«Στο τείχος της Αγίας Τριάδας» – 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε εχθές, Σάββατο 24 Ιουλίου, η επετειακή εκδήλωση στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση στο τείχος της Αγίας Τριάδας Μεγάρων.

Μια εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής και υποστηρίχθηκε από τον Δήμο Μεγαρέων. Ουσιαστικός στόχος της εκδήλωσης ήταν η ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης που σχετίζονται άμεσα με το τείχος, μέσα από τραγούδια, μουσικούς αυτοσχεδιασμούς, παραδοσιακούς χορούς από εξαιρετικά χορευτικά σύνολα του τόπου των Μεγάρων και βιντεοπροβολές. Όλα αυτά στο σύνολό τους, και με διαδραστικό τρόπο, συνέβαλαν στη σύνδεση των θεατών με τα γεγονότα του επαναστατικού παρελθόντος.

Το τείχος της Αγίας Τριάδας Μεγάρων με αυτήν την εκδήλωση επελέγη από την Περιφέρεια και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής να αναδειχθεί ως μνημείο ιστορικής αξίας αλλά και ως εναπομείνας ιστορικός κρίκος που συνδέει το σήμερα με την Ελληνική Επανάσταση καθώς και να καταδειχθεί η συμβολή του και ο ρόλος που διαδραμάτισε στην καθημερινότητα των Μεγαρέων εκείνη την περίοδο.

Αυτό επετεύχθη τόσο με ιστορικές αναφορές μέσα από κείμενα και εικόνες που προβλήθηκαν στο τείχος με βιντεοπροβολέα, τραγούδια και μουσικούς αυτοσχεδιασμούς από την ομάδα του μουσικού Σωκράτη Σινόπουλου, όσο και με τη συμμετοχή όλων των πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων των Μεγάρων και του Μελιού, οι οποίοι απέδωσαν παραδοσιακούς χορούς όπως μοναδικά κάνουν πάντοτε ενδεδυμένοι τις «πολύτιμες», καλά φυλαγμένες από τον χρόνο, παραδοσιακές φορεσιές τους.

Η όλη ιδέα και σκηνοθεσία ανήκει στη σκηνοθέτιδα Ελπίδα Σκούφαλου.

Συμμετείχαν τα χορευτικά σχήματα: Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων, Λύκειο των Ελληνίδων – Παράρτημα Μεγάρων, Όμιλος Λαϊκής Παράδοσης Μεγάρων «Αλκάθους και Καρία», Χορευτικός Όμιλος Μεγάρων, Προοδευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Ιωάννης Θεολόγος» – Μελί Μεγάρων.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ας σημειωθεί ότι υπήρξαν κάποια σχόλια – παράπονα για την απουσία εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων της γείτονος Νέας Περάμου.

Φωτογραφίες: Γκίνης Χρήστος (aka Christos Ginius)

Παρόμοια άρθρα

Back to top button