7 Απριλίου 2015, η παγκόσμια ημέρα Υγείας

Κάθε χρόνο γιορτάζεται με πολλές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο η Παγκόσμια ημέρα Υγείας.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) για το έτος 2015 έχει τεθεί ως θέμα “η Ασφάλεια Τροφίμων” (food safety).

 

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης για το θέμα αυτό δήλωσε:

 

«Η ασφάλεια των τροφίμων αφορά στην προστασία των καταναλωτών από τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων και λοιμώξεων, οι οποίες προκαλούνται από βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή  χημικές ουσίες που περιέχονται ή προστίθενται τεχνιέντως σε τροφές οι οποίες εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω μολυσμένου φαγητού ή νερού.

 

Η διατροφή επίσης αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης πολλών νοσημάτων, Σακχαρώδη διαβήτη, μορφών καρκίνου, παχυσαρκίας και άλλων.

 

Με την ευκαιρία του εορτασμού νομίζω ότι το βασικό μήνυμα είναι “να βελτιώσουμε την ασφάλεια των τροφίμων από το αγρόκτημα έως το πιάτο”.

 

Σε πρώτη φάση χρειάζεται ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, για να μάθουμε καλά τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

 

Ασφαλώς στη συνέχεια είναι αναγκαία η αποθήκευση και προετοιμασία των τροφίμων με ασφαλή τρόπο.

 

Επίσης επιβάλλεται να έχομε ασφαλείς κι έξυπνες επιλογές στη διατροφή μας και προφανώς πρέπει να απολαμβάνουμε το φαγητό μας με ασφάλεια.

 

Η επιλογή τροφών που πληρούν τους κανόνες υγιεινής και ταυτόχρονα προσφέρουν ενέργεια κι ευεξία, αποτελεί μέρος ενός υγιεινού και δραστήριου τρόπου  ζωής που συντελεί  στη μείωση των αιτιολογικών προϊόντων των χρόνιων νοσημάτων που όπως λένε οι ειδικοί είναι το Κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητος, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και άλλα. Προς την κατεύθυνση αυτή προωθείται η μείωση της κατανάλωσης αλατιού  από τον πληθυσμό για την πρόληψη της υπέρτασης.

 

Επίσης το φαγητό είναι μία ευκαιρία ανάπτυξης κοινωνικών επαφών ή από κοινού εορτασμού σημαντικών γεγονότων, όπου οι επιλογές υγιεινών και ασφαλών τροφίμων αποτελεί προϋπόθεση για την ψυχαγωγία αλλά και την εξοικείωση με ξένες κουλτούρες και κουζίνες.

 

Προσωπικά πιστεύω στη “Μεσογειακή διατροφή” και εκτιμώ ότι τα τοπικά προϊόντα είναι ποιοτικά και  είναι εγγύηση για το καταναλωτικό κοινό.»

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button