«Μαζί με Όραμα»: «Το κακό τρίτωσε»

Εκ του γραφείου Τύπου του δημοτικού συνδυασμού «Μαζί με Όραμα», ήλθε δελτίο τύπου το οποίο έχει ως θέμα τις ιχθυοκαλλιέργειες στη θαλάσσια περιοχή του δήμου μας, το κατά πόσο θα επεκταθούν στο μέλλον και τις επιπτώσεις που τυχόν επιφέρει μια τέτοια πολιτική. Αναλυτικά, ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού κ. Κλεάνθης Βαρελάς αναφέρει:

Η δημοτική διοίκηση έχει αποδείξει πολλάκις ότι δεν τα πάει καλά με τις διαβουλεύσεις όπως και ότι ακολουθεί τις εξελίξεις, κυρίως σε ιδιαίτερα σημαντικά θέματα για το μέλλον του τόπου μας.

Ένα εκ των χαρισμάτων που πρέπει να διακρίνουν τους ηγέτες είναι η διορατικότητα. Δυστυχώς ο κ. Σταμούλης, παρά τα τραγικά και καταστροφικά για τον δήμο μας λάθη του στην πρώτη του θητεία, συνεχίζει να τα επαναλαμβάνει.

Το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών έχει απασχολήσει έντονα τα τελευταία χρόνια το δημοτικό συμβούλιο και τους πολίτες. Πρόκειται για μία επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν αντέχει η περιοχή μας καθώς έρχεται να προστεθεί δίπλα στις ήδη υπάρχουσες και επιβλαβείς για το περιβάλλον που την έχουν ζώσει.

Επί ημερών του κ. Σταμούλη η εν δυνάμει έκταση των ιχθυοκαλλιεργειών πολλαπλασιάστηκε βάζοντας ταφόπλακα στο όραμα να δούμε κάποια μέρα μία άλλου είδους ανάπτυξη στην περιοχή μας, αειφόρο και με πλήρη σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Το χρονικό διάστημα από 11 Ιουλίου έως 25 Αυγούστου 2019 έλαβε χώρα στον ιστότοπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβούλευση για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) σε περιοχή που ανήκει στα διοικητικά όρια του δήμου Μεγαρέων και συγκεκριμένα στην Κακιά Σκάλα.

Αιρετοί, συλλογικοί φορείς και πολίτες δεν έλαβαν καμία ενημέρωση από την δημοτική αρχή η οποία σιώπησε προφανώς λόγω της θερινής περιόδου και της ξεκούρασης από τις πρόσφατες τότε δημοτικές εκλογές.

Ο δημοτικός συνδυασμός «Μαζί με Όραμα» φρόντισε να στείλει επιστολή στον κ. Δήμαρχο ζητώντας του να ζητήσει επειγόντως παράταση της διαβούλευσης. Η επιστολή δεν απαντήθηκε ποτέ και ο δήμαρχος δεν πήρε ποτέ θέση.

Ακόμα και όταν ο επικεφαλής του συνδυασμού μας κ. Κλεάνθης Βαρελάς του το υπενθύμισε στην πρόσφατη συνεδρίαση ουδέποτε απάντησε ή έκανε την παραμικρή αναφορά. Άλλη μία διαβούλευση χάθηκε όπως αυτές για την χωροθέτηση ΧΥΤΥ και την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης και το περιβόητο καλώδιο.

Και ερχόμαστε στο σήμερα για να διαπιστώσουμε την πολιτική οκνηρία και ολιγωρία του κ. Σταμούλη, και πως αυτή μπορεί να αποβεί καταστροφική για το μέλλον του δήμου μας. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου 2020, ως 17ο θέμα και με εισηγητή τον κ. Σταμούλη το σώμα του δημοτικού συμβουλίου καλείται να αποφασίσει για την συμμετοχή του δήμου μας στον πανελλήνιο συντονισμό ΟΤΑ Α’ και Β” βαθμού για την ματαίωση του χωροταξικού σχεδιασμού για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Το εισηγητικό κείμενο έχει επαναστατικό χαρακτήρα, μας καλεί να ξεσηκωθούμε απέναντι στην θεσμοθέτηση βιομηχανικών ζωνών ιχθυοκαλλιέργειας και να συνυπογράψουμε σχετικό ψήφισμα.

Αν όχι πολιτικό εμπαιγμό τότε αποτελεί σίγουρα έκπληξη το αστείο γεγονός ότι ο σιωπηλός κ. Σταμούλης του καλοκαιριού του 2019 εμφανίζεται ως επαναστάτης τον Νοέμβριο του 2020…

Επίσης είναι βέβαιο, καθώς ειπώθηκε από τον ίδιο, ότι η όλη συντονισμένη ενέργεια ξεκίνησε από άλλους δήμους που έχουν γεωγραφικά χαρακτηριστικά και συμφέροντα όμοια με του δικού μας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Μαζί με Όραμα» ψηφίσαμε ομόφωνα την εισήγηση του θέματος καθώς συνάδει πλήρως με το όραμα που έχουμε για τις παράκτιες περιοχές του δήμου μας, όπως συνάδει και με τις έως τώρα ενέργειες μας.

Λογότυπο συνδυασμού «Μαζί με όραμα»

Ακολουθεί η επιστολή του επικεφαλής κ. Κλεάνθη Βαρελά προς τον δήμαρχο Μεγαρέων κ. Σταμούλη που είχε σταλεί στις 30 Αυγούστου 2019:

Κύριε δήμαρχε,
Στις 11 Ιουλίου 2019 στον ιστότοπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγκεκριμένα στο σύνδεσμο http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=232 αναρτήθηκε Δημόσια διαβούλευση για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) στην ΠΑΥ Β7 (Μέγαρα) της Π.Ε. Δυτικής Αττικής. Η διατύπωση των απόψεων επί της εν λόγω διαβούλευσης προς την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υ.Π.ΕΝ. (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 11, Τ.Κ. 114 73 Αθήνα, [email protected]) πρέπει να γίνει εντός 45 ημερών, προθεσμία που έληξε στις 25 Αυγούστου 2019.

Δεδομένου ότι δεν υπήρξε δημόσια ενημέρωση από το γραφείο επικοινωνίας του δήμου Μεγαρέων ώστε να υπάρξει συμμετοχή στη διαβούλευση και λόγω του ότι το χρονικό διάστημα που διήρκησε ήταν ανάμεσα στις δημοτικές εκλογές και στην ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, είναι επιβεβλημένο να ζητηθεί χρονική παράταση έπειτα από σχετικό αίτημα που θα γίνει από εσάς προς το αρμόδιο υπουργείο.

Ο συνδυασμός «Μαζί με Όραμα» θα καταθέσει στη δημόσια διαβούλευση την άποψη του τεκμηριωμένα έτσι όπως αυτή έχει προκύψει από τις συζητήσεις ανάμεσα στα εκλεγμένα και μη μέλη του, και θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συζήτηση πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και των δημοτικών επιτροπών.

Στη διάθεση σας.
Με τιμή,

Κλεάνθης Βαρελάς
δημοτικός σύμβουλος
Επικεφαλής συνδυασμού «Μαζί με Όραμα»

Εκ του γραφείου Τύπου του δημοτικού συνδυασμού «Μαζί με Όραμα»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button