωμάτων και των ανέργων, για μέτρα αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά, για μονιμοποίηση των εργαζομένων, ώστε να πάψει η ομηρία και η μαύρη εργασία. Αν θα αντιταχθεί στην ανταποδοτική λειτουργία και στην ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών (κοινωνική πολιτική, σκουπίδια, πολιτισμός, αθλητισμός) και στο ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας. Γιατί εκεί κρίνεται ο καθένας. Στην πράξη. Και στο ποια συμφέροντα υπηρετεί.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ξεκάθαρα, τίμια και ειλικρινά στέκεται στον αντίποδα αυτής της εκμεταλλευτικής πολιτικής. Δεν μπορεί να μπει κάτω από κανένα πλαίσιο δήθεν «υπερκομματικών» ή «ανεξάρτητων» που δεν το ‘χουν σε τίποτα να πιάνουν και να αφήνουν τις κομματικές τους ταυτότητες για να εγκλωβίζουν τη λαϊκή συνείδηση στη λογική της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της δήθεν ωφέλειας που θα ‘χει ο λαός απ’ αυτήν. Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία με τον λαό ελεύθερο από τις αλυσίδες των καταπιεστών του, που θα χαράξει τον δικό του δρόμο ανάπτυξης: Αυτόν που θα υπηρετεί τις δικές του ανάγκες! Αυτό είναι το μόνο πλαίσιο το οποίο δεχόμαστε και μ’ αυτό επιδιώκουμε την πιο ευρεία συνεργασία που μπορεί να υπάρξει: Μια κοινωνική συμμαχία εργατών, μικρών αγροτών και επαγγελματιών που θα βάλει φρένο στην «ανάπτυξή τους» προβάλλοντας σήμερα το πιο σύγχρονο και το πιο δίκαιο αίτημα που υπάρχει: Την κάλυψη όλων των αναγκών μας Τώρα!

Παρόμοια άρθρα

Back to top button