71.285 στρέμματα καμένης γης άφησε πίσω της η πυρκαγιά στα Γεράνεια

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: «Η σημαντικότερη δασική πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας»

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός της καταστροφικής πυρκαγιάς της 19ης Μαΐου που ξεκίνησε από τον Σχίνο Λουτρακίου και άμεσα κατευθύνθηκε προς Αλεποχώρι και την επικράτεια του Δήμου Μεγαρέων, και για 4 ημέρες έχει τον κρατικό μηχανισμό επί ποδός, αποτιμά την καμένη γη σε 71.285 στρέμματα και την κατατάσσει ως τη σημαντικότερη πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Στις 21 Μαΐου το megaratv συνομιλώντας με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τον Μεγαρικό κάμπο και τις δασικές εκτάσεις του, έκανε λόγο για 60.000 στρέμματα τα οποία η πυρκαγιά έκανε στάχτη.

Σήμερα 24 Μαΐου και σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, οι νεότερες δορυφορικές εκτιμήσεις των καμένων εκτάσεων στην Ανατολική Κορινθία και κυρίως στον Δήμο Μεγαρέων δείχνουν ότι περίπου 71.285 στρέμματα έγιναν στάχτη μέσα σε διάστημα λιγότερο των τριών ημερών.

Σύμφωνα με την ανάλυση των πλέον πρόσφατων δορυφορικών δεδομένων από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η πυρκαγιά έκαψε 52.000 στρέμματα δάσους από σύνολο 71.285 στρεμμάτων συνολικής καμένης έκτασης.

Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Pleiades-1B το πρωί του Σαββάτου κατέδειξε ότι κάηκαν κατά προσέγγιση 41.400 στρέμματα δασικών εκτάσεων, 12.370 στρέμματα καλλιεργειών και 11.870 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων. Επίσης, ότι 279 άνθρωποι επηρεάστηκαν άμεσα από την πυρκαγιά, καθώς και 373 κατοικίες.

Εξ΄αιτίας όλων των παραπάνω στοιχείων η πυρκαγιά αυτή κατατάσσεται ως η πιο καταστροφική, από άποψη καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας.
Για την εποχή δε, που εκδηλώθηκε αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, καθώς από το 2000 έως σήμερα καμία δασική πυρκαγιά από όσες συνέβησαν πριν το μήνα Ιούνιο δεν είχε κάψει πάνω από 5.000 στρέμματα.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button